Foto: Instagram/hrida_style

Rezime – (malo) drugačija Beogradska nedelja mode

Početak
16/04/2024

Beogradska nedelja mode može se pohvaliti ovogodišnjim spektakularnim revijama, a rekli bismo da je modna umetnost i svesnost o istoj, podignuta na viši nivo u srpskoj prestonici.

Magazin LA VIE EN ROSE pomno prati modna dešavanja kako u Srbiji, tako i u svetu. Budući da smo stalni gosti Paris Fashion Week-a i da tokom godine imamo prilike da ispratimo manifestaciju uživo, možemo primetiti da su se ozbiljne promene (na bolje) desile na polju mode u Beogradu. Od detalja, muzike i organizacije – sve je dovedeno na svetski nivo, što je rezultiralo oduševljenjem prisutnih.

U nastavku ovog teksta donosimo vam rezime – šta se dešavalo tokom ovogodišnje 53. Nedelje mode (od 10. do 17. aprila) i koji dizajneri su predstavili svoje kreacije.

Važan segment Beogradske nedelje mode jeste upravo promocija autorskog dizajna. Zato su kolekcije domaćih dizajnera uvek u fokusu, a to su potvrdile brojne revije održane treće večeri prolećne Nedelje mode. 

Brend REHAB by MARINA MILOVANOVIĆ, LalicA i dizajnerka Vesna Kracanović istakli su se svojim inovativnim pristupom modi, istražujući različite koncepte i materijale. 

Brend REHAB je predstavio svoju najnoviju kolekciju koja osvaja modnu scenu svojom inovativnošću i angažmanom posvećenim udobnosti, savremenosti i slobodi žena. Od prošle godine, REHAB je prisutan i na evropskom tržištu, sa predstavništvom u Nemačkoj, a sledeće godine planira da se pojavi na Fashion Week-u u Dizeldorfu.

LalicA brend/projekat/koncept iza koga verovanjima, zanatom i rizikom stoji Aleksandra Lalić, više od deceniju preispituje popularni koncept “ženstvenosti”. Namerno ili slučajno, birajući modu i odevanje kao sredstvo, njeni komadi su studije slučaja dekonstrukcije tradicionalnih i savremenih percepcija ženske anatomije, ženske pozicije unutar društvene strukture i mogućnost njene transformacije usled društvenih pomeranja. 

Foto: Instagram/@lalicabg

Dizajnerka Vesna Kracanović predstavila je svoju najnoviju kolekciju pod nazivom Practical Magic za sezonu proleće/leto 2024. Kracanovićeva je poznata po svom nekonvencionalnom pristupu dizajnu, a Practical Magic nije izuzetak. Kolekcija je bogata koloritom i hrabrim pristupom formama, kombinacija nežnih pastelnih tonova i jarkih boja stvara kontrast koji privlači pažnju i oslikava savremene trendove. 

Tri izuzetno talentovane modne dizajnerke istakle su se svojim jedinstvenim pristupom modi, predstavljajući kolekcije koje su osvojile srca publike. Viktorija Džimrevska je predstavila kolekciju inspirisanu iskrenim emocijama i prirodnim kontrastima, dok je Milena Radović oduševila publiku kolekcijom NOSImiSE koja slavi autentičnost i slobodu žene. Hrida style brand, čiji je kreator Daniela Hristić, donosi kolekciju inspirisanu kontrastima života i ženskom snagom.

Dizajnerka Viktorija Džimrevska je predstavila svoju najnoviju kolekciju inspirisanu iskrenim i čistim emocijama, igrom svetla i tame, kontrastima i senkama, kao i romantičnim pokretima prirode. Uz dodir cvetova, toplih i hladnih vetrova, intuicije i vibracija prošlih i sadašnjih vremena, ova kolekcija osvaja srca svojom sofisticiranom i urbanom elegancijom. 

Milena Radović je predstavila najnoviju kolekciju pod nazivom NOSImiSE, kroz koju, dizajnerka poziva žene da izađu iz senke i kroče hrabro u svet sopstvene autentičnosti. Ovde se ne radi samo o odevnim komadima, već o sredstvu izražavanja ličnosti, stavova i emocija. 

Brend Hrida style je nastao iz potrebe njenog tvorca Daniele Hristić, za kreativnim izrazom, za materijalizacijom inspiracije ali i potrebe da sebi i drugim ženama koje rade poslove koji zahtevaju formalnu garderobu, ponudi nešto što takvu potrebu zadovoljava ali u sebi nosi notu autentičnosti i kreativnosti. Kolekcija HRIDA je inspirisana kontrastima koje život nosi, i životom u čijem je središtu žena, njenom borbom, uspehom i neuspehom, prilikama koje nose tugu i radost, profesionalnu afirmaciju i druženje. 

Mladi talenti imaju veliku šansu da se predstave na svakom izdanju Beogradske nedelje mode, a ovom prilikom su se borili za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz. Nasleđe i koreni – povratak u prošlost radi boljeg razumevanja budućnosti je tema na koju su mladi najtalentovaniji dizajneri odgovorili takmičeći se za nagradu Boris Nikolić. Revija 20 najtalentovanijih mladih dizajnera, na kojoj  su se predstavili sa po dva modela, deo je  takmičenja za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz. 

Tokom revije iz prvog reda modele je ocenjivao stručni žiri BFW-a koji čine Ana Ljubinković, Ašok Murty, Maja Uzelac, Aleksandar Protić i Nenad Radujević. Najbolji od njih će poneti nagradu Boris Nikolić i imati samostalnu reviju u okviru prolećne Beogradske nedelje mode 2025. godine.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Velelepnom revijom u njujorškom muzeju Dior prikazao novu kolekciju

Sledeći članak

O reviji Marka Fehera u Beogradu će se dugo pričati: “Nikada nećete” saznati zašto

Ne propustite

O reviji Marka Fehera u Beogradu će se dugo pričati: “Nikada nećete” saznati zašto

Marko Feher, modni dizajner, poznat je po tome što se u kolekcijama

Revija satkana od emocija – kreacije Angeline Aćimović na beogradskoj Nedelji mode

Nakon osnivanja Fondacije i predstavljanja kreacija po skicama stradale devojčice Angeline Aćimović

NITI – zabeležili smo najlepše trenutke sa revije Igora Todorovića

Nakon defilea pod istim nazivom u Milanu, Igor Todorović oduševio i beogradsku