Foto: Instagram/@tomandjerry

Tom i Džeri – kako je jedno pismo uticalo na opstanak legendarnog crtanog filma?

Početak
02/03/2024

Asocijacije kao što su: miš, mačka, smicalice i “,večiti rivali“ dovode nas do jednog rešenja – ,”Tom i Džeri“.  Bez greške bi isto rešenje imale i osamdeset četiri generacije koje su odrastale uz istoimeni crtani film.

Velika popularnost koju su ostvarili proizvođači serije filmova Miki i Mini Maus nagnala je stvaraoce u MGM (Metro-Goldvin-Mejer) studiju na razmišljanje – šta je to što bi privuklo gledaoce? Animator Džozef Barbera predlaže jednostavan koncept crtanog filma sa mačkom i mišem ili sa lisicom i psom, koji bi obuhvatao njihove sukobe i konstantu netrpeljivost, naivnost prvih i snalažljivost drugih. U saradnji sa Vilijamom Hanom, oni se odlučuju sa snimanje crtanog filma sa mačkom i mišem i ulaze u veliki rizik, s’ obzirom da je u to vreme postojao veliki broj filmova sa istom koncepcijom. Prvi film je zvanično snimljen 1939. godine pod nazivom ,,Maca koja je dobila otkaz“. Animirani crtani film, emitovan 1940. godine, ispričao je priču o mačku koji teroriše miša, kao i čuvenim prekoretima kada miš učini mačku odgovornom za razbijanje mnogih stvari njegovog vlasnika i sve to u trajanju od 10 minuta. Interesantno je da su prvobitna imena bila sasvim drugačija od onih za koja svi znamo, tako da se Tom pojavljuje kao Džasper, a Džeri kao Džinks.

Međutim, menadžeri nisu bili oduševljeni njihovim prvim radovima. Autorima Hanu i Barberi je saopšteno da ne brzaju previše sa proizvodnjom niza filmova o mišu i mački  i da svoju pažnju preusmere na druge značajnije projekte. Može se naići i na podatak da im je bilo saopšteno da Džasper i Džinks više nikada neće završiti na filmskom platnu. Takva organizacija je opstajala sve dok im na adresu nije stiglo pismo koje je promenilo sudbinu ovog crtanog filma.  Naime, jedna uticajna ličnost iz Teksasa im je poslala pismo s pitanjem kada može da očekuje još jedan od tih „divnih crtanih filmova o mačku i mišu“. Probudilo se ponovno interesovanje za snimanje ovog serijala, samo što su sada preimenovani u mačka Toma i miša Džerija.

Naziv animirane serije ,,Tom i Džeri” potiče iz knjige pod naslovom ,,Život u Londonu ili Avanture Džerija Hotorna i njegovog elegantnog prijatelja korintskog Toma”, napisane 1823. godine. Fraza se koristila za sve mlade koji su rasipnički živeli  u 19. veku u Londonu. Prvi crtani film „Tom i Džeri“ nastao je 1941. godine pod nazivom „Ponoćna užina“. Hana i Barbera će nastaviti da rade na nizu filmova narednih 15 godina, kreirajući 114 crtanih filmova, od kojih je 13 nominovano za Oskara, a sedam je dobilo Oskara za najbolji kratki film. S’ obzirom da su se autori potrudili da imaju najkvalitetnije, bogate, ručno crtane animacije, kao i pozadine obogaćene detaljima, snimanje svakog od ovih filmova je bilo poprilično skupo. Za završetak svakog filma bilo je potrebno oko 50.000 dolara i nekoliko nedelja, tako da je u početku bilo snimano tek nekoliko crtanih filmova godišnje.

Svi ih pamtimo kao dva suparnika koji konstantno smeštaju smicalice jedan drugom, Toma kao naivnog mačka koji živi luksuznim životom i Džerija koji mu konstantno narušava mir. Džeri se prikazuje kao dovitljivi, spretni miš, koji ekstremno nervira Toma, tako da on uvek ,,nekim slučajem“ ispašta. Interesantno je da su svoju svetsku slavu stekli bez ijedne izgovorene reči. Ipak, zanimljivo je da ih većina naslovnih plakata prikazuju kako se smeše jedan drugom, što dobro prikazuje odnos ljubavi i mržnje. U jednom od filmova videli smo ih kako putuju svetom, kako se takmiče u sportu, rešavaju misterije. Navodi se da je kompanija Hanna Barbara Cartoons snimila i poslednju epizodu ovog legendarnog crtanog filma. Koncepcija epizode se zasnivala na tome da oni zapravo izvršavaju samoubistvo na železničkoj pruzi. Međutim, ta epizoda nikada nije prikazana.

Tom i Džeri su toliko legendarni da je teško zamisliti uparivanje mačke i miša, a da oni ne padaju na pamet.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Italijanska diva nastupa u Beogradu – poznato i kada

Foto: Pinterest/ @thesundaymode
Sledeći članak

Knjige koje treba da pročitate u svojim dvadesetim

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Izložba “Uroš Predić – Dostojanstvo svakidašnjice”: Spoj tradicije i savremenosti

U Galeriji SANU svečano je otvorena izložba “Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice”,

Znamo šta se desilo sa porodicom Dunđerski posle Lenkine smrti

Nije svaka bogata porodica srećna. Uvek posloje teške priče, uvek se nešto