Foto: Pinterest/Samantha Burns

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Početak
21/05/2024

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići iz kraljevskih porodica širom sveta žele da žive kao sav ostali svet i bave se uobičajenim zanimanjima. Međutim, neretko se u redovima dinastija nađu članovi koji su veliki obožavaoci sporta, te nije neobično što su mnogi od njih odlučili da grade karijere profesionalnih sportista, dok su pak drugi samo strastveni ljubitelji sporta.

Što se tiče dinastije Vindzor, sem činjenice da vekovima vlada jednom od najvećih monarhija na svetu sa najdužom tradicijiom, Ujedinjenim Kraljevstvom, može da se pohvali i uspesima članova svoje porodice na mnogim sportskim takmičenjima iz raznih disciplina. Naime,  jedna od najstrastvenih sportistkinja iz ove dinastije jeste unuka kraljice Elizabete II, kćer kraljičine jedine ćerke, Zara Tindall. Kao veliki zaljubljenik u konjičke trke dobila je čast da na Olimpijskim igrama 2012. godine koje su održane u Londonu predstavlja svoju državu u ovom sportu u kome je na kraju osvojila i srebrnu medalju.

Za ovu plemkinju može da se kaže da  je ljubav prema konjičkim trkama nasledila od svojih roditelja, princeze Ane I  oca Marka Felpsa. Još 1976. godine na Olimpijskim igrama u Montrealu u Kanadi nastupila je princeza Ana, međutim nije osvojila nijedno odličje, dok je njen bivši suprug Mark Felps 1972. godine osvojio zlato.  

Članovi ove dinastije koji se rekreativno bave sportom jesu i kralj Čarls III, koji je ljubitelj pola, vojvotkinja Kejt Midlton, koja je jedan od pokrovitelja Vimbldona, strastveni je igrač hokeja, dok je mlađi sin kralja Čarlsa, Hari, nekada bio deo ragbi kluba.

Šarlin Vitstok je kao  profesionalni plivač učestvovala 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju, a tada , nije ni sanjala da će je upravo strast ka ovom sportu vinuti u redove aristokratije, Naime, nastupajući na plivačkom maratonu u Monaku upoznaje princa Alberta za koga se kasnije I udaje. Danas nosi titulu princeze Šarlin od Monaka. Njen suprug Albert II od Monaka takođe je veliki ljubitelj sporta te je učesvovao na pet uzastopnih zimskih Olimpijskih igara u periodu od 1988. do 2002. godine, takmičeći se u bobu.

Još jedna zaljubljenica u konjičke trke jeste ćerka jordanskog kralja, Haja. Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine predstsavljala je svoju državu u ovom sportu.

Španska kraljevska prodica veliki je ljubitelj sporta te su mnogi članovi ove dinastije uspečni sportisti. Jedini pravi I profesionalni sportista u redovima kraljevske porodice nema kraljevske krvi po rođenju, međutim ulaskom u brak sa princezom Kristinom, postao je član ove dinastije.

Reč je o Inaki Urdangarinu, profesionalnom rukometašu koji je predstsavljao Španiju na Olimpijskim igrama, sa čijim je timom osvojio dve medalje. Njegova supruga Kristina takođe se bavila sportom te je učestvovala na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, takmičeći se u jedrenju. Da ova porodica volil jedrenje pokazuje nam I sadašnji kralj Španije Felpe VI, koji je na Olimpijskim igrama u Braseloni imao čast da bude deo jedriličarskog tima Španije.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Najmisterioznija britanska princeza: od kontroverznih izjava do gneva naroda

Sledeći članak

Ovu zanimljivost malo ko zna – zašto je princeza Dajana na jednoj ruci nosila dva sata?

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,

Mnogi je zovu “Kejt sa Himalaja”, upoznajte najmlađu kraljicu na svetu koja pleni lepotom

Kralja i kraljicu Butana davno su zvali Vilijam i Kejt sa Himalaja,