Foto: Pexels

Specifična nota otmenosti: Kada su nastali rajfovi i trake za kosu?

Početak
24/05/2023

Beograd, naročito tokom proleća odiše glamurom. U neizbežnom divljenju odevnim kombinacijama ne zaostaju ni drugi srpski i svetski gradovi. Jedan od glavnih aksesoara za kojima se okrećemo su rajfovi i trake za kosu.

Kako nalažu istorijski zapisi, najkasnije 475. godine pre nove ere su bile upotrebljene prvi venci za glavu. Njihova namena je bila dvostruka. Štitili su lice od kose, istovremeno važeći za neophodan komad prilikom svečanih događaja. Prvi su ih koristili Grci (na šta nam ukazuju animirani filmovi o grčkoj mitologiji), a za njima Rimljani.

Foto: Pexels

S obzirom na to da su venci bili svojevrstan simbol elegancije i društvene prihvaćenosti, Etrurci su ih ukrašavali draguljima od srebra i zlata. Veruje se da je ovaj dodatak izgledu predak današnjim trakama i rajfovima. Ipak, neretko se pominje zanimljiv mit koji naglašava da su trake vremenom poprimile oblik od  od šalova koji su se nosili oko glave ili su modifikovane od trake šešira koja se vezuje ispod brade.

Foto: Pexels

Početkom 20. veka su trake za glavobolju postane in u ženskoj modi. Vremenom, bivale su ukrašavane čipkom, vrpcama, prišivenim simbolima i ostalim atraktivnim detaljima. Francuzi su takav dodadak zvali bando (fr. bandeau, bandeaux).  Tokom 20-ih i 30-ih godina, preovladali su dramatični omotači ukrašeni perjem. Jedan od dizajnera koji je nosio trake za kosu je Pol Poare.

Neki od materijala od kojih su nastajale su drvo, plastika, metal, tkanina, konoplja pa čak i zubi, ljudska i životinjska dlaka. Danas su najčešće od tkanine uz potporu plastike, masovno dostupne na svakom koraku: od robnih kuća, preko radnji aksesoara do uličnih prodavaca na gradskom keju.

Foto: Pexels/Ksenia Chernaya

Prema modnim procenama uticajnih dizajnera, trake i rajfovi za kosu su 90-ih godina prošlog veka upale u „masovnu upotrebu“. Prema tome, smatra se da su značajno doprineli zapadni filmovi i modna industrija, koja nalaže da ovi aksesoari donose odevnoj kombinaciji posebnu notu otmenosti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Spektakl u Beogradu i novi modni standardi: Predstavljena kolekcija “Bella” Igora Todorovića

Sledeći članak

Cartier zlatara sa grbom Karađorđevića: Šta se krije iza priče stare više od jednog veka?

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i