Foto: Unsplash/Thibault Penin

Većina se grozi videa u ovom tekstu, ali i dalje kupuje UGG obuću

Početak
27/01/2023

Obuća Ugg poslednjih godina postala je obavezni komad onih koji žele da budu “u trendu” (onom istom trendu koji nas svakodnevno guta). Mekane i udobne čizme nose gotovo svi – od dece, do žena u poznom dobu. Sve zarad pomenutog trenda, ni ne sluteći kakva se istina krije iza toga. Možda većina onih koji poseduju čuvene ‘Uggsice’ nikada nije ni pomislila kako se te one izrađuju. Mi vam donosimo i ne baš tako lepu istinu o ovoj (po našem ukusu vrlo ružnoj) obući.

Zlostavljanje ovaca

Ugg obuća izrađuje se od ovčje kože, tačnije od kože ovaca rase merino iz Australije. Ovce merino podvrgnute su vrlo teškim stvarima, zlostavljanju te na kraju i ubijanju. Budući da imaju puno vune, koža im je neravna, pa se na njoj provodi izuzetno bolan postupak zvan mulesing. Pri ovom zahvatu ‘višak’ kože se sa pripadajućim mesom reže žiletima ili oštrim nožem, bez ikakve anestezije. Uzgajivači ovaca brane se tvrdnjom da se takav postupak vrši samo pri uklanjanju delova kože koji su nastanili paraziti. Farmeri drže ovce u teškim uslovima tokom uzgojnog perioda, dokle god imaju daju vunu. Kad od njih prestanu da dobijaju vunu, ukrcaju ih na teretne brodove i šalju za Aziju. Mnoge se zbog nehumanog transporta i nepovoljnog vremena razbole ili umru još dok se nalaze u putu. One koje se razbole ili povrede žive bacaju morskim psima. Preživelim ovcama u azijskim klanicama režu vratove.

UPOZORENJE! VIDEO U NASTAVKU JE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA:

https://youtube.com/watch?v=LTRLbQ1Fg-8

Ugg obuća za pilote

Kompanija Deckers Outdoor Corporation pre nekoliko godina zaštitila je generički naziv Ugg, s kojim je ranijih godina bila označavana obuća od ovčije kože i namenjena pilotima u Prvom svetskom ratu. U leto 2007. pomenuta obuća postala je trend zahvaljujući zvezdama Sari Džesiki Parker i Kejt Hadson.

Izvesno je da ova korporacija vrlo spretno i varljivo trguje sa svojim najprodavanijim proizvodom. Zbog korištenja imena Ugg Australia i slogana Blonde By Nature, većina je korisnika i budućih kupaca uverena da su bestidno skupe čizme napravljene baš u Australiji. No, i to je daleko od istine. Popularna obuća se zapravo izrađuje u Kini, ali od australijske vune merino.

Srećom, najprije zbog osveštenosti potrošača, mnogi su proizvođači ponudili alternativnu, naizgled jednaku obuću, ali koja je napravljena bez zlostavljanja životinja. Uglavnom se radi o imitaciji ovčje kože, koja je povrh svega mnogo jeftinija od sramotno skupe Uggove obuće.

U svetu je trend UGG obuće i dalje aktuelan, a mi se nadamo da neće još dugo potrajati – zbog svih životinja koje trpe nasilje zarad “potrebe” odnosno ljudskog iživljavanja u “modne svrhe”.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Met Gala 2023. posvećena Karlu Lagerfeldu

Sledeći članak

LA VIE EN ROSE u prvim redovima revije Zuhaira Murada – od bekstejdža do modne piste

Ne propustite

Roberto Kavali: Više od mode

Italijanski modni gigant Roberto Kavali, koji nas je napustio 12. aprila ove

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Otvorena spektakularna Dolce & Gabbana izložba u Italiji

Dolče & Gabana, poznati italijanski dizajneri otvorili su u Milanu izložbu “Od