Šta predstavljaju oznake “Eau de parfum” i “Eau de toilette” na parfemima?

Početak
11/05/2024

Miris nas asocira na određeni trenutak, sećanje ili osobu, zbog čega izazivaju prave emocionalne reakcije.

Gotovo svako ima svoj omiljeni parfem, no da li ste se ikada zapitali koja je tačno razlika između “Eau de parfum” i “Eau de toilette”, natpisa koje viđamo na svakoj bočici?

Parfemska voda je koncentrovanija od toaletne vode

Važno je razumeti da udeo mirisnog ulja u parfemu nije jednostavna kvalitativna vrednost jer, baš kao što želite samo određenu količinu listova čaja u posudi čaja, više ne znači uvek bolje. U zavisnosti od vrste parfema, ponekad je manje više, a ponekad je potrebna veća koncentracija da bi se postigao željeni učinak.

Jedno je sigurno, bez obzira na to da li se određeni brojevi razlikuju zavisno od proizvoda ili marki, parfemska voda uvek će biti koncentrovanija od toaletne vode.

Da li parfemske vode traju duže od toaletnih voda?

Volis pojašnjava da, s obzirom na to da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na dužinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže da ispari. 

Eau de parfum i Eau de toilette možda neće mirisati isto, čak i ako je označeno kao isti miris. 

Eau de parfums i Eau de toilette baš i nisu međusobno zamenljive. „Često je toaletna voda i lakša i svežija, dok je parfemska voda bogatija i postojanija. Za dnevnu ili poslovnu odeću toaletna voda može da bude udobnija i prikladnija, dok parfemska voda nudi više dubine, što može biti lepo za veče.“ 

Takođe, mogli biste da uzmete u obzir temperaturu i godišnje doba pre nego što odaberete jedno nad drugim. U vlažnim i vrućim klimama sveža toaletna voda može biti poželjnija, dok u hladnije vreme parfemska voda može da ponudi više topline i dubine. 

Pre kupovine naredne bočice isprobajte i Eau de parfum i Eau de toilette verziju i vidite šta vam se više sviđa. Takođe, vodite računa o tome u koje doba dana, godišnje doba i okruženje ćete nanositi miris, smatrajte da će Eau de toilette biti najprikladnija za dnevnu i poslovnu varijantu, a Eau de parfum će najverovatnije trajati celu noć.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Suva ulja čine čuda koži – saznajte zbog čega imaju dobro dejstvo

Sledeći članak

Old money frizure: šta podrazumevaju i kako da ih same napravite

Ne propustite

Koje note parfema izabrati kada nastupe letnje vrućine? Imamo savršen izbor za vas

Tokom prolećnih i letnjih dana, obično proživljavamo mnoge nezaboravne životne trenutke, a

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)