Peperuda – zavirite sa nama u frizerski salon sa “dušom” u srcu Beograda

Početak
16/06/2024

Osim što svojim zlatnim rukama usreći svaku mušteriju koja pokuca na vrata salona u potrazi za frizurom, Nemanja talenat izražava i kroz još jedan, pa mogli bismo slobodno reći – zanatski posao. U nastavku teksta vam donosimo zanimljivu priču o jednom frizeru i njegovom jedinstvenom kutku koji krasi srpsku prestonicu.

Nemanja Carević živi od svojih deset prstiju. Veoma uspešno, gradi jedinstven stil uz pomoć enterijera svog frizerskog salona “Peperuda” u Durmitorskoj ulici pod brojem 19. Dočekao nas je vrlo ljubazno, sa toplim osmehom, ponudivši kafu. Prava je retkost osetiti se kao kod kuće kada prvi put zakoračite na neko mesto, što nam je ovoga puta pošlo za rukom. I sam vlasnik ističe da mu je to najveći kompliment.

Ako mislite da samo kafa i njegova ljubaznost doprinose tom osećaju, varate se. Kompletan izgled frizerskog salona odiše pravom kućnom atmosferom. Ono što ga odvaja od ostatka frizerskih salona širom Beograda jeste enterijer upotpunjen nameštajem i detaljima u vintidž, art deco stilu, nalik prošlim vekovima.

Pre nego što smo započneli razgovor na temu lepote, Nemanja je na sto ispred nas stavio i kolače od višanja uz rečenicu “Probajte ih, oni su moje delo”. Priznajemo, nije nam bilo lako da poverujemo u istinitost da se jedan gospodin pored frizerskog posla bavi i poslastičarskim.

Njegova majka bila je vrsni poslastičar. Od malena ju je gledao kako pravi magiju u kuhinji i imao želju da istu savlada…

Majka Snežana; Foto: Privatna arhiva

“Moja majka Snežana, bila je školovani poslastičar. Od nje sam nasledio znanje, ali i recepte. Pored frizerskog salona, nakon što je preminula 2009. godine preuzeo sam njen posao i vlasnik sam poslastičarske radnje Sneška, koja nosi ime po njoj, u znak zahvalnosti svemu što me je naučila”, rekao nam je vrlo skromno na početku gospodin sa “zlatom u rukama”. A šta su drugo zanati nego zlato koje nikada, ma koliko godina prošlo, ne gubi svoj sjaj…

Enterijer koji podseća na muzej antikviteta

Kada zakoračite u ovaj kutak lepote, prvo što vam “zapadne za oko” jesu stari gobleni na zidovima, u pozlaćenim ramovima. Neki od njih su Nemanji posebno dragi, jer su mu poklonjeni nakon smrti jedne stare, otmene Beograđanke, koja mu je bila stalna mušterija.

Svaki ugao salona krije određenu priču, koja čini da se u njemu oseti toplina.

Čekaonica, gde smo i razgovarali, sliči dnevnom boravku iz 20. veka. Sačijen je od stilskog nameštaja, koji uključuje trosed i predivnu fotelju, ispred kojih se nalazi mali sto od punog drveta. Mesta za Nemanjine mušterije tokom ulepšavanja takođe su upotpunjeni stilskim stolicama, ispred kojih se nalaze kredenci sa ogledalima.

Lampe sa prigušenim žutim svetlima, izazvaju određenu toplinu i čine da se dodatno osetite kao da ste u nekom starom beogradskom stanu.

“Sav nameštaj je stilski i izrađen ručno. Ljubitelj sam ovog stila oduvek, a čak sam i kuću opremio na isti način”, rekao nam je Nemanja kroz osmeh.

Ovaj prostor takođe sadrži i galeriju u istom stilu, na kojoj se nalazi prostor za masažu, depilaciju, pedikir i manikir. Kad smo pomenuli da je Nemanja svestran, to smo zaista i mislili…

Omladina danas i trendovi iz sveta lepote koji je oblikuju

Sa vlasnikom salona porazgovarali smo malo i o njegovom viđenju današnje omladine i aktuelnih trendova koji se besomučno prate.

Svaki posao nosi lepe i manje lepe trenutke u dodiru sa drugim ljudima, a Nemanja je sa nama podelio jedan koji upravo govori o društvu u kakvom živimo.

“Trendovi su se oduvek pratili da bi bio u koraku sa društvom. Ali nažalost, oni koji su aktuelni pomalo izlaze iz okvira normalnog. Ispričao bih vam situaciju koju sam doživeo u salonu. Jedna majka zahtevala je da njenoj maloletnoj ćerki, koja je bila protiv toga i na isto plakala, izvučem pramenove. Govorila mi je kako će “njena mezimica imati sve što ona u njenim godinama nije mogla da ima”. Nisam mogao da verujem. Devojčica je nastavila da dolazi u salon, a svaki put je imala određene korekcije na sebi. Saznajem, na nagovor majke. Poslednji put, dala joj je novac za silikone, na šta sam bio još više zatečen. Od prirodne devojčice, majka je napravila to… Eto, to je klasičan primer društva u kakvom živimo”, zaključio je Nemanja Carević za LA VIE EN ROSE.

Foto: LA VIE EN ROSE

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Naša preporuka: Jedan proizvod koji će zameniti četiri koraka u vašoj letnjoj rutini šminkanja

Sledeći članak

Tri ideje za letnji manikir inspirisan voćem i morskom obalom

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih