Van Cleef & Arpels – od porodičnog biznisa do impozantne imperije

Početak
25/10/2023

Poznata je činjenica da su žene oduvek volele komad dobrog skupocenog nakita. Upravo ovaj modni detalj nekada jeste presudan da upotpuni izgled dame. Dijamant, žad, safir, smaragd, rubin… samo su neki od najpoznatijih dragih kamena za kojima žene širom sveta ostaju bez daha.

  • Elegancija ne znači previše nakita na telu, već samo poneki detalj, jer prilikom stavljanja puno različitog na sebe, dolazi do bespotrebnog kiča.

Poslednjih godina sve prepoznatljiviji i i poznatiji u svetu nakita i dragog kamenja jeste brend Van Cleef & Arpels. Ovaj francuski brend osnovala su zapravo dva holanđana, zet Alfred Van Klif i tast Sajmon Arpels, 1896, godine. Nakon smrti tasta, Van Klif nastavlja posao sa svojim zetovima i proširuje lanac radnji, a svoju prvu otvara na adresi 22 Place Vendôme, preko puta hotela Ritz.

Zanimljivo je da su svoju trgovinu otvorili preko puta svog najvećeg konkurenta Cartier-a. Kasnije posao preuzima ćerka Rene, koja je sarađivala sa crtačem Rene Simom Lakazom.  

Prepoznatljivi su po simbolima poput, vila, cveća, leptirića ili životinja.  Oniks, tirkiz, tigrovo oko, koral jesu neki od ukrasa koji se obavezno nalaze na ogrlicama, narukvicama ili minđušama. Na jednom od poslednjih pariških Nedelja mode predstavili su novu kolekciju inspirisanu galaksijama, zvezdama, nebom, kometama… U prilog tome koliko je brend jak i priznat, može se zaključiti iz činjenice da su krune mnogobrojnih kraljica upravo napravljene od strane Van Cleef & Arpels, kao i to da je njihova narukvica sa od dijamanata i rubina pobedila na takmičenju 1925. godine.  Samo neke od dama sa javne scene koje su nosile njihove komade jesu Grejs Keli, princeza Dajana, Žaklina Kenedi Onazis, Ava Gardner, Elizabet Tejlor…

Inače, ova luksuzna juvelirnica prva je otvorila svoje radnje u Kini i Japanu, a prodavnice su takođe zastupljene i širom sveta.

Pored nakita, Van Cleef & Arpels ima i svoje kolekcije satova i parfema koje uvek sadrže u sebi dragulje ili komad nakita

Brend je 1999. godine kupila švajcarska komanija Richemont.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prada predstavila novu kolekciju dijamantskog nakita

Sledeći članak

Neobična povezanost Cartier Crash sata i slike Salvadora Dalija

Ne propustite

Povratak broševa: Schiaparelli estetika ponovo vlada svetom mode

U svetu mode, trendovi često prolaze kroz cikluse obnavljanja, a jedan od

Napravili smo spisak povoljnih muških elegantnih satova

U nastavku pokušajte da pronađete sat po vašoj meri. Mnogo je danas

Istorija vereničkog prstena i njegova prava simbolika

Verenički prsten, dragocen simbol ljubavi, predanosti i večnosti, nosi sa sobom bogatu