Foto: Wikipedia/Public domain

Zašto je baš Pariz glavna prestonica mode?

Početak
21/06/2023

Razlozi su brojni, a oni uglavnom potiču iz 18. veka, mada se može tvrditi da je hegemonija pariske mode počela daleko pre. Iako je izgubio čvrsto tlo tokom Drugog svetskog rata, vratio se sa osvetom i od tada je do danas ostao oslonac ljudi koji vole i “neguju” modu.

Zašto je Pariz prestonica mode?

Visoka moda je počela u 18. veku, ali su se pre toga Francuzi divili svojim kreacijama. U 16. veku, Ana Bolejn je bila poznata po tome što je nosila kapuljaču u francuskom stilu, koja je isticala njenu kosu i imala je generalno provokativan stil. Već tada su Francuzi bili poznati po svom liberalnom stavu prema seksualnosti.

©Photo. R.M.N. / R.-G. Ojéda

U 18. veku, za ministra mode je imenovana modna dizajnerka Rouz Berten, koja je na položaju bila i u Napoleonovo doba. U početku su bogati i moćni govorili dizajnerima šta žele da nose, ali u 19. veku se to promenilo. Iznenađujuće je to što je Englez koji radi u Parizu postao otac moderne visoke mode kada je Čarls Vort brendirao svoju odeću. On je otišao korak dalje, kreirajući dizajne zasnovane na sopstvenim idejama i prikazujući ih na živim modelima kako bi klijenti mogli da ih odobre ili odbiju. Medijima je pošlo od ruke pa su dizajneri tada počeli da diktiraju šta treba odevati (kao što je slučaj danas).

Foto: Wikipedia/Public domain

Od tada se shvatalo da svaki dizajner koji želi da postigne uspeh mora biti u Parizu i postati deo modne kuće ili formirati sopstvenu. Pariz je bio dom modnih revija i svi dobri modni časopisi su bili sa sedištem u Parizu. Za žene širom sveta, Pariz je bio sve i kraj svega.

Foto: Wikipedia/Public domain

Moć Pariza

London, Njujork i Milano mogu da polažu pravo na deo modnog uticaja. Naročito tokom Drugog svetskog rata, Njujork i London su se istakli dok je Pariz bio okupiran od strane Nemačke. Ali kada se rat završio, dizajneri su se vratili u Pariz i moda je ponovo zavladala. Chanel je i dalje bila popularna, ali Dior je postao jedan od najuticajnijih dizajnera sredinom veka. Uz Iv Sen Lorana i drugih istaknutih dizajnera, Pariz je učvrstio svoj stil.

Ali zašto je on i danas prestonica mode? Jednostavno zato što se malo toga promenilo, uprkos padu broja modnih kuća. Najvažnije revije za modni svet se i dalje održavaju u Parizu, a ambiciozniji kreatori odlaze u grad da uče i prezentuju svoj rad.

Zlatni trougao

Da biste bolje razumeli zašto je Pariz prestonica mode, trebalo bi da prošetate “Zlatnim trouglom” – trgovačkoj četvrti u Parizu posvećenoj isključivo garderobi i modnim dodacima visoke mode. Nalazi se između avenije Marso, Jelisejskih polja i avenije Montenj. U njemu ćete pronaći kuće Vitona, Givenchija, Rochasa, Diora, Celine, Chanel, Donne Karan i Hermesa, samo da započnete.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Istorija Jimmy Choo brenda – od napuštene bolnice i nemaštine do luksuza i reputacije

Sledeći članak

Detaljan vodič za prepoznavanje lažnih Louis Vuitton, Chanel i Hermès torbi

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i