Foto: Pexels

Saveti za što duže trajanje šminke na licu

Početak
14/11/2023

Verovatno vam se nekad desilo da šminka, koju ste po izlasku iz kuće stavili na lice, “nestane” ili se potpuno razmaže posle nekoliko sati. Sav trud koji ste upotrebili da biste izgledali savršeno se izbrisao, a vi ste na kraju opet izgledali kao da ništa niste uradili.

Zato vam preporučujemo da pročitate savete koji će vam pomoći da se šminka što duže zadrži na vašem licu. Od sada nećete morati previše da se brinete, jer će ona biti tu, kao i kada ste je prvi put naneli.

Foto: Pexels

Lagano uklonite mrtve ćelije sa kože lica uz pomoć rukavice ili neke druge mekane tkanine i preparata za piling.

Namažite hidratantnu kremu

Da se ne biste našli u situaciji da vam se koža ljušti zajedno sa puderom, ali i da biste je dovoljno nahranili nakon pilinga – namažite je sa hidratantnom kremom koja ima laganu formulu – čak i ako imate masnu kožu. Nakon nanošenja kreme, sačekajte par minuta da je koža potpuno upije.

Ako želite da vam šminka zaista traje dugo, onda je potrebno da iskoristite prajmer. Prajmer će puderu dodati funkciju zaštitne barijere, pa kada vam koža postane suva ili masnija u toku dana, neće dozvoliti da vam se sve “istopi”.

Formule bez ulja traju duže kada se stave na lice, ali ako je vaše lice suvo, najbolje je da upotrebite puder koji ima hidratantno svojstvo. Značu, uvek birajte tečni ili kremasti puder, kako biste izbegli stvaranje fleka.

Ova tehnika se zove “sendvič” – kada nanesete kremasto rumenilo pre, a rumenilo u prahu posle nanošenja pudera. Na ovaj način ćete boju održati na mestu tokom celog dana. Najbolje je da upotrbite jedno rumenilo u narandžastoj nijansi, a drugo u roze, kako biste stvorili efekat prirodnog rumenila.

Za usne na kojima će i dalje biti boje nakon ispijanja kafe, morate da stvorite čvrstu boju u slojevima. Za ovo će vam biti potrebni puder u kamenu, karmin i olovka u sličnoj boji. Prvo nanesite malo pudera u kamenu preko usana, a zatim uokvirite spoljne linije usana olovkom. Olovkom takođe popunite cele usne, a zatim na samom kraju nanesite karmin.

Kako bi vam savršeno iscrtana linija na kapcima stajala ceo dan, preko nje stavite malo senke koja će fiksirati ajlajner.

To je najbolji način da izbegnete “rakunskih očiju” usled skidanja maskare. Ako vam vodootporna maskara previše isušuje trepavice, stavljajte je kao završni prelaz, preko klasične maskare koju inače koristite.

Uvek fiksirajte na kraju šminku – sprejem za fiksiranjem ili puderom u prahu. Ovo će stvoriti barijeru između baze-pudera i spoljnih uticaja, pa će glavni deo šminke trajati duže na vašem licu.

Možda jedno od najvažnijih pravila… Verovatno to nesvesno radite, ali tokom dana sigurno dodirujete lice iz različitih razloga. Upravo to diranje lica može ukloniti veći deo šminke i pokvariti vam izgled. Malo se usresredite na svoje pokrete i kontrolišite ruke.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako se našminkati, a ostati prirodnog izgleda?

Sledeći članak

Parfemi koji će vas približiti 2024. godini

Ne propustite

Koje note parfema izabrati kada nastupe letnje vrućine? Imamo savršen izbor za vas

Tokom prolećnih i letnjih dana, obično proživljavamo mnoge nezaboravne životne trenutke, a

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)