/

Preporuka za čitanje – „Veštac“, biser epske fantastike

Foto: Reddit

Saga o Vešcu, Geraltu iz Rivije, osvojila je srca čitalaca širom planete. Serijal autora Andžeja Sapkovskog okarakterisan je kao nešto sasvim novo u žanru epske fantastike. Knjige su pokupile velike pohvale čitalaca, pa je Netflix kreirao seriju The Witcher zasnovanu na motivima iz knjige, sa Henrijem Kevilom u glavnoj ulozi.

SLEDI KRATAK OPIS KNJIGE:

Serijal o Vešcu govori o Geraltu iz Rivije, vešcu čiji je posao da ubija čudovišta širom zemlje. Ljudima baš i nije omiljen, pa se o njemu pričaju razne strašne priče i neistine. Ipak, Geralt radi svoj posao da bi preživeo i upoznaje svog saputnika trubadura Nevena.

Kada je iznenada pozvan na dvor kraljevstva u Cintri, Geraltu bivaju sumnjive kraljičine namere. Bio je u pravu – kraljica želi da ubije nekog za nju. Držeći se svog kodeksa, Geralt ne ubija viteza sa prokletstvom koji je došao da oženi kraljičinu kćer, već mu na dvoru spašava život.

Vitez, budući kralj, Geraltu nudi zauzvrat šta god poželi. Tada se Geralt, kao i sam vitez pre mnogo godina, poziva na zakon sudbine – zakon nenadanosti. Prvo iznenađenje za kralja i krljicu, alii za samog Geralta bejaše princeza koja treba doći na svet. Od tada su Geralt i princeza Cirila iz Cintre povezani sudbinom koju ne mogu izbeći.

Knjige su pisane jako lagano i pitko. Prvi deo se sastoji od Geraltovih pustolovina, kako bismo se upoznali sa njegovim likom. Stil nije težak za praćenje, s obzirom da je u pitanju epska fantastika. Knjiga je bogata opisima koji se prirodno predstavljaju kroz dijaloge i pripovedanje. Humor je specifičan i zabavan, predstavlja karakternu osobinu nekog lika, kao i uverljiv dijalekat kojim se priča.

Geraltov lik je konstruisan jako temeljno i možete ga kroz knjigu osetiti i predvideti neki njegov postupak. Kroz knjigu upoznajete moćnu vešticu Jenefer čiji će se lik tek razvijati kroz serijal, kao i čuvarku svetog hrama, princezu sa prokletstvom, nesrećne bogataše, bajke pretočene u stvarnost.

Ako već nije, Veštac će vas očarati!

Henri Kevil se odlično snašao u ulozi ovog očaravajućeg lika bele kose. Od dubokog glasa, preko snage, držanja i ozbiljnosti. Čini se da je dodeljivanje uloge Geralta Henriju Kevilu bio pun pogodak.

,,Zaista se trudim da ne bude sve u sukobu i da dočaram trodimenzionalnu dubinu ovog lika, kako ne bi bio samo mrzovoljni sneško“ – rekao je Henri u intervjuu za NME.

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Najpoznatija beogradska ljubavna priča – Crnjanski prodao kuću da bi otišao kod Vide u Pariz

Sledeći članak

Pet najboljih filmova čija radnja prati život Koko Šanel

Poslednje od Književnost