Foto: Apple TV+

Šta se desilo sa sestrom Kristijana Diora?

Početak
18/03/2024

Katrin Dior možda nije toliko poznata kao njen brat Kristijan, ali Apple TV+ serija pod nazivom The New Look o kojoj smo pisali, će to sigurno promeniti. Glumica Mejsi Vilijams se transformisala u sestru modnog dizajnera za novu istorijsku modnu dramu.

Kreator serije Todd A. Kessler rekao je da je glumičina posvećenost glumi mlađe sestre Kristijana Diora, Ketrin, trenutak transformacije koji nikada neće zaboraviti.

“Kada sam prvi put video Mejsi sa šminkom i u garderobi, Katrin je definitivno bila sa nama… ta retka kombinacija osobe koja poseduje ogromno uverenje i još veću osetljivost, francuskog borca otpora protiv nacista koji je stavio svoj život na kocku da bi se zalagao za ono za šta je verovala da je ispravno. Ketrin je takođe inspirisala svog starijeg brata da živi i stvara od srca”, rekao je on.

Apple TV+ new series : The New Look (2024). Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Ko je bila Katrin Dior?

Rođena 2. avgusta 1917. godine, Katrin je bila najmlađa od petoro braće i sestara Dior, sa kojima je Kristijan stvorio posebnu vezu, prema izvoru iz La Galerie Dior.

Džastin Pikard je u knjizi Miss Dior: A Story of Courage and Couture napisala: “Uprkos razlici od 12 godina, Kristijan i Katrin su ostali najbliži od svih braća i sestara Dior, nastavljajući da dele ljubav prema cveću i baštovanstvu koju su nasledili od njihove majke i imali su zajedničku strast prema umetnosti i muzici”.

Katarin je bila borac francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata. Prema pomenutoj knjizi, dosije u vojnim bazama pokreta otpora navodi da je Katarin imala značajnu ulogu u radu kancelarije u Kanu, ne samo prenoseći izveštaje za Herve des Charbonneries, već i skrivajući ovaj inkriminišući materijal od Gestapa tokom racije.

Uhapšena je u julu 1944. na Place du Trocadero u Parizu od strane grupe naoružanih plaćenika i odvezena u Rue de la Pompe, gde je bila mučena. Opisujući svoje iskustvo u jednoj izjavi, Katrin je rekla:

“Kada sam stigla, odmah sam bila podvrgnuta ispitivanju o mojim aktivnostima za Otpor, kao i o identitetu načelnika po čijim naređenjima sam radila. Ovo ispitivanje je propraćeno brutalnostima: udaranje pesnicama, nogama, šamaranje itd. Kada se ispitivanje pokazalo nezadovoljavajućim, odvedena sam u kupatilo. Skinuli su me, vezali mi ruke i bacili u vodu, gde sam bila trideset minuta.”

U Kristijanovoj autobiografiji Dior, modni dizajner je rekao da nakon što je Katrin oteta 1944. uzaludno i iscrpljujuće je pokušavao da joj uđe u trag.

Za Katrin se priča da se vratila normalnom životu tek u maju 1945. godine. Prema navodima iz knjige, Kristijan je svoju sestru sreo na železničkoj stanici, “ali je bila toliko mršava da je u početku nije prepoznao.”

Katrin je preminula 2008. godine u svojoj 90.

Parfem Miss Dior napravljen iz ljubavi prema Katrin

Lansiran 1947. godine, Kristijanov prvi parfem Miss Dior bio je omaž njegovoj sestri Katrin. Njena bezuslovna ljubav prema cveću dovela je do njenog ponovnog rođenja kroz mirisnu notu modne kuće Dior.

Foto: Pinterest

Modni dizajner je u svojim kolekcijama imao i dizajne pod nazivom “Miss Dior“, ali onaj u njegovoj kolekciji “proleće-leto 1949.“ (fotografija iznad) bio je istinsko priznanje strasti Katrin Dior prema cveću.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako adekvatno ispoštovati svaki dress code?

Sledeći članak

Karijera praćena enigmom – ko je Đanbatista Vali?

Ne propustite

Mirjana Marić – srpska Koko Šanel koja je “dovela” visoku modu na naše prostore

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima ostavila

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena