Foto: Pexels/ Mirko Fabian

Priča o postanju zlatnog čoveka filmske industrije – Oskaru

Početak
10/03/2024

Večeras će se u „Dolbi Teatru“ u Los Anđelesu, održati 96. po redu ceremonija dolele nagrada „Akademije filmskih umetnosti i nauka“, poznatija kao dodela Oskara. Odabranim umetnicima će se ovim povodom uručiti simboličan kip Oskara, o kome možete pročitati više u narednim redovima.

Prva pobedička statua Sedrika Gibonsa

Davne 1929. godine, dodeljena je prva pobednička statua koju je kreirao umetnički direktor MGM-a Sedrik Gibons. Originalna verzija statue, visoka, svega 34 centimetara i teška 3, 85 kilograma, predstavljala je viteza sa mačem koji stoji na rolni filmske trake. Kreator ove verzija statue vrlo promišljeno ju je obogatio metaforičkim elementima. Te je pet zubaca filmske trake predstavljalo pet grana Akademije: glumce, reditelje, producente, scenografe i tehničare, a sama figura predstavljala je „krstaša“ industrije, čiji se mač zalagao za industrijsko blagostanje i napredak.  

Za današnji, svima poznat izgled kipa, zaslužan je Džordž Stenli

Umetnik iz Los Andjelesa, vajar Džordž Stenli, redizajnirao je početnu verziju, pa nas je lišio simbolične poruke filmske trake i kip postavio na prepoznatljivo postolje, sa ugraviranim serijskim brojevima i imenima vlasnika-dobitnika.

Kada je i kako „Oskar“ dobio ime?

Prema priči koja kruži kao jedna od zanimljivosti iz Akademije, najpre bibliotekarka, a kasnije i izvršna direktorka, Margaret Herik, primetila je da kip podseća na njenog ujaka Oskara, te ga je tako, u šali i prozvala. Čuvenom holivudskom novinaru, Sidniu Skolskom, ovaj naziv bio je simpatičan, pa ga je 1934, upotrebio proglasivši pobedu Kertin Hepbern u kategoriji najbolje ženske uloge. Nekoliko godina kasnije, tačnije, 1939, Akademija je i znavično usvojila ovaj naziv, primorana činjenicom da se već sam ustalio u narodu.

Ostale zanimljivosti o „Oskaru“:

  • „Oskare“ nije dozvoljeno pokloniti ili prodati ukoliko prvo nisu ponuđeni Akademiji, koja ima legalno pravo da ih kupi za samo 10 dolara.
  • Od 1982. godine, statue izrađuje komapanija iz Čikaga, po ceni od 18. 000 dolara, po komadu.
  • Bez obzira na broj nominacija prema kategorijama, Akademija uvek ima statue u rezervi, u slučaju da dobitnika bude više. Posebno u kategoriji producenata koji obično rade u timovima.
  • Originalne statue su bile izrađivane od pozlaćene bronze, a današnje, od takozvanog „britanija metala“ koji se prevlači trima slojevima – bronzom, niklovanim srebrom, i 24-karatnim zlatom.
  • Za vreme Drugog svetskog rata, zbog loših uslova, umetnicima su dodeljivane statue od gipsa, ofarbane zlatnom bojom, koje su po završetku sukoba zamenjene pozlaćenim verzijama.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Večeras je taj trenutak: Ko će osvojiti Oskara?

Sledeći članak

Ko su pripadnici ekskluzivnog kluba glumaca sa najvećim brojem osvojenih Oskara?

Ne propustite

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Iako je njihov bend trajao svega par godina snimili su jedne od

Naša preporuka – serije inspirisane stvarnim događajima

Donosimo vam  serije koje su izuzetno intrigantne jer su zasnovane na stvarnim