Foto: Pinterest/ timothydenehy.com

Priča o poslednjoji kišobrandžijskoj radnji u Srbiji

Početak
17/04/2024

U srcu Beograda, u Balkanskoj ulici, jedna radnja odoleva vremenu i tehnološkom napretku. To je mesto gde se tradicija održava sa poštovanjem i ljubavlju, gde se veština prenosi s kolena na koleno, gde kišobrani nisu samo predmeti, već nosioci priča i uspomena. To je radnja Tatjane Živković, poznatije kao “poslednja kišobrandzijka” u Srbiji.

Foto: Pinterest/gentlemansdigest.com

Tatjanina priča o održavanju porodične tradicije kišobrandzijskog zanata izuzetno je inspirativna. Njeni koreni duboko su ukorenjeni u veštini koju je nasledila od majke i prenela na svoje ćerke, čime se nastavlja niz koji se proteže kroz generacije.

Njena predanost ovom zanatu očigledna je u svakom detalju njenog posla. Nije samo reč o popravljanju kišobrana, već i o očuvanju istorije i kulturnog nasleđa. Kišobrane koje Tatjana popravlja ili stvara nisu samo praktični predmeti, oni su mali komadići umetnosti koji nose priče i uspomene.

Tatjana popravlja i suncobrane, kako one za baštu i plažu, tako i suncobrane na kolicima za bebe.

Foto: Pinterest/ icp.org

Posebno je fascinantno saznanje da Tatjana sarađuje sa pozorištima i da se mnogi od njenih kišobrana koriste kao rekviziti u predstavama. To pokazuje da njen rad nije samo deo svakodnevice, već ima i svoje mesto u umetnosti i kulturi.

Njena radnja nosi simboličan naziv “Kišobrani”, u kojoj se mogu i  kupiti polovni i popravljani kišobrani. Oni nisu jeftini, ali tu ima predivnih retro modela, starih do čak 90 godina.

Foto: Pinterest/borboleta88

Kišobran koji je sličan modelu koji je nosio Nikola Tesla posebno je zanimljiv, jer predstavlja spoj istorije, tehnologije i umetnosti. Njegova veza sa jednim od najvećih umova u istoriji dodaje dodatnu dubinu i značaj.

Iako Tatjana priznaje da posao nije uvek isplativ, njena predanost i ljubav prema zanatu su neprocenjivi. Njena priča je podsetnik na važnost čuvanja tradicije i kulturnog nasleđa, ali i na snagu porodičnih veza i ljubavi prema onome što radimo.

Ova priča pokazuje da su istinska strast i posvećenost mnogo važniji od novca i da nas ljubav prema onome što radimo može voditi kroz najteže izazove.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Misterija brda na kojima “leži” Beograd: Ima ih čak 30

Sledeći članak

Istorijat – kako su kaiševi ugledali svetlost dana?

Ne propustite

Plamen prošlosti i dalje tinja na Kosančićevom vencu – kako je uništena Narodna biblioteka Srbije?

Prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, zgrada Biblioteke izgorela je do

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su

Za rekreaciju i uživanje: kafe u Beogradu sa pogledom na teniske terene

Tenis je jedan od opuštajućih “luksuznih” sportova, koji je nakon filma Challengers