Foto: Pinterest/ petitesuitcase

Venecija uvodi takse za sve posetioce

Početak
28/03/2024

Jedan od najlepših i najposećenijih gradova na svetu – Venecija , ili Serenisima, Kraljica Jadrana, Grad vode ili Nevesta mora – kako je još prepoznatljiva.

Ovaj grad godišnje poseti vise od 20 miliona turista. Nije ni čudno što je tako, jer u gradu postoji ogroman broj turističkih atrakcija. Posebno se izdvajaju: Duždeva palata, Crkva Svetog Marka, Veliki kanal, Most uzdaha, Most Rialto, Crkva Santa Marija dela Salute, Galerija Akademije… Mnogi je još nazivaju i “Muzej na otvorenom”, jer gde god da krenete, videćete nešto zanimljivo i atraktivno.

Foto: Pinterest/hloblog

Zbog prekomernog turizma, Venecija se suočava sa velikim problemom. Kao rešenje, gradske vlasti uvode naplaćivanje takse svim posetiocima u iznosu od pet eura po osobi. Nova pravila stupiće na snagu od  25. aprila.

Ulaz će se ukupno naplaćivati 29 dana. Odnosno u periodu od 25. aprila, do 5. maja, pa sve do sredine jula , osim 2. i 3. jula. Venecija je u ovom periodu najatraktivnija turistička destinacija, pa je upravo to i razlog naplaćivanja takse. Nakon 5. maja ulaz će se naplaćivati samo vikendom. Osim ovog noviteta, odnosno naplate ulaza, od početka juna biće zabranjene turističke grupe sa više od 25 osoba u pratnji vodiča.

Foto: Pinterest/hloblog

Turisti će ulaznicu kupovati preko sajta. Nakon kupovine, svaki dnevni posetilac dobiće QR kod koji će sa sobom nositi odštampan, ili u telefonu. Provera karata neće biti na ulazu u grad, već nasumično.

Posetioci koji dođu u Veneciju bez rezervisanja i plaćanja moraće da plate punu naknadu od 10 eura i podležu kaznama od 50 do 300 eura.

Izuzetak za plaćanje biće ostrva poput Burane, Murane i Lido di Venezia – nova pravila važiće za najposećenije oblasti. Izuzeci od plaćanja biće deca starosti do 14 godina, kao osobe sa invaliditetom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Stan Karla Lagerfelda u Parizu prodat po neverovatnoj ceni

Sledeći članak

Volis Simpson – žena koja je uzdrmala pitanje britanske krune

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,