Foto: WIkipedia/Public domain

Svi ih nosimo, a evo kako su nastale zimske kape i šeširi

Početak
23/12/2023

Široko rasprostranjeni i omiljeni dodaci zimskom izgledu su kape i šeširi. Otkrivamo za vas od kad njihovo postojanje datira, od čega su napravljene prve kape i ko je prvi nosio velelepne šešire.

Sigurno je da topli zimski šeširi napravljeni od životinjskih koža, filcane vune i tkanog platna i dalje nisu izašli iz mode. Jedan od najstarijih primera prave pletene kape u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang datira 3000 godina pre nove ere.

Ipak, tome protivreči drevni Egipat koji ističe da su neki od najčešćih i najranijih prikaza šešira bili su iz Tebe u Egiptu 3200. godine pre nove ere. Pripadnici više klase u Egiptu negovali su obrijane glave te su im ovi odevni dodaci služili za grejanje temena.

Sličan “trend” korišćenja kapa traje i danas. Pored estetskih razloga, šeširi se kupuju zbog zaštite temenog i čeonog dela od kiše, snega ili sunca. U prošlom veku, tokom zime, bilo je neizbežno nositi ih prilikom odlaska u pozorište, bioskop, crkvu ili posetu nekome.

Ovi odevni komadi dugo su predstavljali simbol statusa, zanimanja i čak političke pripadnosti. Neretko su označavali moć i autoritet. Pozdrav dizanjem oboda šešira je simbolisao poštovanje.

Foto: WIkipedia/Public domain

Danas retko možemo videti muškarce koji nose šešire. Veruje se da je to stalo nakon Drugog svetskog rata jer su ih ovi komadi podsećali na vreme koje su proveli u uniformama. To nije bio slučaj sa ženama, tako da još uvek često kape i šeširi ulepšavaju ulice.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prvi Louis Vuitton hotel otvara vrata u Parizu

Sledeći članak

Kako postići izgled Odri Hepbern za novogodišnju noć

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Pjer Karden tokom posete Beogradu: “Vi ste jedan od najlepših naroda”

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden,