Foto: Pexels

Za šta je sve dobar niacinamid i na koji način se koristi?

Početak
07/02/2024

Niacinamid je poslednjih godina stekao veliku popularnost i zaludeo svet nege zbog mnogobrojnih benefita po kožu koje poseduje.

On je aktivni sastojak koji predstavlja formu vitamina B i posebno prija osobama sa masnom ili meštovitom kožom, ali videćete ga i u mnogim proizvodima za normalnu kožu zbog njegove neutralne pH vrednosti i blagotvornosti po kožu, piše Big Centar blog.

Saznajte sve što vas je ikad interesovalo o niacinamidu u ovom sveobuhvatnom vodiču koji smo vam pripremili.

Šta je zapravo niacinamid?

Kao što smo već rekli, niacinamid je forma vitamina B. Preciznije, on je oblik vitamina B3 – niacina.

U pitanju je izuzetno stabilan aktivni sastojak koji ima gotovo neutralnu pH vrednost. Za razliku od BHA i AHA kiselina, kao i vitamina C i retinola, nema kiselu bazu te je zbog toga pogodan čak i za osetljivu kožu. Njegova neutralnost mogućnost pojave iritacije i crvenila smanjuje na minimum.

Izuzetno je nežan prema koži, a nuspojave pri korišćenju su retke. Tome u korist govori činjenica da čak i trudnice smeju da ga koriste.

Ipak, postoje različite koncentracije niacinamida u preparatima, te se za probu savetuje manja doza. Ne počinjite sa više od 5% niacinamida, kako biste ga testirali. Takođe, ukoliko ste alergični na vitamine B kompleksa, možda ovo nije preparat za vas.

Reguliše lučenje sebuma – spas za masnu kožu

Niacinamid utiče na sebum, prirodno ulje koje proizvodi naša koža, i reguliše njegovo lučenje.

Balansirajući nivoe sebuma, sprečava da koža postane previše masna i da “prosija”, što ga čini posebno korisnim za osobe sa masnom, mešovitom ili kožom sklonom aknama.

Iako se niacinamid ne prodaje kao proizvod koji direktno utiče na akne, povezanost je jasna – uz smanjeno lučenje sebuma koža postaje čistija, te upaljenja i akne redovnom upotrebom postaju sve ređa. Posebno može biti efikasan za potkožne bubuljice koje nisu još uvek izbile na površinu.

Jača prirodnu barijeru kože i čini je jedrom

Niacinamid podstiče prirodnu izgradnju keratina i usporava starenje kože.

Zahvaljujući tom procesu koža postaje čvršća, glatkija i jedra. Prirodna barijerna funkcija kože se ojačava, smanjujući gubitak vode i održavajući optimalan nivo hidratacije. Održavajući kožu ravnomerno i adekvatno hidriranom, niacinamid pomaže u sprečavanju suvoće, što rezultira punijom kožom i blistavijim tenom.

Zaglađuje kožu i smanjuje vidljivost pora

Kada je koža dovoljno hidrirana, sitne bore i linije postaju manje vidljive, a koža postaje glatka na dodir. Sposobnost niacinamida da stimuliše proizvodnju kolagena pomaže u očuvanju strukture kože, čineći je elastičnijom i čvršćom.

Niacinamid ima svojstvo smanjenja veličine pora na koži. Povećanje produkcije kolagena može pomoći u zatezanju kože oko pora, čime se vizuelno smanjuje njihova vidljivost. Osim toga, njegova regulacija proizvodnje sebuma doprinosi sprečavanju prekomernog lučenja masnoće, što može pomoći u sprečavanju začepljenja pora i nastanka mitesera i akni.

Takođe utiče na smanjenu grubost kože i uklanjanja nepravilnosti, što dovodi do glađe i ujednačenije površine kože. Ovo je posebno korisno za ljude koji se bore sa nepravilnostima, poput sitnih neravnina, ožiljaka od akni ili neujednačenog tena.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Donosimo vam najlepše ideje za “ljubavni” manikir

Sledeći članak

Maska od lanenog semena – prirodni botoks

Ne propustite

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)

Svaki parfem može da traje duže: donosimo vam trikove za postojanost mirisa na koži

Svi se nekada susrećemo sa situacijom da nam miris koji smo priželjkivali