Foto: Pexels

Razvoj karijere i faktori koji utiču na uspeh u svetu mode

Početak
08/09/2022

O angažmanima u modnoj industriji su podvojena mišljenja, te dok jedni ne uzimaju u obzir poslove koji se dotiču ove oblasti zbog priča o surovoj i kompetitivnoj atmosferi koja je odlikuje, drugi će maštati da u njenim okvirima nađu svoje mesto pod suncem. Veoma atraktivna, modna industrija je san mnogih. Ovaj san neretko ostaje nedosanjan, kako zbog toga što od samih početaka zauzimamo stav prema njemu kao nedostižnom, tako i zbog toga što u obzir uzimamo samo nekoliko mogućih tipova angažmana poput poslova modela i modnih dizajnera, dok je zapravo modna industrija otvorena za profesionalce iz najrazličitijih oblasti.

U tekstu koji sledi govorićemo o različitim opcijama za rad u svetu mode, koje vam mogu otvoriti vrata ka saradnjama sa vašim omiljenim brendovima, pružiti mogućnost da iskažete svoju kreativnost i da vaše ideje zaista vide svetlost dana. S druge strane, bavićemo se i faktorima koji utiču na uspeh u modnoj industriji, koje bi trebalo da imamo u vidu ukoliko želimo u nju da se uključimo.

Modni blog: Uticaj blogera na modnu scenu

Biti modni bloger se nije smatralo profesijom u pravom smislu te reči, ali kako su moderne tehnologije počele da nude nove mogućnosti i da menjaju naš odnos prema svetu oko nas, modni blogovii su postali važan deo modne industrije. Budući da je odnos modernog čoveka prema sadržajima na internetu takav da ih svakodnevno veoma intenzivno konzumiramo i da su društvene mreže postale i osnovni izvor informacija, modni blogovi su dobili još jedan način oglašavanja i oni zapravo postaju i jedan od najrelevantnijih glasnika modnih trendova. Ovo je dinamičan i interesantan posao, koji dopušta mnogo sloboda i ukoliko raspolažete osnovim znanjima iz oblasti modernih tehnologija i ljubavlju prema modi, okušajte se u ovim vodama. Usko u vezi sa ovime su i takozvani influenseri, koji istovremeno predstavljaju društveni fenomen za sebe, ali je ovo danas i sasvim legitimna opcija za karijeru, naročito kada je moda u pitanju.

Pokrenite svoj modni brend

Foto: Pexels

Za one koji imaju konkretnu i originalnu ideju i malo hrabrosti, preduzetništvo ovog tipa može biti izuzetno isplativo. Kada govorimo o pokretanju sopstvenog modnog brenda, treba da imamo na umu da ovaj poduhvat predstavlja pokretanje sopstvenog binisa i trebalo bi se pobrinuti i za stavke koje nisu isključivo vezane za kreativni rad u svetu mode. Počev od poslovnog, finansijskog i marketinškog plana, preko poslovnog prostora i važnih pitanja u vezi sa njime kao što je kancelarijski materijal i ostala oprema za rad, pa do opremanja sopstvene radionice ili uspostavljanje saradnje sa poslovanjima iz oblasti proizvodnje, pred vama će se naći čitav niz važnih koraka. Iako nešto kompleksnije rešenje, pokretanje sopstvenog modnog brenda je zaista unosan posao, koji ima veliku perspektivu ukoliko biznisu pristupite pametno i strpljivo.

Ekološka osvešćenost kao značajan faktor uspeha u modnoj industriji

Budući da živimo u vremenu koje je osvešćenost povodom očuvanja životne sredine smatra veoma važnim, te je i rad na upoznavanju društva sa gorućim ekološkim pitanjima postao intenzivniji, modna industrija doživljava značajne promene sa ovim u vezi. Kako smo prepoznali značaj delovanja poznatih modnih brendova na ovom planu i njihov uticaj na društvo i aktuelnosti u njemu, pitanje održivosti mode i savesnog odnosa ove industrije prema očuvanju životne sredine istupa u prvi plan. Ukoliko i sami želite da uspete u modnoj industriji, bilo da se u nju uključujete kao osnivač brenda, bloger ili influenser, važno je da uključite u svoje delovanje i osvešćivanje svoje modne publike u vezi sa ekologijom. S druge strane, ovo otvara i mogućnost rada za velike brendove, koji danas zapošljavaju i eksperte za održivost. Ovo bi mogao da bude interesantan zaokret u karijeri za sve one koji gaje ljubav prema modi i ekologiji.

Prognostičari trendova i njihov uticaj na uspeh modnih brendova

Foto: Pexels

Modni trendovi se gotovo po pravilu relativno brzo smenjuju, a ovaj proces je savremeno doba dodatno ubrzalo. Danas se modne aktuelnosti nižu munjevitom brzinom, trendseteri i dizajneri se prisećaju minulih trendova i vraćaju ih na scenu, poigravaju se sa novim idejama, prave fuzije starog i novog, kombinuju stilove i sve ovo dovodi do potrebe za prognostičarima trendova u industriji. Veliki brendovi danas zapošljavaju prognostičare, koji će za zadatak imati duboku analizu tržišta i pretpostavljanje budućih dešavanja na sceni. Ovo je sjajna opcija za karijeru, ukoliko ste ljubitelj istraživanja i istovremeno poznajete i volite modu, te možete da uočite određene obrasce kada je u pitanju reaktuelizovanje ranijih modnih rešenja, uticaj drugih dešavanja u društvu na modu i tome slično.

Modna industrija neprestano doživljava preokrete i funkcioniše kao živ organizam. Danas postoji mnogo više opcija za angažman u svetu mode no što je to bio slučaj samo deceniju ranije, te nas to navodi na zaključak da je mnogo lakše ući u ovu industriju, ali je zbog velike konkurencije i teže u njoj uspeti. Za uspeh u svetu mode je uvek bila potrebna kreativnost, originalnost, smelost i istrajnost, te ukoliko vas odlikuju ove osobine već imate izvesnu prednost za sjajan početak karijere u njemu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zašto pričamo o stilu princeze Dajane i posle mnogo godina od njene smrti?

Sledeći članak

Budite elegantni i tokom jeseni uz komade koji će vaš stil učiniti savršenima

Ne propustite

Cult Gaia – Jedan od retkih brendova u čije kreativne torbice ulažemo ovog leta

Inspiracija iz prirode unapređena futurističkim avangardnim oblicima, čini aksesoare brenda Cult Gaia,

Modernija verzija mode 90-ih: Fendi predstavio novu kolekciju za sezonu proleće/leto 2025

Fendi kolekcija za proleće/leto 2025 oličenje je savremene muške odeće... Pitanje je,

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,