Foto: Instagram/samantharudge.beauty

Stručnjaci objašnjavaju: koliko je manikir zapravo dobar za nokte

Početak
22/04/2024

Pažljivim odabirom proizvoda i salona i pridržavanjem saveta stručnjaka, možete uživati u lepim noktima bez nepotrebnih rizika.

Za ljubitelje negovanih noktiju poseta salonu za manikir je često poput odlaska na kafu. Ali da li ste se ikada zapitali koliko taj manikir može oštetiti vaše nokte? Čini se da je odgovor pomalo mešan, ali uz odgovarajuće mere predostrožnosti, svoj manikir možete učiniti sigurnijim. Saznajte više o rizicima i načinima da ih minimizirate, uz korisne savete dermatologa Koni Jang i Dejna Stern.

Kada su u pitanju sastojci lakova za nokte, postoji nekoliko potencijalnih alergena koji se mogu naći u njima, kao što su formaldehid, dibutil ftalat i drugi. Kontaktna alergija može da se manifestuje kao otok, crvenilo ili iritacija kože oko nokta, ali i osip na kapcima usled kontakta sa licem“, objašnjava Jang.

Neki problemi mogu nastati i zbog agresivne tehnike koju koristi vaš tehničar za nokte. Bolovi tokom manikira često su znak preterano agresivnih pokreta, poput uklanjanja zanoktica ili nasilnog guranja zanoktica metalnim alatom, što može oštetiti ploču nokta.

Čak i proces skidanja laka za nokte može da izazove probleme, posebno ako se koristi sredstvo za uklanjanje acetona, koje može isušiti nokte i kožu oko njih. Preporučljivo je odabrati sredstvo za skidanje laka bez acetona, idealno sa hidratantnim sastojcima.

Šta je sa gel manikirom? Iako je popularan zbog dugovečnosti, ova vrsta manikira nosi i svoje rizike. Uklanjanje gela podrazumeva natapanje noktiju u aceton, koji može oštetiti nokte i kutikulu oko njih. Takođe, sušenje noktiju pod UV lampom može izložiti kožu UV zračenju, što doprinosi fotostarenju i potencijalno povećava rizik od bolesti kože.

Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli rizici izlaganja UV zračenju tokom manikira sa gelom. Iako postoji jasna veza između izlaganja UV zračenju i povećanog rizika od oboljenja kože, Stern kaže da je teško proučiti specifične rizike povezane sa gel manikirom. To je zato što postoji velika varijabilnost u tipovima korišćenih lampi, vremenu izlaganja, položaju kože. u odnosu na svetlost, tip kože i učestalost manikira.

Kada je u pitanju akrilni manikir, rizici su slični gelu. Kontaktne alergije, oštećenje nokatne ploče prilikom nanošenja i uklanjanja, rizik od infekcije su sve moguće posledice. Proces nanošenja, ako se ne uradi pravilno, takođe može oštetiti ležište nokta, što dovodi do stanjivanja, slabljenja ili čak gljivičnih infekcija. Ako se vlaga zarobi između akrilnog nokta i prirodnog nokta, to može stvoriti okruženje pogodno za rast bakterija i gljivica.

Da bi vaš manikir bio bezbedniji, preporučuje se da izaberete salon koji koristi odgovarajuće tehnike i dezinfikuje alate. Takođe možete razmisliti o tome da preskočite korak podrezivanja zanoktice i da se odlučite za lakove bez acetona. Za gel manikir preporučuje se upotreba kreme za sunčanje i rukavica tokom sušenja pod UV lampom kako bi se koža zaštitila od štetnog zračenja.

Na kraju krajeva, briga o vašim noktima treba da bude kombinacija estetike i zdravlja. Pažljivim odabirom proizvoda i salona i pridržavanjem saveta stručnjaka, možete uživati u lepim noktima bez nepotrebnih rizika.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sezona venčanja je tu, a sa njom i naši saveti za najlepši make up

Sledeći članak

Ako imate osetljive oči, ove maskare su pravi izbor za vas

Ne propustite

“Lansiran” PRADA balzam koji menja boju pri dodiru sa usnama

Brend PRADA je nedavno predstavila liniju od pet negujućih balzama za usne

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Miris sunca na koži zatvoren u bočici – prvi parfem za muškarce Pharrella Williamsa

Vizionar, koji je uspešno realizovao sve svoje projekte, sada je lansirao najnoviji