/

Za sve je “kriv” ovaj čovek: Kako su stvorene teksas jakne?

Foto: Pexels

Sa dolaskom proleća, osvrćemo se ka omiljenim odevnim komadima tanjih materijala. Među njima su i nezaobilazne teksas jakne. Primetne na ramenima žena i muškaraca, nezavisno od godina i mesta boravka, bivaju dodatak modnom odabiru na dnevnom nivou.

Ipak, malo korisnika zna kako su one nastale…

Za početak proizvodnje plavih farmerki zaslužan je Nemac Levi Štraus, koji je emigrirao u SAD sredinom 19. veka. Nakon nekoliko godina njihove uspešne prodaje, dosetio se da napravi gornji deo koji bi pratio njegov čuveni proizvod.

Dao mu je ime „Levi bluza“, koje se zadržalo sve do početka 20. veka kada je u zapadnom katalogu odeće Dude Ranch Duds dobio naziv „jakna“.

U periodu od četrdeset godina proizvodnje ovakve jakne, dizajnirano je šest različitih varijacija.

U prvoj polovini prethodnog veka, zabeleženo je pojavljivanje crvenog jezička na džepu u obliku „Velikog E“. Potom su unete nove izmene, izbacujući iz upotrebe ukrase na jaknama.

Ipak, tokom Prvog svetskog rata one su zapažene od strane poznatih ličnosti poput multimedijske zvezde Binga Krozbija i glumca Roberta Mičama.

Pedesetih godina je izbačena nova serija jakni, s dodatnim izmenama u pogledu dužine i izbacivanja kitnjastih detalja. Nova generacija mladih je prihvatila teksas jakne uvrstivši ih u svoj izbor.

Pojava supkulture u predstojećim godinama i novih muzičkih pravaca poput rokenrola, znatno je doprinela popularizovanju novog oblika Levijevog izuma.

Opušteniji tip jakne je ubrzo izbačen na tržište, a dizajniran je od strane dizajnera Džeka Lucifera.

Danas je teksas jakna u svakodnevnoj upotrebi, posebno atraktivna za prelazne vremenske periode. Neki od zvezda koje su nosile originalne modele su muzičari Kurt Kobejn, Elvis Prisli i Lijam Galager.

BONUS ČLANAK:

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije