Foto: Pinterest/Reznik_Anna

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Početak
14/02/2024

Svake godine u februaru srećemo se sa istom dilemom – šta slavimo 14. februara? Dok jedni tvrde da tada treba proslavljati pravoslavni praznik Sveti Trifun, katolička tradicija se više zalaže za proslavu Svetog Valentina koji je na zapadu poznatiji kao “Dan zaljubljenih”. Zašto se ova dva svetitelja praznuju istog dana i kakvi se običaji poštuju prilikom njihove proslave?

Sveti Trifun

Sveti Trifun je svetitelj koga poštuju i slave pravoslavni vernici. Smatra se zaštitnikom vinogradara i vinove loze. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan drvenasti deo – čokot vinove loze i poliju je vinom. Veruje se da će tako grožđe dobro roditi. Takođe, običaji su nekada nalagali da gostioničari služe besplatno vino.

Foto: Instagram/ikone.minic

Još neka od verovanja

 • Sa ovim danom stiže proleće, budi se priroda, kaoi najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. 
 • Ako na ovaj dan pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina, a ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.
 • Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.
 • U selima Šumadije slave se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. 
 • Srpski narod u okolini Zaječara praznuje ga tri dana, nadaju se njegovoj zaštiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde se veliki broj ljudi baviovčarstvom.
 • Srpska pravoslavna crkva, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama14. februara, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst prska njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i „zaklinanije svjatago mučenika Trifuna“.

Sveti Valentin

Sveti Valentin je hrišćanski praznik koji proslavljaju katolički vernici. Do 15. ovaj praznik se proslavljao u čast Svetog Valentina koji je stradao za Hristovu veru. Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Od 15. veka povezuje se sa Danom zaljubljenih, kada je iskazivanje ljubavi preraslo u obilato trošenje novca na cveće, čestitke, slatkiše i plišane igračke. Priča o Danu zaljubljenih – ,,Valentinovu” koja nam se prodaje glasi otprilike ovako: Glavni akter je sveštenik pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Foto: Pinterest/allylongenbauh1

Kroz istoriju su postojale razne tradicije koje su se poštovale na Dan zaljubljenih.

 • Devojke su tokom srednjeg veka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.
 • U srednjem veku mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija da bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cele nedelje da bi svi ostali mogli da vide. To je koren izraza u engleskom jeziku „nosiš srce na rukavu“.
 • U Velsu su se poklanjale drvene ljubavne kašike, izrezbarene u obliku ključa, ključaonice i srca.
 • Poklanjanje cveća na Dan zaljubljenih datira iz ranih 1700-ih kada je Karlo Drugi od Švedske doneo persijsku poetsku umetnost pod nazivom „jezik cveća“ u Evropu. Objavljivani su cvetni leksikoni koji su omogućavali da se različitim cvetovima razmenjuju tajne i da se čitavi razgovori obavljaju preko buketa cveća.
 • Takođe, mnogi veruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u srednjem veku. Oni koji nisu umeli da se potišu pisali bi znak X umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj „potpis“ u znakiskrenosti.

Ukoliko posmatramo iz ugla razvoja društva Dan zaljubljenih možemo povezati sa potrošačkim  društvom, kao i sa samim procesom globalizacije. Prihvatanje proslavljanja zapadnih praznika, kao i poštovanje određenih običaja posledica je prihvatanja jedne opšte kulture. Interesantno je da se baš na ovaj dan različiti proizvođači ,,puštaju“ u prodaju cele kolekcije proizvoda ,,za parove“. Tako se može izvesti zaključak da je praznik Svetog Valentina zloupotrebljen upravo da bi se tada trošile velike količine novca. Kupovina skupih poklona, kao i darivanje na ovaj dan nema nikakve veze sa proslavljanjem ovih praznika u hrišćanskoj tradiciji.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Istražujemo – koliko je u Srbiji zapostavljeno mentalno zdravlje?

Sledeći članak

Femicid na Balkanu i kulturološke prilike koje utiču na sliku o njemu

Ne propustite

Trg namenjen najpopularnijem glumačkom paru u srcu Vračara

U samom srcu srpske prestonice, Beogradu, otvoren je Trg Dragana Nikolića i

Sezona razgledanja Beograda iz otvorenog autobusa je počela

Nova sezona razgledanja Beograda iz otvorenog turističkog autobusa pod nazivom “Beograd je vaš domaćin”

Kako su beogradske opštine dobile svoje nazive?

Na teritoriji Beograda nalazi se 17 opština, deset gradskih i sedam prigradskih.