Pravilno nošenje odela i košulja – važni saveti za muškarce

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Dobro odelo ocrtava vaš izgled i daje ozbiljnost i eleganciju, samo, potrebno je da znate kako i da ga nosite.

Svaka žena voli da vidi muškarca sa stilom, a dobro odelo je nešto što svaki mora da poseduje u svom oramu. Čak i kad to nije “u vašem fazonu”, ono uvek može da vam pomogne da se izdvojite od drugih na različitim događajima.

Foto: Pexels

Pogledajte našu listu pravila koja sledi i budite sigurni da ne kršite neka od osnovnih.

1. Sako treba da je zakopčan kada stojite (osim ako ispod njega ne nosite prsluk – tordelno odelo) Ako na sakou postoje dva dugmeta, gornje je zakopčano, dok donje uvek treba da ostane otkopčano. Ukoliko je sako sa tri dugmeta, mogu biti zakopčana gornja dva ili samo srednje.

2. Kada sedite sako uvek treba da bude otkopčan.

3. Trodelno odelo može izgledati staromodno ukoliko prsluk nije dobro ukrojen.

4. Da bi proverili da li vam je sako odgovarajuće veličine, trebalo bi da možete da stavite pesnicu između grudi i zakopčanog sakoa.

5. Sako treba da bude do sedišta stolice kada sedite. Tako ćete najbolje proceniti koja je savršena dužina sakoa za vas.

6. Obavezno odšijte šliceve (prorezi pozadi) na novom sakou pre nošenja.

7. Kog će materijala vaše odelo biti, procenićete u zavisnosti od toga koliko ćete to odelo nositi. Za svakodnevno nošenje odaberite odelo punijeg štofa, oznake niže od “super 100”. Nivo kvaliteta materijala se određuje oznakama “super 100S”, “super 120S” i “super150S”. Najboljeg kvaliteta su odela sa poslednjom oznakom koja pored najveće cifre imaju i najveću cenu.

8. Tradicionalne boje za muška poslovna odela su teget, crna i tamno siva. 

9. Ako nosite košulju sa dezenom, obavezno stavite jednobojnu kravatu, i obrnuto, ako ste odabrali upečatljivu kravatu, sparite je uz jednobojnu košulju.

10. Ispod sakoa uvek nosite košulju dugih rukava. Manžetne košulje treba da vire jedan do tri centimetra.

Foto: Pexels

11. Maramica koja se stavlja u džep se ne usklađuje sa odelom, već sa košuljom ili kravatom.

12. Nemojte preterivati sa dodacima. Maramica u džepu, šnala za kravatu i dugmad za manžetne mogu biti previše da se nose zajedno.

13. Šnala za kravatu ne sme biti šira od kravate.

14. Nikad nemojte nositi sportski sat uz odelo.

Foto: Pexels

15. Uz elegantno odelo uvek idu elegantne čarape. Boja se usklađuje sa bojom pantalona i treba da budu za nijansu tamnije. Čarape treba da budu dovoljno dugačke da se ne vidi noga kada sedite.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije