Foto: LA VIE EN ROSE/Žaklina Medenica

“Ritam francuske kulture” – spoj Srbije i Francuske kroz dešavanja tokom cele godine

Početak
15/04/2024

Foto: LA VIE EN ROSE/Žaklina Medenica

Tokom ove godine, u kojoj je Pariz domaćin Olimpijskih igara, Francuski institut će predstaviti, zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerima, bogatu kulturnu sezonu sa programima iz oblasti muzike, filma, pozorišta, književnosti, vizuelnih umetnosti i sporta.

Ova kulturna sezona, nazvana Ritam francuske kulture, za cilj ima da promoviše, kao što je to slučaj na Olimpijskim igrama, razne discipline, francuske kulture i umetnosti. Ritam sezone svojom muzikom zadaće čuveni francuski kompozitor Gabrijel Fore, čiju stogodišnjicu smrti obeležavamo ove godine.

Danas se u ambasadi republike Francuske održala konferencija kojoj smo prisustvovali, koju je otvorio Pjer Košar, ambasador ove zemlje u Beogradu i upravo tom prilikom najavio brojna dešavanja koja će tokom ove godine povezati Srbiju i Francusku.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji prisutnima se obratio rečima: „Srećan sam što mogu da najavim novu francusku kulturnu sezonu koja se naslanja na prošlogodišnju u okviru koje smo bili zemlja domaćin Sajma knjiga. Za nas je ova godina veoma značajna zato što se u Parizu održavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre i u čast tog događaja želili smo da u našem Ritmu francuske kulture istaknemo sport, kulturu i nauku u kojima su odnosi Francuske i Srbije veoma jaki. Najavio bih prvi događaj koji će se održati već u četvrtak u Francuskom institutu, a to je izložba Naukom do medalje, posvećena nauci u službi razvijanja sportskih performansi“.

Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji je o programu Francuskog instituta u Srbiji rekla da će u godini Olimpijade sport dati ritam francuskom  kulturnom programu koji je organizovan zahvaljujući saradnji sa brojnim partnerima. Posebno se zahvalila Telekomu Srbija, generalnom pokrovitelju cele kulturne sezone, kao i kompanijama MPC Properties i Ile-de-France. Naglasila je da će ova kulturna sezona posebno da istakne francusko savremeno stvaralaštvo, ali i da će kulturnu nasleđu pripasti značajno mesto. „Organizovaćemo konferencije, predavanja, izložbe, obuke u oblasti video igara, stripa, a francuski umetnici će biti gosti velikih manifestacija. Priključićemo se i Olimpijskoj paradi i pratićemo pripreme za Olimpijske igre preko društvenih mreža. Bićemo deo Festivala francuskog filma, Festivala autorskog filma, Oktobarskog salona, Bitefa, Nomusa, Bemusa, Beogradskog džez festivala, Nišvila, Arsenal festa… Što se tiče oblasti kulturnog nasleđa, organizovaćemo izložbe, predavanja i književne večeri u susret otvaranju katedrale Notr Dam u Parizu. Ove godine smo pokrenuli jednu novu saradnju na koju smo posebno ponosni, između Univerziteta umetnosti u Beogradu i Akademije za umetnost u Lionu, čije ćemo prve rezulate da vidimo tokom Oktobarskog salona. Pred nama je i festival francuske književnosti, Molijerovi dani, koji će se održati od 8. do 11. maja,“ istakla je Sota.    

Miloš Latinović, je u ime Bitef festivala naglasio da Francuska ima dugu tradiciju borbe za očuvanje pre svega nacionalne, ali i evropske kulture kojoj svi pripadamo i na koju se ugledamo i kojoj težimo. Podsetio je da je osnivač Bitef festivala, Mira Trailović svoje ideje i najbolje odgovore pronalazila upravo u Francuskoj i dodao da Francuski institut i Bitef imaju dugu saradnju i najavivši za ovu godinu, iako nije mogao da otkrije detalje, jedan izuzetan scenski događaj kojim bi se ponosili i sami osnivači Bitefa.

Milan Radulović, direktor festivala NOMUS se zahvalio što je ovaj festival deo jake “kulturne reprezentacije” i istakao: „Naša saradnja sa ambasadom i institutom je višedecenijska, a na pragu obeležavanja pedesetogodišnjice Novosadskih muzičkih svečanosti odlučili smo da ove godine predstavimo program koji će se zvati Omaž Gabrijelu Foreu, povodom stogodišnjice od smrti čuvenog francuskog kompozitora.Ugostićemo pijanistu Erika Lesaža, violinistu Daišina Kašimotoa, violinistkinju Liz Berto i violončelistu Fransoa Salka, koji će održati gala koncert u novosadskoj Sinagogi“.

Zorana Đaković, umetnička direktorka Oktobarskog salona je predstavila saradnju Kulturnog centra Beograda sa Francuskim institutom: “60. Oktobarski salon koji će biti otvoren 20. oktobra je jubilarno izdanje koje će prvi put imati tri kustoska tima koji će realizovati celokupnu izložbu.  Jedan od kustosa je Matje Lelijevr koji je kustos Muzeja savremene umetnosti u Lionu. Zahvaljujući takvom izboru mi smo uspeli da realizujemo saradnju sa Bijenalom u Lionu koji će se otvoriti mesec dana pre Oktobarskog salona gde će izlagati Nadežda Kirćanski, umetnica iz Srbije. Kroz saradnju između Salona i Muzeja savremene umetnosti u Lionu i Bijenala, otvorio se prostor za uključivanje Univerziteta umetnosti i povezivanje sa Akademijom iz Liona. Tako će se uvezati više institucija i povezati kroz ovogodišnji Oktobarski salon”.

Igor Stanković, direktor MegaCom Filma najavio je ovogodišnji Festival francuskog filma: “Srpski bioskopski repertoar u mnogome obogaćuje francuska kinematografija. Festivali su zaslužni za prikazivanje francuskih filmova, a jedan od takvih festivala je i Festival francuskog filma koji se u junu održava na nekoliko lokacija na otvorenom. Ovogodišnje izdanje dovešće nekoliko filmova sa Kanskog festivala, a gosti Beograda biće i filmski autori iz Francuske”.

Milica Ševarlić, ispred Doma omladine Beograda je na konferenciji konstatovala: “Naša višedecenijska saradnja se nastavlja i u ovoj godini koja nam je posebno važna, zbog jubileja šezdeset godina postojanja Doma omladine Beograda i četrdeset godina Beogradskog džez festivala. Uz pomoć Francuskog instituta smo uspeli da pred srpsku publiku dovedemo skoro osamdeset posto francuske džez scene. Ove godine ćemo dovesti muzičare koji će po prvi put biti gosti Srbije i napravićemo neku vrstu preseka onoga što je obeležilo džez festival.”

U nastavku Vam donosimo kompletan program i plan dešavanja do kraja 2024. godine:

Kraj maja (datum će biti naknadno objavljen)
Ispred Francuskog instituta, Knez Mihailova 31

Vertikalni ples

Francuski institut u Srbiji daće svoj doprinos Olimpijskoj paradi, koja će biti organizovana radi obeležavanja odbrojavanja od sto dana do putovanja srpskih olimpijaca u Pariz. Tom prilikom, dve francuske igračice izvešće Vertikalni ples viseći sa krova zgrade Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici. Ovaj inovativni performans na najbolji način odslikava spoj savremene igre i sporta.

IZLOŽBA
18-30/4/2024

Galerija Francuskog instituta u Srbiji

Naukom do medalja

Izložba Naukom do medalja, u produkciji francuske agencije Universcience – Centra za nauku i industrijska istraživanja, predstaviće publici uticaj koji nauka ima na različite sportske discipline.

KNJIŽEVNOST
8-11/5/2024

Beograd, Niš, Novi Sad

Molijerovi dani

Tradicionalni književni festival koji organizuje Francuski institut ugostiće ove godine tri velika francuska autora, koji će predstaviti svoja dela ljubiteljima knjige: Andrej Makin, član Francuske akademije i dobitnik Gonkurove nagrade, Mejlis Besri, dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman i Kristijan Laks, poznati strip autor. U okviru Molijerovih dana, kao i svake godine, biće proglašen Gonkurov izbor studenata Srbije.

PREDAVANJE
20/5/2024

Olivije Žiro

Predavanje na temu sporta održaće čuveni francuski rukometaš, kapiten francuske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i bivši predsednik francuske rukometne lige.

PREDAVANJE
6/6/2024
Fakultet organizacionih nauka, Jove Ilića 154, Beograd

Lik Žilija – Generacija AI, mit i stvarnost

Lik Žilija, francuski stručnjak za veštačku inteligenciju, ko-kreator aplikacije SIRI i bivši tehnički direktor kompanije Samsung, održaće predavanje o budućnosti našeg društva nakon revolucije veštačke inteligencije koja je u toku.

FILM
19-23/6/2024

Bioskopi na otvorenom, Beograd MTS dvorana, Novi Sad, Niš, Zrenjanin

Festival Francuskog Filma

Svake godine u junu, odmah nakon Kanskog festivala, Festival Francuskog Filma održava se na više lokacija na otvorenom i u više gradova u Srbiji. Na programu je deset najskorijih francuskih ostvarenja, od kojih će nekoliko premijerno biti prikazani odmah nakon Kanskog festivala, a koji će publici pružiti uvid u savremenu francusku kinematografiju. Ove godine, u čast Olimpijskih igara, publika će imati priliku da pogleda poseban program filmova na temu sporta.

POZORIŠTE
Septembar, Sava centar

Veliko iznenađenje na Bitef festivalu

Francuski institut u Srbiji i Bitef festival ove godine dovode spektakularnu pozorišnu predstavu koja će obradovati beogradsku publiku. Predstava, trupa koja je izvodi i čuveni reditelj biće uskoro otkriveni.

PREDAVANJE
Kraj septembra
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Reči – pridošlice

Predavanje Bernara Serkilinija, francuskog lingviste, o rečima koje su su se odomaćile u francuskom jeziku, uoči održavanja Samita Frankofonije 4. i 5. oktobra 2024. godine u Francuskoj.

MUZIKA
24/10/2024

Novi Sad, Sinagoga, NOMUS

Omaž Gabrijelu Foreu

Povodom stogodišnjice smrti čuvenog francuskog kompozitora Gabrijela Forea, festival NOMUS i Francuski institut u Srbiji ugostiće pijanistu Erika Lesaža, violinistu Daišina Kašimotoa, violinistkinju Liz Berto i violončelistu Fransoa Salka, koji će održati gala koncert u novosadskoj Sinagogi.

DŽEZ
25/10/2024

Belgrade

Beogradski džez festival

Beogradska publika imala je priliku, zahvaljujući saradnji između Beogradskog džez festivala i Francuskog instituta, da čuje najpoznatije francuske muzičare. Ove godine, veliko ime francuske mlade džez scene održaće koncert za pamćenje u Beogradu.

VIZUELNE UMETNOSTI
Oktobar

Salon Muzeja grada Beograda

Oktobarski salon

U okviru Oktobarskog salona, francuski ko-kustos Matje Lelijevr iz Muzeja savremene umetnosti u Lionu, predstaviće, između ostalih, i selekciju francuskih umetnika. Od ove godine, Oktobarski salon započeo je saradnju sa umetničkim bijenalom iz Liona, koja će doprineti jačanju veza između Francuske i Srbije u oblasti vizuelnih umetnosti.

KULTURNO NASLEĐE
8/12/2024

Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Pariski Notr Dam

U čast ponovnog otvaranja Notr Dama, 8. decembra, Francuski institut organizovaće niz manifestacija: izložbu pariskog bisera crkvene arhitekture, nekoliko predavanja na temu arhitekture, književnosti i istorije i filmski program, u slavu čuvene pariske katedrale.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Trg namenjen najpopularnijem glumačkom paru u srcu Vračara

Sledeći članak

Neke od najpoznatijih priča zasnovane su na užasnoj istini

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine