Foto: Pexels/ Polina Kovaleva

Pripremite svoju kožu za proleće na vreme

Početak
27/01/2023

Svi jedva čekamo da stigne proleće, ali vrlo često zaboravljamo da na vreme pripremimo svoju kožu za promenu godišnjeg doba. Zima, vetar i niske temperature i grejanje samo su neki od faktora koji stresno deluju na nju.

Obnavljanje površinskih slojeva kože u zimskim mesecima se ne odvija istom brzinom kao u letnjim mesecima pa gubi elestičnost i čvrstinu. Koža postaje gruba, dehidrirana i sklona perutanju. Zato je veoma važno da se ona pravilno pripremi pred proleće ili leto kada će biti izložena visokim temperaturama i suncu.

Usled zadebljavanja površinskog sloja u toku zime dolazi do zapušavanja pora i nemogućnosti da sebum izađe na površinu pa se na koži često stvaraju bolne upale. Prvi korak u pripremi kože za visoke temperature je deblokada zapušenih pora. Različitim vrstama enzimskih i hemijskih pilinga se bezbedno može ukloniti površinski sloj izumrlih ćelija, čime će se deblokirati pore i stimulisati dubinsko čišćenje kože. Koža će “prodisati” i stimulisaće se izgradnja novog kolagena i elastina pa će se potpuno regenerisati i obnoviti.

Foto: Ron Lach/Pexels

Proleće je idealno vreme da se ona podvrgne različitim medicinskim tretmanima regeneracije. Enzimski i blagi površinski pilinzi su potpuno bezbedni i ne iritiraju, ne izazivaju crvenilo i mogu se koristiti kod svih tipova kože. Tretmani traju svega 30ak minuta pa se mogu uraditi i tokom pauze na poslu.

Sa dolaskom proleća neophodno je prilagoditi i kućnu negu. Pred proleće se preporučuje upotreba seruma, a za koji serum ćete se odlučiti zavisi od tipa vaše kože. Dnevne kreme koje koristite u toku proleća moraju imati i zaštitni faktor od sunca. Sunce štetno deluje na nju ubrzavajući proces starenja, pojave flekica i bora pa je jako bitno da kožu štitite već sa pojavom prvih sunčevih zraka, piše SkinCare Centar.

Ne zaboravite i da pijete što više tečnosti i kožu hidrirate iznutra. Uz pravilan odabir preparata za kućnu negu i medicinskih tretmana za regeneraciju učinićete da sa prvim zracima sunca i ona zablista. Pripremite svoju kožu za proleće i biće vam zahvalna.

Prethnodni članak

Bolna istorija plastične hirurgije i snimak operacije nosa iz pedesetih

Sledeći članak

Ovako je Odri Hepbern održavala vitku figuru

Ne propustite

foto:pinterest/@WWD

Ko je Pat McGrath, umetnica koja je zasenila svet šminkom na reviji Maison Margiela?

U svetu šminke postoji jedno ime koje stoji kao stub kreativnosti, inovacije

U Beogradu predstavljena nova Kérastase premiére linija za negu kose

Kosa, kao simbol ženstvenosti i senzualnosti, je savršen način za ispoljavanje naše

Imamo odgovor na pitanje – koje labello je najbolje za negu usana?

Usne su jedan od najosetljivijih delova tela i zaštićene su samo tankim