Printscreen

Sve o stilu kraljice Elizabete II koji je oblikovao svet

Početak
09/09/2022

Kraljica Elizabeta II (Elizabeta Aleksandra Meri), koja je preminula u 8. septembra 2022. godine, ostala je odlučna kada je politika u pitanju tokom svog vremena na prestolu, ali i dosledna svoje uloge u ustavnoj monarhiji Velike Britanije.

Ipak, neizbrisivi deo njenog nasleđa zajedno sa njenom nepokolebljivom posvećenošću zemlji – bio je stvaranje prototipa za novu vrstu ženskog odevanja moći u drugoj polovini 20. veka.

– Kada me narod vidi, on mora da mi veruje – jednom prilikom je rekla kraljica, a od trenutka kada je došla na tron 1952. godine, počela je sve više da vodi računa o svom stilu.

Bila je vešta i posvećena kada je moda u pitanju, s toga je uvek želela lepu saradnju sa dizajnerima i svetski poznatim brendovima.

Imala je vrlo jednostavan stil, a opet prefinjeni i drugačiji. I sama je znala da fotografije koje ostaju posle nje mnogo govore o tome kakva je bila. Zapravo, njen stil i boje koje je nosila na određenom događaju (a bila je na otprilike 300 javnih dešavanja godišnje) nosili su određenu poruku. Ona se oblačila za svoj narod. Na početku vladavine imala je nekoliko večernjih toaleta u kojima se pojavljivala, koje su nudile dozu izazovnosti i glamura nakon Drugog svetskog rata. Njen stil bio je zapažen širom sveta još i tada, dok je isti bio ubeđen da ova dama radi pravu stvar kada je politika u pitanju.

Njena doslednost modi bila je znak pouzdanosti u suočavanju sa globalnim promenama.

Umela je da uokviri svoj tone-on-tone izgled – od šešira do odela ili haljine i kaputa do cipela od svega par santimetara, kako bi bila što svedenija i prepoznatljivija i toga se lojalno držala godinama,

– Ne mogu da nosim bež jer niko neće ona znati ko sam – jednom je priznala Robertu Hardmanu, kraljevskom biografu.

Jednom je donela odluku da se sve njene stare stvari recikliaju, a 2019. godine je odlučila da prestane da nosi pravo krzno.

I dok sve njene haljine i odela migriraju iz ormara u muzeje i kraljevske arhive, da bi se sačuvali za buduće generacije, treba ih pamtiti ne samo kao relikvije jedne vladavine, već kao nešto što je ostavilo veliki pečat i u 21. veku.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pet stvari kojih se pridržavaju uspešni ljudi

Sledeći članak

Per Lašez – počivalište svetskih imena krije velike tajne

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo