Foto: Instagram/@olympiagreece

Slobodna princeza: Olimpija od Grčke i Danske

Početak
06/03/2024

Ukoliko pogledamo sa istorijske strane, Grčka je država sa velikom i bogatom istorijom i tradicijom. Iako već skoro pola decenije nema status kraljevine, potomci ove dinastije još uvek izazivaju interesovanje mnogobrojnih medija širom sveta uprkost njihovom stavu da ne žele da budu u centru zbivanja, polemisanja, tračeva i skandala .

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda kada  jedna princeza koja i pored titule koju nosi, ne mora strogo da se pridržava svih ograničenja, pravila i protokola, već bez problema ostvaruje svoje najveće snove? Pomislićete da to nije moguće, međutim, jedna princeza postala je simbol odvažnosti, uspeha, moći i slave. Zaštitno je lice mnogih svetskih modnih brendova i magazina, te je mnogi prepoznaju kao lice sa naslovnice, ali pored toga ona je i članica jedne od kraljevskihe porodica. Njeno ime je Marija – Olimpija od Grčke i Danske.

Poreklo Marije – Olimpije

Njen deda Konstantin II od Grčke bio je poslednji vladajući kraj ove države sve do 1974. godine, kada je monarhija ukinuta. Marija je jedina ćerka i najstarije dete Konstantinovog sina Pavlosa i njegove supruge, Mari – Šantal Peranzes, koja iako nema aritokratsko poreklo pripada jednoj od najbogatijih porodica u Americi, s obzirom da je njen otac, Robert Voren Miler vlasnik korporacije Duty Free Shops (DFS). Iako je celog života uživala u luksuzu i bogatstvu, bila okružena elitom, visokim društvom i arisokratijom, Olimpijaa nikada nije želela da se eksponira u javnosti, te je zbog toga dobila narativ misteriozne princeze. Ona je par puta i istakla da iako ima titulu princeze sebe smatra običnom devojkom koja vodi sasvim običan i normalan život i da razume problem običnog čoveka. Rođena je na Krfu, ali sa porodicom živi u Londonu, s obzirom da voli putovanja često je na Bahamima i u Švajcarskoj.

Prvi koraci ka modnom svetu

Još kao mala devojčica, počela je da se interesuje za modu, a prvi put je na modnoj reviji viđena kada je imala 11 godina na couture događaju u Rimu. Trenutak kada joj sa svega 10 godina baka pozajmljuje Louis Vuitton torbicu za porodičnu večeru smatra prelomnim za odabir njene buduće profesije . Od tinejdžerskih dana su njen stil upoređivali sa stilom oblačenja Kejt Midlton, na šta je Olimpija odgovorila da iako joj je dopada vojvotkinjin stil, ona je mlađa, te samim tim voli i da vise eksperimentiše sa modom. Još sa 17 godina se prvi put pojavljuje na praksi u modnoj kući Dior. Oduvek su je zanimale sfere grafičkog dizajna, istorije umetnosi i fotografije, ali je maštala o uspehu u modi. Sa dvadeset godina završava studije fotografije na njujorškoj Dizajnerskoj školi Parsons, a četiri godine kasnije i Školu individualizovanih studija modnog biznisa i marketinga Galatin na Univerzitetu u Njujorku. Iste godine kada je završila studije našla se na naslovnoj strain magazine Vanity Fair. U jednoj izjavi je napomenula kako je studiranje u Njujorku imalo veliki uticaj na njen sadašnji stil oblačenja i razumevanja mode. Sve vreme svoga školovanja je radila kao model, te se pojavljivala u mnogim lifestyle i modnim listovima i magazinima dok danas nije neobčno videti njeno lice na naslovnoj strani Harper’s bazaar-a i Vouge-a. Karijeru ove perspekrivne mlade žene vodi marketinška agencija specijalizovana za zabavu, sport i brending – United Ententinments. Pored prakse u modnoj kući Dior, šetala je i na revijama brendova Dolce & Gabbana i Michael Kors. Poslednji put je viđena na reviji brenda Caroline Herrera. Trenutno radi reklamne kampanje za Louis Vuitton. Ovu visoku plavušu mnogi nazivaju i modnom ikonom današnjice, sa uvek besprekornim stilom. Ambasadroka je brenda Aquazzura i Pretty ballerinas. Njen omiljeni odevni komad je crna Vlentino haljina, a najveći san da jednog dana pokrene sopstveni brend. Eleganciju smatra jednim od najvažnijih modnih detalja. Možemo da zaključimo da pored toga što je još uvek veoma mlada, princeza niže uspehe, osvaja simpatije i naklonost čitavog modnog sveta.

Zanimljivosti o princezi – influenserki

Nezaobilazna stvar u život svakog čoveka, danas, jesu i društvene mreže, te Marija – Olimprija redovno izbacuje svoje poslovne uspehe na društvenoj mreži Instagram, gde je prati 300 hiljada ljudi. Pored Instagrama, popularna je i na TikTok-u, gde redovno snima video materijale u vezi sa beauty trendovima. Ono što nismo znali o njoj jeste da ima disleksiju, kao i zanimljivost da ne govori grčki jezik. U hijerarhiji nasleđivanja nalazi se na šestom mestu. Druži se sa svetskim džet-setom, te nije neobično što su redovni gosti na njenim rođendanima Paris i Nikol Hilton… U tinejdžerskim danima je redovno u medijima prozivana kako troši puno novca. Jedno vreme bila je veoma bliska i sa princem Harijem, čiji je otac, kralj Čarls III, njen kum. Redovno je viđena u društvu svoje najbolje drugarice i rođake Talite von Frustenberg. U društvu popularne kulture ima status IT devojke. Olimpijina strast su putovanja, a neretko odlazi u svoju rodnu zemlju na odmor. Možemo da zaključimo da Olimpija, kako se uglavnom i predstavlja, vodi život poput svake druge devojke 21. veka kao i da nije u okovima formalnog ponašanja.  

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ovo su mesta gde jedino raste “lila ramonda”

Sledeći članak

Vrste cveća koje ne smete pokloniti ženi za 8. mart

Ne propustite

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Piknik je idealna prilika da se odmorite od svakodnevne gužve i uživate

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

U digitalnom dobu, Instagram je postao nezaobilazna platforma za izražavanje i deljenje