/

Patike sa platformom – najveća greška u istoriji obuće

Patike sa platformom su nesumnjivo trend današnjice, ali to ne znači da su modno prihvatljive. Instagram je pun fotografija na kojima ih možemo videti. Međutim, osim što nemaju lep izgled, samo možete nagađati koliko tek nisu zdrave za nošenje.

– Patike sa platformom podsećaju na sportske patike koje se koriste za treniranje, jer su slične po dizajnu gornjeg dela i napravljene su od istih materijala, ali u poređenju sa tradicionalnim atletskim patikama, patike na platformi kompromituju performanse zbog mode, a naša stopala se zahvaljujući njima još više naprežu. Dodatna težina i visina ovih cipela ne samo da mogu povećati naprezanje mišića na prednjoj strani potkolenice, već takođe stavlja i veći stres na celo vaše telo svakim korakom – rekao je za Editsundayriley doktor Miguel Cunha.

Doktor je takođe napomenuo da je od suštinskog značaja razumeti fazu hoda – što je vreme tokom kretanja u kojem je jedna noga na tlu, dok je druga van njega. U slučaju nošenja ovih patika, stopalo ni najmanje nije u kontaktu sa tlom.

Pošto patike sa platformom obično imaju određenju težinu i visinu, doktor sugeriše da to povećava potrebu za dodatnim naprezanjem nogu, jer mišići moraju jače da rade. Uz to, on dodaje da ove cipele stvaraju i veliki stres celom našem telu.

Jedina prednost patika sa platformom jeste ta što imaju širi prostor za prste kako bi se oni udobno “smestili”, prema rečima doktora, to može smanjiti verovatnoću razvoja bolnih stanja stopala kao što je Mortonov neurom ili deformitet čukljeva. Kako ističe, đon patika ne bi trebao da prelazi 2cm, zarad pravilnog hoda.

Da li smo sa ovim patikama dostigli vrhunac lošeg pravca u kojem se kreće moda? Zasigurno – da. To je postignuto verovatno kada je Balenciaga napravila patike sa platformom od 850 dolara. Postavlja se pitanje, kako ovaj model može nekome biti inspirativan kada je način odevanja u pitanju. Elegantne nisu, a ponajmanje ženstvene.

Ukoliko želite da budete viši, u svakom slučaju je bolje da kupite kvalitetnu cipelu na štiklu umesto ovog modnog promašaja, koji ni na kome ne može izgledati lepo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije