Foto: Pinterest/EVER THE WANDERER | Blogger + Long Term Travel Addict

Zanimljivosti o Krfu: pričom vas vodimo na “ostrvo srpskog stradanja”

Početak
29/04/2024

Kada govorimo o Grčkoj neminovno je da nam na pamet padnu leto, plaža,more i uživanje. 

Smeštena izmedju tri mora Egejskog na istoku, Jonskog na zapadu i Sredozemnog na jugu suvišno je i pričati o bezbroj mogućnosti pri odabiru destinacije za letovanje. Tačan broj ostrva varira te je negde moguće pronaći podatak da se u Grčkoj nalazi od 1.500 do 3.000 ostrva, dok negde taj broj ide i do 6.000, dok je naseljeno svega 227 njih. Kako god bilo shvatili smo da Grčka obiluje mnoštvom ostrva i plaža, a najveći deo njih nalazi se u  Egejskom moru. Krit, Tasos, Lefkada, Rodos, Ikarija samo su neka od ostrva koja krase živopisne predele Grčke.

Međutim,  ostrvo koje ima veliku simboliku i značaj za srpski narod i istoriju nalazi se u Jonskom moru svega par kilometara od albanske granice, što ga čini najsevernijim ostvrom Grčke. Mnogi ovo ostrvo nazivaju i simbolom srpskog stradanja za vreme Prvog svetskog rata, a verujemo da ste već shvatili da je  reč  o ostrvu Krf koje predstvalja drugo po veličini od sedam ostrva Jonskog mora.

Poreklo imena ostrva

Nama poznatiji kao Krf, na engleskom Corfu a na grčkom Kerkira (Κέρκυρα) naziv ovog ostrva izaziva mnogobrojne mitove o postanku njegovog imena. Jedna d prespostavki dolazi iz grčke mitologije, te se veruje da je ostrvo dobilo ime po kćeri rečnog boga Apsona, nimfi Kerkiri, dok druga, kako mnogi kažu verodostojnija pretpostavka jeste da je ime izvedeno iz direktnog prevoda na grčki, što znači ostrvo puno grebena.

Lepote  Krfa

Kada govorimo o ovom ostrvu neminovno je da spomenemo i istoimeni glavni grad Kerkiru koji se nalazi u istočnom delu ostrva. S obzirom da je ovo ostrvo tokom istorije imalo uticaj raznih kultura, hodajući ulicama Kerkire, na trenutak možete da se osetite da ste u nekom italijanskom gradu, a duh Venecije, koja je imala veliki uticaj na kulturu i tradiciju može da se oseti vazduhu. Tipične uzane ulice, koje obiluju u starom delu grada, arhaični spomenici i arhitektura koja ostavlja bez daha karakteristične su za ovo  mesto. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim grdom jeste to da na svega par metara od starog dela grada šetajući nailazite na novu i modernu arhitekturu sa mnogobrojnim modernim prodavnicama, kafićima , te na trenutak imate osećaj kao da se iz drevnog ruha uplovilli u modernu  i razvijenu metropolu.

Ukoliko želite da letujete na Krfu na ovom ostrvu se nalazi par letovališta koja oduševljavaju svojom autentičnošću.

Glifada predstavlja jednu od najposećenijih plaža na ostrvu a nalazi se svega 15-ak kilometra od glavnog grada Kerkire.  Kristalno čista voda i sitan zlatni pesak zaštitni su znak ove plaže, koja je u potpunosti uređena.  Kada govorimo o Glifadi ovde se nalazi bezbroj luksuznih hotela, konjičkih klubova i terena za golf i predstavlja mesto za letovanje za klijente sa dubljim džepom.

Paleokastrica, jeste zaliv koji  se nalazi severniije od Glifade i karakteriše ga specifična boja mora i kamena plaža.  Ukoliko želite panoramsko razgledanje zaliva, popešćete se na planinu tik pored zaliva gde se nalazi restoran sa bazenom Golden Fox, sa kojeg se pruža neverovatan očaravajući pogled .

S obzirom da smo govorili o isprepeltanoj istorij srpskog naroda sa ovim ostrvom, Krfljani vole Srbe i veoma su srdačni prema njima. Dok se nedaleko od luke nalazi ostrvo mauzolej koje je veoma značajno za našu istoriju- ostrvo Vido. Do ostrva se dolazi simpatičnim turističkim brodićima, a na celom putu do ostrva za turiste koji dolaze iz Srbije kapetan broda pušta pesmu Tamo daleko kao omaž nastradalim precima.  U samom mauzoleju nalazi se grobnica sa identifikovanim nastradalim vojnicima, a jeza koja vas prođe pri samoj pomisli na tragediju koju su možda baš vaši preci doživeli na tren vas učini ponosim što pripadate tako hrabrom narodu. Usled tragedije koja je zadesila srpske vojnike na ovom ostrvu, kupanje u vodi oko njega nije preporučljivo u znak saosećanja.

U gradu Kerkira, nalazi se Srpska kuća, odnosno muzej, posvećen prelasku srpske vojske preko Albanije i golgoti koju su proživljavali mladići , kao i mnogobrojni eksponati poput dokumenata, fotografija i oružja.   Čim kročite u sam muzej kustos će vas uvesti u priču i hronologijom događaja , kao i nekim zanimljivim podacima koje možda niste nikada do sada čuli. U Srpskoj kući nalazi se i počasni konzulat Srbije.

Istorija, tradicija, neverovatna priroda i kristalno čisto more samo su neki od zaštitnih znakova ovog veoma značajnog i bitnog ostrva .  Spoj tradicije i modernog, isprepletanih kultura i srdačni domaćini učiniće vas odmor nezaboravnim iskustvom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Da li ste čuli za jedinstveni autobus za pse?

Sledeći članak

Ružicasta oaza usred Srbije – tajna koju krije banja Pačir

Ne propustite

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih