Foto: Etsy

Priča o Brižit Bardo i kariranom dezenu

Početak
15/12/2023

U svetu mode postoje dame koje su ostavile neizbrisiv trag, a jedna od njih svakako je francuska filmska diva Brižit Bardo. Ona je svojom jedinstvenom pojavom i hrabrošću da eksperimentiše sa stilovima definisala modnu estetiku jednog vremena, a njen stil i danas služi kao inspiracija.

Dobrodošli u priču o bezvremenoj eleganciji u kojoj se karirani uzorak spaja sa neponovljivim šarmom jedne od najupečatljivijih ličnosti svetske kinematografije.

Kratka istorija kariranog dezena

Priča o kariranom dezenu proteže se kroz vekove i kontinente, a ne može se sa sigurnošču reći gde je nastao. Jedni veruju da je prvi put izrađen u Indoneziji, dok drugi tvrde da je nastao u francuskoj regiji Vichy.

Karirani dezen dobija se od tkanine pod nazivom gingam koja se najčešće izrađuje od pamuka, a karakteristična je po kockicama. Gingam je jeftin, a izdržljiv materijal zbog čega se najčešće koristio za izradu stolnjaka, krpa i zavesa. Tokom 18. veka brzo je osvojio holandske i engleske krojače zbog svoje udobnost i dugotrajnost.

Ženama u ruralnim sredinama u Americi karirane stvari predstavljale su neizostavni deo garderobera, a posebnu pažnju ovaj dezen privukao je nakon što je Judy Garland nosila plavu kariranu haljinu u kultnom filmu “The Wizard of Oz” 1939. godine.

U Evropi ga je u centar pažnje dovela upravo Brižit Bardo koja je nosila čak i venčanicu u ovom dezenu. U Francuskoj su ove šare poznate i kao vichy dezen.

Stil Brižit Bardo

Brižit Bardo je u mnogim segmentima mode uspostavljala trendove. Često je nosila ukrase za kosu i šešire, a jaka crna šminka na očima bila je i ostala njen zaštitni znak. Kao modnu zaostavštinu ostavila je i čuveni bardo izrez koji je karakterističan po golim ramenima i vratu. Brižit nam je pokazala i da pantalone mogu biti podjednako privlačne i zavodljive kao i dekoltirane stvari. 

U filmu „Manina, the Girl in the Bikini“ 1952. godine Brižit se na velikom platnu pojavila u bikiniju nakon čega je on postao predmet interesovanja celog sveta. Paparaci su je pratili i slikali po čitavoj Francuskoj rivijeri. Promovisala je ove kupaće kostime od Sen Tropea do Brazila.

Naslovnica magazina Elle

Na naslovnici Elle magazina Brižit se 1953. godine fotografisala u roze kariranoj haljini sa belim rukavicama i žutim šeširom. Haljina je imala čuveni Bardo izrez. Ovom naslovnicom započela je eru odevnih komada sa kockicama koja ni danas nije okončana, posebno u zimskim i jesenjim kolekcijama. 

Nesvakidašnja venčanica

U 25 godini Brižit se udala sa glumca Jaquesa Charriera. Za ovu posebnu priliku zamolila je kreatora Jacquesa Esterela da joj napravi jedinstvenu roze venčanicu u kariranom dezenu sa Petar Pan okovratnikom od engleske čipke. Ova nesvakidašnja venčanica bila je inspirisana rustičnom odećom seoskih devojaka. Tokom leta ’59, nakon fotografija Bardo u venčanici gotovo ceo Pariz šetao je u kariranim stvarima.  

Karirana suknja

Blistavi trenutak sa venčanicom inspirisao je Esterela da nastavi da kreira stvari u ovom dezenu. Tako je nastala i čuvena karirana suknja iz filma “Come Dance with Me” (Voulez Vous Danser Avec Moi). Ovaj komad postao je jedan od najupečatljivijih odevnih komada u istoriji kinematografije.

Kako danas nositi karirane stvari?

Karirani dezen danas se najčešće može naći na pantalonama, suknjama ili na kaputima. Zahvaljujući upečatljivim kockicama, on sam po sebi privlači pažnju zbog čega ga je najbolje kombinovati sa jednobojnim stvarima.

Karirane pantalone ili suknja uz crnu bluzu predstavljaju vanvremensku eleganciju čije je temelje postavila Brižit Bardo. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako su “ružne čizme” završile na vašim nogama?

Sledeći članak

Kako postići elegantniji izgled tokom novogodišnje noći?

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Rolex Daytona – legendarni dizajn jednog od najskupljih satova na svetu

Još od davnina sat na ruci predstavlja prestiž, moć i statusni simbol.

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu