Foto: Pinterest/ unesco-gforpcrossing.blogspot.com

Preporučujemo – 7 atrakcija koje treba posetiti u Beču

Početak
08/04/2024

Beč se nalazi na listi najposećenijih gradova Evropa. Sa velikim brojem muzeja, dvorova i baroknom arhitekturom, Beč predstavlja bogato kulturno središte. Povoljan geografski položaj, nasleđe povezano sa klasičnom muzikom, kao i dobra hrana, doprineli su tome da je postao nezaobilazna stavka na listi svih ljubitelja putovanja.

O tome koliko je ovaj grad odlična turistička destinacija, svedoči i sam centar grada, koji je posvećen turistima. Beč je prilagođen za svačiji budžet, kao i za različite ukuse i interese. Možemo reći da je jedina mana velika gužva, tako da se redovi čekaju ispred muzeja, opera, kafića i restorana. Za vas smo pripremili listu od 7 atrakcija koje biste trebali obići prilikom posete Beču.

Hofburg palata

Foto: Pinterest/ viaggiascrittori.com

Hofburg je jedna od istorijski najznačajnijih palata u Beču. Nekada je služila kao rezidencija Habzburgovaca i kao sedište vladara sve do 1918. godine. Delovi ove palate potiču još iz 13. veka. Danas je značajna s’ obzirom da je radno mesto, kao i dom predsednika Austrije. Posetiocima je dozvoljena poseta delovima palate – Carskim apartmanima, Muzeju Sisi i Kraljevskoj riznici. Posetioci mogu videti različite eksponate, kao što su rog jednoroga, kraljevske kolevke, kruna, tkanina sa poslednje večere, čak i zub Jovana Krstitelja.

Muzej istorije umetnosti – Kunsthistoriches Museum

Foto: Pinterest/ tripadvisor.in

Muzej istorije umetnosti u Beču se nalazi u zgradi koja je namenski izgrađena da bi se prikazale umetničke zbirke habzburške kraljevske porodice. Jedan je od najvećih i najvažnijih muzeja na svetu. Ovde se mogu videti dela iz različitih epoha od kasne italijanske renesanse i baroka, do klasične grčke, rimske i egipatske umetnosti. Zbirke koje se ovde nalaze obuhvataju čak 5 milenijuma i uključuju dela Pitera Brigela Starijeg, Rubensa, Mikelanđela i Vermera.

Šenbrun palata

Foto: Pinterest/ flammentanz.tumblr.com

Palata Šenbrun iz 18. veka jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu. Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Palata u kojoj su boravili carica Marija Terezija i Franc Jožef, sadrži 1441 prostoriju, od kojih je 45 otvoreno za turiste. Vrtovi se mogu obići i bez ulaska u palatu.

Vrhovni sud – Supreme Court of Justice

Foto: Pinterest/ moonhoneytravel.com

Vrhovni sud pravde u Beču, kao i Vrhovni upravni sud i Ustavni sud, čine tri vrhovna suda u Austriji. Ova zgrada je zapravo u upotrebi Vrhovnog suda Austrije, ali je otvorena za turističke posete. Kretanje i posete su delimično ograničeni. Pri ulasku u zgradu, prolazite kontrolu i obavezno je da naglasite da želite samo turistički da obiđete zgradu i pogledate njenu arhitekturu.

Bečka opera

Foto; Pinterest/ theviennablog.com

Bečka državna opera predstavlja jednu od najvećih operskih kuća u Evropi. Prva bečka dvorska opera izvedena je 1625. godine, a sada svake godine ima 350 izvođenja – i opera i baleta. S’ obzirom da su cene za ova dešavanja poprilično visoke, turisti imaju mogućnost da posete samu unutrašnjost zgrade, bez prisustva dešavanjima.

Albertina muzej

Foto: Pinterest/ bookajourney.net

Albertina muzej se nalazi u samom centru grada, odmah do zgrade opere. Jedan je od najposećenijih bečkih muzeja. U ovom muzeju je izloženo preko milion umetničkih dela. Tu su izložena i dela Pikasa, Mikelanđela, Renoara, Leonarda de Vinčija, Klimta i mnogih drugih svetski poznatih stvaralaca.

Nacionalna biblioteka Austrije

Foto: Pinterest/ atlasobscura.com

Nacionalna biblioteka Austrije je najveća biblioteka u Beču. Nalazi se u Hofburg palati u Beču i jedna je od najstarijih biblioteka u Evropi. Danas obuhvata preko 11 miliona publikacija i više specijalnih zbirki i arhiva. U svetu je poznata po svojoj ,,Prunksaal” sali, u kojoj se nalazi statua Karla VI. Smatra se ,,arhitektonskim draguljem”.

Ukoliko posećujete Beč za vreme uskršnjih praznika, preporučujemo vam da postetite uskršnje bazare.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tri posna recepta koja vredi probati tokom trenutnog posta

Sledeći članak

Može li Kejt da nadmaši popularnost princeze Dajane?

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i