Foto: Wikipedia/Public domain/ Bjen Borg bio je najuspešniji igrač turnira tokom 20. veka

U toku je Rolan Garos u Parizu, a mi vam donosimo istorijat prestižnog teniskog turnira

Početak
28/05/2024

Otvoreno prvenstvo Francuske (franc. Championnats Internationaux de France) ili Rolan Garos (franc. Tournoi de Roland-Garros) je teniski turnir koji se održava poslednje nedelje maja i prve nedelje juna u Parizu. To je drugi grend slem turnir u teniskoj kalendarskoj godini.

Turnir se prvi put igrao 1891. godine. Novi stadion otvoren 1928, nazvan je po Rolanu Garosu (Roland Garros), avijatučaru, francuskom heroju iz Prvog svetskog rata. Na šljaci napravljen je i teren Filip Šatrije. Godine 1968, Otvoreno prvenstvo Francuske (engl. French Open) postaje prvi “otvoreni” turnir (na kom su ravnopravno mogli da učestvuju i amateri i profesionalci).

Tek od 2006. godine izjednačeni su iznosi novčanih nagrada u muškom i ženskom delu turnira.

Foto: Wikipedia/Public domain

Zvanično nazvan na francuskom Les Internationaux de France de Tennis, sam turnir koristi naziv Rolan Garos na svim jezicima, a takođe koristi se i pun naziv – Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu.

1891. godine je sve počelo. Prvenstvo je bilo otvoreno, ali samo za tenisere koji su bili članovi francuskih klubova. Prvi pobednik je H. Brigs, Britanac koji je boravio u Parizu i bio je član kluba Stade Francoa. U finalu je pobedio P. Baigneresa u dva seta.

Foto: rolandgarros.com

Prvi ženski turnir u pojedinačnoj konkurenciji, sa četiri prijave, održan je 1897. godine. Mešoviti parovi su dodati 1902, a ženski 1907. U periodu 1915–1919. godine nije organizovan turnir zbog Prvog svetskog rata.

Roland Garros je bio jedini grend slem turnir gde se u odlučujućem petom setu nije igrao tajbrejk već na razliku. Međutim, od 2022. to pravilo je promenjeno, tako da sva četiri grend slema u petom setu pri rezultatu 6:6 imaju super tajbrejk koji se igra do deset osvojenih poena.

Kada je sport postao popularan 1968. godine, turnir je dobio dodatnu važnost. Teniser Bjorn Borg (šest titula) i Kris Evert (sedam – što je bio ženski rekord) dominirali su na Rolan Garosu tokom 20. veka.

Stadion je doživeo svoje prvo proširenje 1979. godine, povećanjem sa pet na deset terena. Dalja proširenja (1986, a zatim 1992–1994) i sve e ostalo na veličini od 8,5 hektara i 20 terena, uključujući dva izložbena terena, Philippe-Chatrier i Suzanne-Lenglen.

SADAŠNJOST, DVA VELIKANA ROLAN GAROSA

Rafael Nadal postao je novija zvezda ovog turnira (dok ga Đoković nije prestigao). Sa velikih devet osvojenih titula između 2005. i 2014. godine, Rafael je redefinisao granice onoga što se može postići na Rolan Garosu.

Podsetimo, posle pobede nad Kasperom Rudom u finalu 2023. godine – 7:6 (1), 6:3 i 7:5, Đoković – prvi put u karijeri – ima više grand slem titula nego ijedan teniser pre njega – ukupno 23.

Treći osvojeni trofej u Parizu učinio ga je i prvim teniserom u istoriji koji ima najmanje tri titule na svakom od četiri najveća turnira sveta i omogućio mu povratak na prvo mesto svetske rang-liste, koje je već držao rekordnih 387 nedelja.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Sledeći članak

Rolan Garos: Da li je Novak Đoković preuzeo titulu “kralja šljake” Rafaelu Nadalu?

Ne propustite

U toku je Vimbldon, a mi vam predstavljamo njegove “osvajače” i bogatu istoriju

Koji su to rezultati ostali zapisani u istoriji od osnivanja legendarnog turnira?

Ako vam utakmice nisu dovoljne, pogledajte ove filmove o najvećim fudbalskim zvezdama

Koji su kvaliteti najboljih trenera i kapitena, koliko se fudbal promenio od

Donosimo vam istoriju badmintona – zahtevnog sporta neobične loptice

Mnogi pogrešno izgovaraju ime ovog sporta i govore bagminton umesto badminton, ali