Foto: Privatna arhiva

Upoznajte Sanju Janković – mladu dizajnerku koja će vratiti eleganciju na modnu scenu Srbije

Početak
18/02/2023

Dizajniram odeću jer tragam za nečim što ne postoji. Pokušavam da stvorim svoj svet – rekao je jednom tokom svoje karijere čuveni Tijeri Mugler (Thierry Mugler), dizajner sa kojim se životni put naše današnje sagovornice sudbinski povezao.

Ona se ne trudi da stvori svoj svet, već da svojim radom vrati onaj koji smo izgubili – svet ženstvenosti i elegancije.

Manekenka i dizajnerka Sanja Janković, iako mlada ima jasno zacrtan cilj kada je u pitanju zanimanje kreatora za koje se i školuje. Sa samo 23 godine i kritičkim stavom prema modi 21. veka, a pogotovo onoj u Srbiji, svesna je činjenice da sve odlazi u pogrešnom smeru.

Foto: Privatna arhiva

– Rođena sam u Pirotu i od početka je u moj život bila umešana moda. Još kao mala sam pred gostima na porodičnim okupljanjima pravila svoju reviju u čemu mi je sestra pomagala – započela je Sanja kroz smeh svoju priču, a onda se prisetila i kako je zakoračila na prave modne piste.

– Vrlo mlada sam otišla na kasting za manekene, gde sam savladala tehnike hodanja i držanja. Prošla sam kasting i čekala pozive za revije, kako su nam i rekli. Nijedan poziv nije došao do mene, nijedna koverta, nisam znala zbog čega. Ponovo se na televiziji prikazivala ta ista reklama za kasting i bila sam besna što nisam dobila poziv. Međutim, roditelji su me pogledali u trenutku mog besa i pred mene stavili hrpu koverti koje su stizale godinu dana unazad. Sve su skrivali od mene iz sopstvenog straha. Tada sam bila ljuta, ali bilo je potrebno vreme da shvatim njihov postupak. Sada sam im zahvalna na tome – ističe ova mlada kreatorka.

Strah njenih roditelja bio je opravdan, jer je oduvek bila specifična i sumnjali su u to da će svako u modnom svetu umeti da ceni nju i njene kvalitete.

– Istrajala sam u nameri da postanem manekenka i sa 17 godina napravila svoj prvi “book” sa profesionalnim fotografijama. Sestra Saška mi je tada bila velika podrška, što je i danas u bekstejdžu revija na kojima predstavljam svoje kreacije. Od tada sam krenula aktivno da “plivam” u ovim, nimalo lakim vodama.

Revija Tijera Muglera i susret sa idolom

Od malena je gajila ljubav prema kreacijama poznatih francuskih kreatora Tijera Muglera i Emerika Fransoa. Njihov rad bio joj je vodilja, a život joj je ispunio veliki san. Na Serbia Fashion Week-u 2018. godine u Novom Sadu nosila je upravo Muglerovu kreaciju (fotografija ispod).

– Tog dana su došli šminkeri i frizeri iz Pariza. Na crnim noktima su mi lepili Swarovski kristale. Mugler je gledao svaki detalj. Frizura mi je rađena 5 sati. Pored sebe sam imala obezbeđenje na reviji jer je kreacija bila od pravih dijamanata. Ušla sam u top sedam modela.

Foto: Privatna arhiva/ Sanja u Muglerovoj kreaciji

– Tog dana sam radila i reviju Emerika Fransoa, a potom ga upoznala i sprijateljila se sa njim, što mi je omogućilo da učim kroz njegov rad. Shvatila sam da je u životu sve moguće ukoliko jako želite. Bilo je kao da sanjam – rekla je ona.

Problemi u Srbiji “iza zavese”

Srbija, rekli bismo, mnoge probleme čuva upravo iza pomenute “zavese”, pa se do njihovog rešenja ne može doći. Sanja nam je otkrila one u svetu mode i manekenstva. Kao manekenka prisustvovala je na revijama i u Parizu, pa kroz “naočare sveta” prokomentarisala situaciju organizacije modnih revija kod nas. Malo je onih koji bi o tome iskreno pričali i onih koji bi javno kritikovali.

Verujemo da je ovoj mladoj dizajnerki data prilika da bude manekenka na početku svoje karijere, upravo kako bi videla sve nedostatke i mane, te pokušala iste i da ispravi.

Foto: Privatna arhiva

– Postoji ponekad nepoštovanje devojaka od strane dizajnera čije kreacije nose. Šema na revijama gotovo da ne postoji. Sve je u jednom danu, a pauze su strani pojam, što dosta umori. Uvek govorim iskreno, pa ću i sada – organizacija na pojedinim revijama u Srbiji nije baš najbolja. Volonteri poprime negativnu energiju od organizatora, organizatori od dizajnera i to je jedan začarani krug. Moram napomenuti i da modna dešavanja nisu medijski propraćena kao što zaslužuju da budu – rekla je Sanja i dodala da Srbija zaslužuje i može bolje.

O kolekciji SEDUCE ME

Sanja je tokom intervjua sa žarom pričala o modi, ali onoj koja zapravo više ne postoji. Očarana periodom “zlatnog doba” i stilom koji se negovao u prošlom veku, ima neopisivu želju da svoju ljubav prenese i na druge. Na sve koje obuku njenu kreaciju, ali i one koje još uvek nisu pronašle svoj stil.

– Mi smo dobile dar da budemo žene. To je dar! Žena je važna figura u društvu i zato uvek treba da odaje utisak nedostižne elegancije. Kada uplovite u dan, obucite se kao da se oblačite poslednji put – dodala je Sanja.

Foto: Privatna arhiva

Nastupila je na Serbian Fashion Week-u prethodne godine, ali ovog puta kao dizajnerka predstavljajući svoju prvu kolekciju pod nazivom “Seduce me” i izazvala oduševljenje publike.

U prevodu “Zavedi me”, dobila je takav naziv zbog senzualnosti samih haljina, ali i poruke koja se šalje.

– Korisila sam kombinaciju ljubičaste i crne svile, jer me te boje asociraju na mističnost. Haljina koju žena nosi ne sme biti provokativna i da sve otkrije, već naprotiv, potrebno je da zagolica maštu suprotnom polu – zaključila je Sanja Janković za 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄.

Foto: Privatna arhiva

Nadamo se da će ova mlada dizajnerka uspeti da vrati eleganciju i ženstvenost na modne piste, ali i na ulice i u toj misiji joj želimo puno sreće, budući da je malo dizajnera koji imaju zacrtan cilj svog rada, već u svetu mode koračaju isključivo zbog komercijalnosti i moglo bi se reći – Insta(gram) popularnosti.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Dejan Lutkić za LA VIE EN ROSE: Ako imate potrebu da budete poznati, nemojte se baviti glumom

Sledeći članak

Dobro došli u crno-beli svet Nemanje Maraša

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih