Foto: Instagram/Idnfashion

Tužna vest iz sveta mode: Roberto Kavali preminuo u 83. godini

Početak
12/04/2024

Roberto Kavali, čuveni italijanski dizajner, umro je danas u 83. godini.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da je dizajner preminuo kod kuće u Firenci, gradu u kojem je rođen, nakon duge bolesti.

Roberto Kavali biografija

Roberto Kavali je rođen 1940. godine u Firenci. Otac mu je bio nadzornik u rudniku i veoma rano je ostao bez njega (Nemci su ga ubili tokom Drugog svetkog rata). Njegova majka Marčela je bila krojačica, a njen otac je bio čuveni slikar impresionista Đuzepe Rosi (Giuseppe Rossi) čija dela su i dan-danas izložena u firentinskom muzeju (Ufizzi). Na njegov život i život njegove sestre veoma je uticala majka, jer ih je ona takoreći sama podigla, a to je ostavilo dubok trag u njihovom karakteru. Godine 1957. upisuje Akademiju umetnosti dvoumeći se da li da sledi dedine stope i postane slikar ili da postane arhitekta što ga je privlačilo.

Na fakultetu se počeo zabavljati sa koleginicom koja će mu kasnije postati i prva supruga. A u tom periodu počinje više da razmišlja i o svojoj budućnosti i željama za istu. Prijatelj ga je u tom periodu pozvao da ručno oslika liniju pletenina koje je pokrenuo. Taj projekat je postao hit među mladima tako da je Roberto počeo da se zanima za dizajn tekstila i pokreće dizajniranje farmerica i majica u hipi duhu. Počeo je da radi kod Marija Valentina dizajnera iz Napulja koji je bio specijalista za cipele i predmete od kože. Tu je pronašao i patentirao posebnu tehniku štampanja na koži kojom se uspešno služi i danas.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zendaya: stilovi na turneji filma “Challengers” inspirisani likom koji tumači

Sledeći članak

Rosie Huntington ponela kreaciju poznate srpske dizajnerke

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je