Pogledajte kako je izgledao prvi Cartier sat

Početak
30/08/2023

Francuski biznismen i juvelir Louis Cartier 1904. godine razvio je prvi ručni sat ovog brenda na zahtev brazilskog avijatičara Alberta Santos-Dumonta. Alberto je bio Luisov dobar prijatelj i izrazio je nezadovoljstvo zbog nepraktičnosti džepnih satova prilikom letenja, pošto su obe ruke morale da budu na komandama aviona. Louis je smislio jednostavan, elegantan i praktičan ručni sat sa ravnim licem i malim kvadratnim okvirom koji je omogućavao da se vreme očitava bez poteškoća.

Sat je nazvan “Santos” i postao je prvi Cartierov ručni sat za mušku populaciju (fotografija niže).

Foto: Arhiva/Monochrome

Sve do ranih 1900-ih, ručni satovi su bili relativno retki i nosile su ih pretežno žene. Na njih se gledalo kao na narukvice, a ne kao praktične časovnike. Grube verzije ručnih satova korišćene su u vojsci od kasnog 19. veka, ali ove verzije su podrazumevale glomazne džepne satove pričvršćene za osnovne kožne kaiševe. Cartierov sat Santos se stoga smatra jednim od prvih modernih ručnih satova za muškarce, zajedno sa onima koje su kreirali Dimier Freres & Cie i Vilsdorf & David (koji su kasnije preimenovani u Rolex).

Foto: Arhiva/Monochrome

Godine 1907. Cartier je sklopio ugovor sa francuskim časovničarom Edmondom Jegerom koji je pristao da isporučuje isključivo mehanizme za satove ovog brenda.

Santos kolekcija nije ušla u masovnu proizvodnju sve do 1911. godine, kada je nastala ogromna potražnja za ovim kultnim kvadratnim satom.

Foto: Monochrome

Od tada, brend Cartier je ostao poznat ne samo kao uticajni juvelir već i kao proizvođač kvalitetnih satova, a dizajn brenda je imao uticaj na evoluciju stila ručnih satova tokom prošlog veka.


NEWSLETTER

Prethnodni članak

Reč stručnjaka – ovakav nakit najbolje izdržava vodu

Sledeći članak

Kako prepoznati originalnu Pandora narukvicu?

Ne propustite

140 godina Bvlgarija – predstavljena nova linija nakita i dijamantska ogrlica pravljena 2.800 sati

Poznata američka glumica indijskog porekla Prijanka Čopra zablistala je na proslavi 140.

Zašto je nakit Jelene Đoković na dodeli Laureus nagrade privukao toliku pažnju?

Da je nakit detalj koje žene obožavaju opšte je poznata činjenica. Bilo

Savršenstvo domaćih brendova nakita – morate ih imati u kolekciji

Zašto podržavamo domaće? Zato što u Srbiji postoji bezbroj “malih” dizajnera nakita