Foto: Instagram/@marieantoinette

Spektakularni balovi koje možete posetiti u Versaju

Početak
28/02/2024

Francuska jeste poznata i kao kolevka visoke mode, stila, elegancije, a Parižanke kao najbolje i najelegantnije obučene žene na svetu. Kako bismo razumeli značaj i status koji moda zauzima u ovoj državi morali bismo da se vratimo vekovima unazad i da otkrijemo da je i tada Francuska moda diktirala trendove širom evropskih dvorova.

Zasigurno jedna od najpoznatijih Francuskinja 18. veka jeste bila i Marija Antoaneta. Veoma kontroverzna istorijska ličnost o kojoj su mišljenja i dan danas podeljena, međutim koja ipak zadržava status, ne tako omiljenje vladarke. U stranicama svetske istorije ostala je upamćena kao okrutna i beskurpulozna kraljica koja je uživala u Versajskom luksuszu, dok je narod širom Pariza, ali i cele države gladovao. Pored svih negativnih činjenica koje se vezuju za ovu vladarku, u jednoj sferi, ona je neprikosnovena boginja  mode tog perioda.

Inspirisani svojom kraljicom, kao ponosni činjenicu da su svetu približili visoku modu, Francuzi su bili veoma maštoviti te su ova dva segmenta spojili u jedan sasvim novi i zanimljiv događaj. Versaj je opština, odnosno predgrađe Pariza, koji je ranije služio kao činjenično glavni grad Francuske. U Versaju se nalazi i kraljevski dvor, koji je bio utočište mnogih francusih kraljeva i kraljica tokom vekova, te danas pojam Versaj povezujemo sa dvorcem, luksuzom, bogatstvom i moći. Kako je Francuska već decenijama republika, status monarhije otisao je u zaborav, međutim ovo monumentalno zdanje, duh prošlosti i istorije još uvek lebde na zidinama Versaja.

Na samom dvoru održava se više vrsta balova. Prvi i onaj koji se godinama unazad održava na Versajskom dvorcu jeste Kraljevski bal, odnosno Veliki bal pod maskama, koji se ove godine održava 8. juna.  Ovaj događaj predstavlja jedno od najglamuroznijih dešavanja u Evropi, te je san mnogih da ga posete i na tren osete atmosferu prošlosti. Indentične kreacije kakve su nosile aristokrate, plemići, visoko društvo, ali i kraljevska porodica iz ovog perioda, kao i duh Marije Antonaete, sve je ono što možete da vidite na ovom balu. Večita inspiracija bala jesu Marija Antonaete i njen stil, kao i perike, šminka, haljine, obuća iz ovog perioda. Kako je i nekada bio običaj na samom ulasku u dvor, dok ulazite sa vašim partnerom prozvaće vaše ime i prezime i tek kada potvrde da ste to vi, moći ćete da se popnete uz stepenice. Sem tipičnog bala kakvog je društvo tog perioda poznavalo, inspirisano klasičnom muzikom, na Kraljevskom balu, postoji bezbroj plesnih tačaka inspirisanih modernim vremenom, kao i muzika današnjice. Zamislite samo na trenutak da ste okruženi baroknim stilom, obučeni poput Marije Antonaete i Luja, dok za to vreme đuskate uz muziku najpoznatijih di- džejeva današnjice, poput Martina Gariksa ili Dejvida Gete. Koliko god da je arhaični duh prošlosti zastupljen, nije nemoguće na balu videti plesače i zabavljače koji su moderno obučeni.

Drugi bal jeste, Fetes Galantes, koji će se ove godine održati osmi put zaredom, 27. maja, a čija će tema biti Madame du Barry. Karte za ovaj događaj puštene su još novembra prošle godine. Ukoliko se odlučite za ovu opciju u ponudi ćete imati tri različte vrste ulaznica. Prva, za markize i koja vam nudi dve aktivnosti i čašu šampanjca, druga, za vojvotkinje i vojvode koja uključuje dve od tri aktivnosti, privatni obilazak privatnog stana kao i neograničen pristup rezervisanom bifeu. Najspektakularnija sigurno jeste poslednja vrsta nosi naizv za kraljeve i kraljice i u sklopu nje imate  tretman kao iz samog naziva ulaznice. Ova ulaznica vam nudi dobrodošlicu u tačno određeno vreme, obilazak Kraljevske opere, dve od tri aktivnosti, obilazak privatnog stana sa vodičem kao i neograničen pristup bifeu sa hranom i pićem, kao i delovima rezervisanim za sedenje. Sam završetak bala obeležiće spektakularni vatromet u Galeriji ogledala.

Svakako da  jedno od najčešćih pitanja koje se prožima kada je reč o ovoj temi jeste i to kolika je cena ulaznice, a poslednjih par godina svako ko je želeo da prisustvuje ovom dešavanju morao je da izdvoji 500 eura. Odlazak na ovaj bal predstavlja prestiž, kao i onda kada su novac za njega mogli sebi da priušte najimućniji. Izgleda da se neke stvari još uvek nisu promenile…

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ko je Leonor od Asturije?

Sledeći članak

Naša preporuka: 5 YouTube kanala uz koja vežbamo kod kuće

Ne propustite

Viralna senzacija iz Dubaija – priča o čokoladi koja osvaja svet

Dubai čokolada postaje svetski hit. Šta je to što je čini posebnom?

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i