Foto: Pexels

Reč stručnjaka – ovakav nakit najbolje izdržava vodu

Početak
12/06/2023

Komadi koje možete nositi tokom kupanja u moru

Ova priča vam je dobro poznata: kupite novi komad nakita i počnete da ga nosite svuda. Volite i uživate u svom novom komadu, ali onda počinje da gubi svoj sjaj. Ono što je nekada bilo sjajno i svetlucavo, više nije. U najgorem slučaju smeta koži i neupotrebljivo je. Rešenje: Ako želite komade koje možete svakodnevno da nosite (zauzeti ste i nemate vremena da skidate narukvicu svakog jutra kada treba da se tuširate), najbolje je da birate vodootporni nakit koji će ostati sjajan zauvek. Da, dobro ste pročitali – zauvek.

“Nijedan nakit nije kreiran jednako”, objašnjava Sofi Kan, osnivač brenda nakita AUrate. Komadi napravljeni od bakra ili nikla su skloni oksidaciji, a pozlaćeni ili posrebreni stilovi će takođe izgubiti svoj sjaj tokom vremena, dok je pojedini nakit, objašnjava ona, otporan na prljanje, otporan na bledenje i nikada neće izgubiti svoj sjajni izgled tokom vremena – čak i kada ga nosite dok plivate i spavate.

Čisto zlato
“Ukratko, čisto zlato — 14k ili 18k, na primer je najbolji izbor za vodootporni nakit, zahvaljujući njegovoj čistoći”, objašnjava Kan. To je prava stvar koja nije pomešana sa bilo kakvim metalnim legurama koje brzo izblede. Pravi nakit od punog zlata je pouzdan i na njega neće uticati bilo kakve svakodnevne aktivnosti.

Nerđajući čelik
To je veoma izdržljivi metal koji voli jer je otporan na koroziju. Međutim, trebalo bi da pažljivo obratite pažnju na kvalitet nerđajućeg čelika jer je ovde moguće da naiđete na rđu: veća je verovatnoća da će niži kvaliteti zatamniti; viši – potražite 316 i 304, na primer – neće. “U [Hei Harper’s] slučaju, naš nakit je premazan deset puta jačim postupkom premaza od uobičajenog pozlaćenja. Ovaj proces se zove PVD, fizičko taloženje pare, i predstavlja najsavremeniji proces premaza dostupan na tržištu, čime se produžava životni vek našeg nakita čineći ga vodootpornim“, objašnjava izvršni direktor.

Um: platina, paladijum, titanijum i aluminijum
Na kraju, svaki nakit napravljen od četiri plemenita metala koji se završavaju sa „hm“ — platine, paladijuma, titanijuma i aluminijuma — neće reagovati na vodu i otporan je na koroziju, čime se osigurava da zadrži svoj sjaj u celom čitavom. „Možete da živite svoj svakodnevni život i ne brinete o skidanju nakita kada se tuširate, vežbate ili kupate u okeanu – komadi neće potamniti“, opisuje Oliveira nakit napravljen od jakih i čvrstih metala.

Sadržaj metala
Prvi savet: Obavezno proverite sadržaj metala u onome što kupujete i vidite da li postoji nešto što bi moglo da reaguje na vodu: nešto od mesinga ili sa visokim sadržajem bakra bi verovatno reagovalo, što bi vam dalo ozloglašeni zeleni prst, objašnjava Kan. “Ako u nakitu ima gvožđa, on će potencijalno čak i zarđati. Ako je nakit napravljen lepkom kao vezom, to će vremenom oslabiti izlaganjem vodi.”

Dodatni dragulji
Drugi savet: Pogledajte legitimnost dragulja ili dijamanata — ako kupujete DTC, proverite da li ga označavaju kao imitaciju. Pravo drago kamenje i dijamanti neće biti uništeni pod vodom, “, zaključuje Kan, piše Marie Claire.

*Naš savet jeste da prilikom ulaska u vodu ipak skinete svoj nakit, bilo da je pravi ili imitacija.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Po čemu se razlikuju pravi od lažnih bisera?

Sledeći članak

Sportski modni detalj sa motivima životinja – duga istorija Goorin Bros kačketa 

Ne propustite

Povratak broševa: Schiaparelli estetika ponovo vlada svetom mode

U svetu mode, trendovi često prolaze kroz cikluse obnavljanja, a jedan od

Roberto Kavali: Više od mode

Italijanski modni gigant Roberto Kavali, koji nas je napustio 12. aprila ove

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i