Foto: Instagram/ @yugo.nostalgia

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Početak
09/04/2024

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan od prvih koji se pojavio, bio je “Zlatni papagaj“. Otvoren je u aprilu 1978. godine u samom centru grada, nedaleko od Knez Mihailiove ulice. 

Kafić se nalazio u ulici Đure Jakšića, i okupljao je takozvane šminkere. Prevedeno na današnji jezik, to bi bila neka mešavina fensera i šabana, kojima je najbitnije bilo da budu viđeni. Ispred kafića su se svake večeri mogli videti skupi automobili i motori, dece ondašnjih bogataša, koja su se oblačila u Rimu, ili nekoj drugoj evropskoj metropoli. Šminkeri onog vremena, mada se to nije promenilo ni do  danas, imali su stav da, iako šuplje glave, ipak zbog ogromnog novca koji poseduju, i skupe garderobe kojom se kite, vrede više od ostalih. Sve ovo, kao i generalno stanje ondašnjeg društva, inspirisalo je frontmena Električnog Orgazma, Srđana Gojkovića Gileta da napiše kultnu pesmu “Zlatni papagaj“.

“Zlatni papagaj” je jedna od prvih pesama Oragzma . Pesma je inspirisana tučom koju je Gile gledao između pankera i šminkera, ispred kafića Zlatni Papagaj.  Muziku i tekst za ovu pesmu je sam napisao, i ona je veoma značajan deo istorije benda. Može se reći da “Papagaj” predstavlja bend sa početka karijere. 

Spot  za pesmu snimljen je kafiću, a šminkera u spotu glumi Vlada Divljan, dok se pored njega takođe pojavljuju i sva kultna imena tadašnje rok scene, kao što su Šaper, Krstić, Kolar, Vd, Milan, Marina, Ljuba, Jovec, Koja…

Pesma se našla na antologijskom kompilacijskom albumu “Paket Aranžman” (1980.), koji se smatra jednim od najznačajnijih u istoriji jugoslovenske pop i rok muzike. Neverovatan uspeh “Paket aranžmana” je bendu omogućio da snimi prvi album, i u tom perodu su dobili odličnu recenziju prestižnog engleskog časopisa New Musical Express, koji ih je proglasio za najuzbudljiviji bend koji dolazi sa neengleskog govornog područja.

Kafić odavno više ne postoji, a na njegovom mestu danas se nalazi prodavnica cigara i skupih vina.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Sledeći članak

Trg namenjen najpopularnijem glumačkom paru u srcu Vračara

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine