Foto: Public domain

Sa 13 godina pobegao od kuće da bi ostvario san – neobična životna priča Luja Vitona

Početak
30/11/2022

Louis Vuitton (Luj Viton) bio je francuski preduzetnik i dizajner koji je osnovao ikoničnu modnu kuću koja nosi njegovo ime. Brend je danas jedna od vodećih, otvorena u 50 zemalja s više od 460 radnji širom sveta.

Vuitton potiče iz skromne porodice, a izdvojio se u trenutku kada je postao jedno od najpoznatijih imena u svetu luksuzne robe zahvaljujući svojoj domišljatosti, kreativnosti i napornom radu. Bio je dete roditelja iz radničke klase u ruralnoj Francuskoj iz 19. veka, od njega se očekivalo da zarađuje za život kao stolar ili poljoprivrednik. Međutim, ambiciozni mladić odlučio je da potraži svoju sreću u Parizu i pobegao od kuće kada mu je bilo samo 13 godina. Stigavši ​​u Pariz nakon dve godine, postao je pripravnik u radionici uspešnog proizvođača kofera. Izrada kofera pružala mu je mnoštvo mogućnosti da iskaže svoju kreativnost i ubrzo je stekao reputaciju kao jedan od najboljih modnih proizvođača kofera i torbi u Parizu. Na kraju je 1854. godine napravio brend od svog imena – Louis Vuitton koji je postao prepoznatljiv za samo nekoliko godina.

LOUIS VUITTON / Foto: Public domain

Detinjstvo i rani život

Louis Vuitton rođen je 4. avgusta 1821. u gradu Anchay u regiji Jura u istočnoj Francuskoj. Njegov otac Xavier Vuitton bio je poljoprivrednik, a njegova majka Corinne Gaillard mlinarka. Imao je normalno detinjstvo do 10. godine, kada mu je preminula majka. Njegov otac se ubrzo oženio, a njegova nova supruga bila je izuzetno stroga.

Louis je bio tvrdoglavo dete koje se nije slagalo sa njom. Takođe, postajalo mu je sve dosadnije u malom selu. Vrlo ambiciozan, isplanirao je beg od kuće. Sa 13. godina odlučio je da otputuje u Pariz kako bi potražio svoje bogatstvo i slavu u velikom gradu. I tako je krenuo, sam i pešice, u proleće 1835. godine.

Putovao je više od dve godine, a na putu je radio različite poslove kako bi preživeo i pronalazio prenoćišta. Put u Pariz nije bio lak, ali hrabro je izdržao.

Konačno je stigao 1837. godine posle putovanja od svog rodnog Anchaya do francuske prestonice. Industrijska revolucija bila je u punom zamahu, a grad je pružio brojne mogućnosti za njegov profesionalni rast.

Karijera

U 16. godini postao je pripravnik u radionici uspešnog proizvođača kofera po imenu Monsieur Marechal. Louis je bio kreativan i izrada kutija mu je poprilično odgovarala.

Taj posao smatran je uglednim zanatom u Europi iz 19. veka, a pokazao se vrlo veštim u ovm poslu. U roku od nekoliko godina njegove kutije postale su omiljene među modnim i elitnim klasama, a bio je i prilično popularan.

Njegova novčana situacija se promenila na bolje 1853. godine kada je imenovan za ličnog proizvođača kofera carice Eugénie de Montijo, supruge Napoleona III. Izvrsno se snašao na tom položaju a kraljevska porodica bila je vrlo zadovoljna njegovim uslugama. Taj uspeh mu je omogućio privlačenje elite i kraljevske klijentele.

Nakon što je sebi dao ime kao vrhunski proizvođač kutija koji je radio za honorare, odlučio je započeti vlastiti posao. Napustio je Marechalov dućan i otvorio vlastitu radionicu za izradu i pakovanje kofera u Parizu 1854. godine.

Njegova radnja bila je uspešna od samog početka i postala je još poznatija nakon što je Louis Vuitton 1858. godine na tržište predstavio svoje revolucionarne kofere pravougaonog oblika. Njegov novi dizajn bio je prikladniji za upotrebu. Tako je potražnja porasla dvostruko.

Nakon komercijalnog uspeha kofera pravougaonog oblika, proširio je posao i otvorio veću radionicu izvan Pariza. Torbe su mu postale toliko popularne da je čak primio i posebnu porudžbinu od Isma’il-paše, iz Egipta.

Posao mu je doživeo zastoj tokom francusko-pruskog rata 1870-71., kada je njegova radionica bila pljačkana i uništena. Nije dopustio da ovaj neuspeh umanji njegove ambicije. Ponovno je uspostavio posao posle rata i osnovao novu radionicu u srcu Pariza, ponovno osvojivši srca svoje klijentele inovativnim i modernim koferima i torbama.

Nasleđe

Louis Vuitton oženio je 1854. godine Clemence-Emilie Parriaux i sa njom osnovao porodicu.

Vrlo marljiv, radio je do samog kraja svog života. Umro je 27. februara 1892. godine. Nakon smrti, firmu je nasledio njegov sin Georges Vuitton.

Foto: Pexels

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Jednostavna sofisticiranost – eksperimentišite sa stilom poput Frenka Sinatre

Sledeći članak

Modna retrospektiva – zaključak o godini iza nas i očekivanja od naredne

Ne propustite

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare