PARIS FASHION WEEK 2021 – spektakl gigantskih modnih kuća


Nedelja mode u Parizu koja je trajala od 27. septembra do 5. oktobra, vratila se posle pauze zbog pandemije korona virusa. Svet visoke mode je tokom pandemije godinu dana uglavnom bio digitalan, ali velike kuće poput Chanela, Hermesa i Louis Vuittona ove sezone vratili su se na piste.

Neophodno je bilo nositi maske za lice i imati zdravstvenu propusnicu, bien sur.

– Moda nastupa, ona nastupa, ali i publika je takođe važna. Revija nije nešto što možete videti samo na ekranu. Prilagodili smo se da radimo na drugačiji način, imali smo zadatak da napravimo nešto neverovatno – rekla je kreativna direktorka Diora Maria Grazia Chiuri.

DIOR

Dior je izabrao čuvene pariske gradske vrtove Tuileries da predstavi svoju kolekciju proleće-leto za 2022. godinu, uživajući u atmosferi iz 1960-ih za živopisni povratak sporta na parisku modnu pistu.

Dizajneri su želeli da prikažu važnost sporta i čeznuli su za malo razigranog „joie-de-vivre“ u poslednjih 18 meseci.

Na reviji Diorove odeće, moglo se videti mnogo fluorescentno zelene boje, narandžaste, neonsko plave i velikih leptira kao detalja. Ova ležerna odeća bila je daleko od suptilnog šika sa kojim se Dior obično povezuje.

Foto: Pinterest

Nova kolekcija iznenadila je ljubitelje Diora

– Minimalistički je i veoma geometrijski sa čvrstom tkaninom. Vez je vrlo mali, u poređenju sa našim uobičajenim radom – veoma je različit. Mnogo mi se sviđa, radikalna je promena. Kul je, daje svež izgled svakome – boje su nam bile potrebne da se sklonimo od crne i tamno plave – izjavio je Pascal Coppin, menadžer jedne od radionica Diorovih haljina.

Modeli željni povratka na pistu

Većina od 97 kuća koje su se prijavile za Parisku nedelju mode držale su se ipak online prezentacija ženskih kolekcija za proleće-leto 2022. Ali Dior, Chanel, Hermes i Louis Vuitton bili su među najvećim imenima koja su se odlučila za modne revije uživo.

– Presrećni smo zbog njihovog povratka i prisustva drugih velikih brendova. Kao i modne kuće, i ljubitelji mode, tako su i modeli jedva čekali da sve makar pokuša da funkcioniše kao nekada – rekao je Pascal Morand, šef Francuske federacije za visoku modu i modu.

Sledi sličan povratak na nedelji mode u Londonu, Milanu i Njujorku ove godine, nakon što se veliki deo dizajnerskog sveta prošle godine zbog ograničenja COVID-19 „preselio“ na internet, iako su Dior i Chanel krenuli s nekoliko ograničenih i udaljenih revija.

Među ostalim imenima koja su se predstavila, bili su Givenchi i prva prava prezentacija modne piste, a posetioci su mogli da se upoznaju i sa njihovim novim umetničkim direktorom Matthev Villiamsom. Kontroverzna Balanciaga, koja je pokrenula buru svojim potpuno crnim prekrivačem preko celog tela (pa i glave) – što je Kim Kardashian nosila prva na Met Gal-u u Njujorku predstavila je svoje kreacije putem videa, a na početku se mogao videti poznati crtani film Simpsonovi, koji je upravo ovoj modnoj kući i posvetio epizodu. (Više o tome pročitajte OVDE)

Odgovori

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Simpsonovi zalutali na modnu pistu: Pogledajte neverovatnu scenu sa Nedelje mode u Parizu

Sledeći članak

LOUIS VUITTON: Predstavljena poslednja kolekcija preminulog Viržila Abloha

Poslednje od Runway