Pepito – dezen koji nikada ne gubi na popularnosti

Početak
14/12/2023

Verujemo da mnogi od vas viđaju ili imaju pokoji komad odeće u ovom dezenu ali nisu ni svesni njegovog imena. Kada objašnjavate prijateljima koristite reč, ova suknja sa kockicama, šareni kaput, crno- bele pantalone,međutim ovaj dezen ima svoje ime-pepito.

Prepoznatljiv po svom specifičnom dezenu kvadratića  u crno-beloj nijansi, pepito dezen odiše elegancijom, te nije slučajno što je njegova prvobitna zamisao bila da se nosi u svečanim prilikama. Naime, ovaj dezen koji  je uglavnom predodređen za vunene tkanine sa izlomljenim i isprepletanim crno- belim kvadratićima, na početku, kada je lansiran predstavljao je statusni simbol i bio predodređen samo za članove visokog društva, elite, aristokratije, dok je njazastupljeniji bio među engleskom aristokratijom, svoj procvat doživljava 30ih godina 20.veka. Samim tim pretpostavljate da je predstavljao skup materijal koji su retki mogli sebi da priušte da bi izgledaliglamurozno, odvajajući se od većine.

Međutim, sa razvojom mode, spajanjem određenih modela, dezena i kombinacija, pepito model danas krasi, suknje, haljine,blejzere, ešarpe,pantalone, kapute, rajfove, trake, dzempere, bluze, torbice ili cipele. Za razvoj i puštanje pepito modela u širu upotrebu prvenstveno su zadužene francuske modne kuce Šanel i Dior (Dior courte je prvi uveo ovaj dezen na svojim cipelama). Ovaj dezen zbog svoje specifičnosti dozvoljava poigravanje sa modom, te može da se kombinuje na više načina i uz različite materijale, najčešće sa tvidom, jer je i on sam po sebi vunena tkanina.Odličan je ukoliko zelite da razbijete monotoniju jednobojnog stajlinga. Iako je prepoznatljiv u crno -beloj boji, danas, ovaj dezen može da se pronađe kao varijacija različitih nijansi, te nije neobično videti pepito dezen u žuto-braon, crveno- crnoj, crveno- beloj nijansi i još mnoštvu drugih kombinacija. S obzirom da smo u zimskom periodu, svaka dama koja voli pepito, morala je sebi da priušti kaput u ovom dezenu. Važno je napomenuti da se krupniji pepito print uvek kombinuje prema spoljašnjim odevnim komadima.

 Iako je nekada bio rezervisan isključivo  za visoko društvo, danas nije neobično da se pepito kombinuje sa casual ili street look kombinacijama, dok iako posegnete za ovim, savet je da ukoliko je vaš pepito u  prepoznatljivoj crno-beloj formi, kombinujete sa odecom u nekoj od ove dve boje, jer ćete izgledati elegantnije. Modne kuće koje neguju moderni pepito duh jesu Dolče i GabanaMajkl Kors, Oskar de la Renta…Pepito je print koji nikada ne izlazi iz mode, niti iz bilo koje sezone, te se može pronaći i na zimskom kaputu kao i na letnjoj haljini. I pored toga pepito dezen je za nijansu prigodniji i predodređeniji zimskom stajlingu zbog teksture prvobitne zamisli i materijala. Ovome u prilog govori i činjenica da je prvenstveno bio korišćen za izradu pastirskih vunenih ogrtača. Svedok dostupnosti i popularnosti pepito dezena , govori i to da ruši generacijski jaz,te nije neobično videti i devojčiću i ženu u zelim godinama u ovom printu.

O večnosti ovog dezena govori i to da je u svakoj epohi imaao svoje mesto, te od dezena stacioniranog samo za elegantne stvari došao do primene u pank kulturi. S obzirom da je ovo model koji izvanredno ističe zensku figuru, neke od najpoznatijih dama 20. veka i simboli ženske lepote, Brižit Bardo i Odri Hepbern bile su očarane njime i redovne ga nosile. Na kraju krajeva pepito i jeste jedan od najstarijih dezena, koji nikada ne umire, dok u svakoj vremenskoj epohi nađe svoju primenu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Jacquemus otvorio prvu radnju na planini

Sledeći članak

Kako su “ružne čizme” završile na vašim nogama?

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je