Ši buter – šta je i kako utiče na kožu?

Početak
26/01/2024

Ši buter je pre nekoliko godina postao neizostavan deo rutine vezane za negu lica, tela i kose. Sa svojim hidratantnim, umirujućim i zaštitnim svojstvima čini kožu zdravom, mekom i blistavom. Pored benefita koje ima na kožu, svoju ,,svetsku slavu“ stekao je i time što je postao sastavni deo nekoliko kozmetičkih proizvoda.

Šta je ši buter?

Ši buter je prirodni proizvod dobijen iz plodova drveta karite (shea), koje uglavnom raste u Zapadnoj Africi. Orašasti plodovi se prvenstveno sakupljaju, potom prerade – postupak stvaranja ulja od samih plodova i zatim kada se ulje ohladi dobijamo ši buter.

Posebnu prednost ovom proizvodu daje to što je potpuno prirodni proizvod, što znači da ne sadrži veštačke hemikalije, kao ni aditive. Bogat je hranljivim sastojcima poput vitamina A i E, masnih kiselina i antioksidanata. Sastoji se od pet glavnih masnih kiselina: palmitinske, stearinske, oleinske, linolne i arahidonske. U zavisnosti od koncentracije vitamina i kiselina, imamo više varijanti ši butera. Tako zapadnoafričku varijantu odlikuje niska tačka topljenja – što omogućava proizvodu da se brže topi i da utone i u najsitnije pore na koži, dok istočnoafričku varijantu odlikuje voštana struktura – što znači da se duže zadržava na samoj površini kože.

Foto: Pexels

Prednosti upotrebe ši butera

Zadržavanje vlage u koži

Hidratantna svojstva proizvoda pomažu u zadržavanju vlage u koži, čineći je mekom, glatkom i hidriranom. Naročito u zimskom periodu, dehidrirana koža postaje suva, ispucala i gruba. Koža ostaje nahranjena uz pomoć masnih kiselina koje sadrži ši buter.

 Odgovara svakom tipu kože

Kao najveća prednost ši butera ističe se to da je pogodan za sve tipove kože. Iako je prirodni proizvod koji se dobija od plodova drveta, interesantno je to da ipak ne sadrži veliki procenat proteina, koji može prouzrokovati alergije. Za sada nije pronađen nijedan medicinski dokument koji potvrđuje da ši buter može imati bilo kakve neželjene posledice.

Koristi se u borbi protiv akni

Masne kiseline – koje su sastavni deo ovog proizvoda pomažu koži da se oslobodi viška masnoće. Činjenica da zadržava vlagu u koži dodatno potpomaže koži da obnavlja prirodnu ravnotežu ulja. To pomaže da se spreči pojavljivanje, kao i da se leče postojeće akne.

Umanjuje pojavu finih linija i bora

Ši buter može pomoći u smanjenju pojave bora tako što podstiče proizvodnju kolagena i podstiče obnavljanje i proizvodnju novih ćelija.

Koristi se za negu usana i kose

Može se koristiti kao balzam za usne naročito tokom hladnih zimskih dana, kada su usne suve i ispucale. Kada je reč o kosi, uglavnom se koristi kao regenerator pruža kosi sjaj, vraća joj svežinu i pruža zaštitu od oštećenja koja su prouzrokovana ultravioletnim zracima.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Hladna stvarnost, topla koža: Saveti za zimsku negu lica i tela

Sledeći članak

Bili smo na otvaranju nove Pop up radnje The Ordinary brenda u Danskoj

Ne propustite

Naša preporuka: Jedan proizvod koji će zameniti četiri koraka u vašoj letnjoj rutini šminkanja

Sa dolaskom leta i toplijih dana, prilagođavamo sve svoje navike visokim temperaturama.

Italijanski luksuzni parfemi čiji će vas mirisi “odvesti na more”

Ako tražite luksuzni parfem, Italija je uvek dobra inspiracija. To je zemlja

Predstavljen novi dizajn bočice kultnog Chanel parfema

Kultni Chanel miris – N°5 L’EAU dolazi u ograničenom izdanju, a njegov