Foto: tiathuynguyen.com

Tia-Thuy Nguyen x Christian Dior: Lady Cloud – spoj modne istorije i vijetnamske kulture

Početak
27/03/2024

Čuveni model torbice “Lady Dior” nazvan po Lejdi Dajani od Velsa, koja ga je prva nosla, u novom kristalnom ruhu, izložen je na “Lady Dior As Seen By” izložbi u Vijetnamu. “Lady Cloud” ili “Nàng Mây” na vijetnamskom, delo je umetnice Tie-Thui Nguien kreirano u saradnji sa modnom kućom Dior.

Tia-Thui Nguien je multidisciplinarna umetnica koja živi i radi u Ho Ši Minu u Vijetnamu.

Informisana o svom vijetnamskom nasleđu, ona se oslanja na širok spektar kulturnih referenci za stvaranje umetničkih dela u medijumima koji obuhvataju instalaciju, slikarstvo, crtanje, film i modni dizajn.” je ono što i sama ističe na svom sajtu.

Želim da napravim skulpturu redizajnirane “Lady Dior” torbe, onu koja je izdržljiva, providna, poetična i koja može da projektuje čistu energiju saosećanja. Želim da spojim čvrstoću kamena i prozračnost oblaka, te da tako probudim maštu gledalaca.”, poručila je umetnica u saopštenju za javnost.

U istom saopštenju navodi zašto se odlučila za kvarc kao primarni material i simboliku oblaka za ovo svoje “modno-umetničko delo”.

Zašto Kvarc?

Kvarc je poseban materijal u fengšui sistemu misli i veruje se da apsorbuje energije univerzuma, te često se koristi i u praksi lečenja. Svaki kristal, upotrebljen za izradu ovog dela, nastao je u nekom od mnogobrojnih kamenoloma širom Vijetnama. Ručno odabrani kristali kvarca ugrađeni su tako da oponašaju dinamičnu lepotu oblaka.

Zašto Oblaci?

Oblaci su čest simbol u vijetnamskoj narodnoj kulturi. Uprkos svom providnom obliku i naizgled efemernom postojanju ili prolaznosti, oni su simboli prirodnih sila prema mnogim folklornim narativima. Danas su izvor inspiracije za mnoge umetnike i služe kao simbolična predstava čistoće i holističnosti. U modernom romantičnom kontekstu, oblaci evociraju osećaj slobode.

Spajanje kvarca kao materijala i oblaka kao forme, nastaje koherentan i smislen koncept.

Iz estetske perspektive, kvarc deli vizuelnu sličnost sa oblacima, što dozvoljava svetlosti da prođe, savijajući svoj pravac kako bi reflektovao svoju okolinu. Kontrast između čvrstoće kvarca i prozračnosti oblaka može probuditi maštu gledalaca, što dovodi do otvorene lične kontemplacije.” – zaključuje umetnica u saopštenju i poziva gledaoce da zaista istraže vlastite maštovite narative, dok prihvaćaju teme slobode, ljubavi i iscjeljenja.

Ovim povodom ikoničnoj kreaciji Kristijana Diora samo je dodato na značaju. Verujemo da će se ovaj simbol istorije mode reinkarnirati u još blještavijem obliku.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modna kuća Valentino otkazala revije visoke i muške mode

Sledeći članak

U prvom planu – ikonična Chanel torba zalutala na filmsko platno

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Modna industrija je dinamično okruženje koje neprestano evoluira. U tom brzom ritmu,