Foto: Muzej Kristijan Dior

Kuća u kojoj je odrastao Dior – pravi raj na zemlji

Početak
02/04/2024

Kuća u kojoj je odrastao Kristijan Dior pretvorena je u muzej.

“Imam najnežnije i neverovatne uspomene na moj dom iz detinjstva. Rekao bih čak i da dugujem svoj ceo život i svoj stil kreiranja njegovoj arhitekturi” – rekao je jednom prilikom slavni dizajner.

Foto: Instagram

Za Kristijana Diora, vila Les Rhumbs u Granvillu, u Normandiji gde je proveo svoje rano detinjstvo, bila je mesto za inspiraciju. Danas se u njoj nalazi muzej koji je otvoren svake godine od maja do oktobra sa raznovrsnim privremenim izložbama.

O muzeju Les Rhumbs je prekrasan dvorac Belle Epoque, koji gleda preko mora prema Kanalskim ostrvima. Sagradio ga je vlasnik broda koji je nazvao svoju novu kuću Rhumb. “Rhumb” je zamišljena linija na zemaljskoj površini koja se koristi kao standardni način za plotiranje broda na grafikonu. 1905. i ako su se preselili u Pariz kada je Dior imao pet godina, porodica je nastavila da koristi kuću za praznike i vikende. Godine 1925. Kristijan Dior je napravio pergolu sa fontanom, kako bi napravio otvoreni prostor za život u parku koji je dizajnirala njegova majka Madeleine. Zatim je u njoj posadio raznovrsne ruže, koje su u njemu probudile nežnost.

Foto: Instagram

Danas je vrt bašta mirisa, slaveći poznate parfeme Kristijana Diora. Godine 1932. Madeleine je umrla, a njegov otac, uništen finansijskom krizom početkom 1930-ih i kasnijom depresijom, bio je primoran da proda kuću. Kupljena je od strane grada, a vrtovi i rodna kuća slavnog dizajnera otvoreni su od tada za javnost.

Od juna do septembra muzej nudi parfemske radionice za grupe do 10 ljudi, gde vas uče kako da razlikujete različite mirise, kako se izvlače i razvijaju. Tada možete saznati i koji su glavni sastojci parfema Dior, kako je parfem evoluirao i sve o različitim olfaktornim porodicama. Radionice se održavaju svake srede popodne u 15:00, 16:00 i 17:00.

Foto: Instagram

Tu je i tearoom koji se nalazi u bašti gde pijete čaj iz engleskih porcelanskih šolja u lepom okruženju stilskog nameštaja iz 1900-ih. Možete samo posetiti tearoom koji je otvoren u julu i avgustu u podne od 18.30.

Informacije

Adresa i kontakt:
Les Rhumbs
Rue d’Estouteville
50400 Granville
Normandija
Tel: 00 33 (0) 2 33 61 48 21
Kuća i izložbe:
Zima: sre-ned 2-5.30
Leto: Dnevno od 10.30 do 18.00
Ulaz: odrasli 4 eura, studenti 4 evra, mlađi od 12 godina – besplatno

Ulaz u baštu je slobodan.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Po čemu je posebna ljubičasta boja?

Sledeći članak

Zavirite u impozantnu vilu lika iz romana “Veliki Getsbi”

Ne propustite

Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Možda poželite da odsednete u njima: za ove hotele kruži priča da su ukleti

Ljudima su uvek zanimljive priče o duhovima i neobjašnjivim stvarima, a da

“Uloga čiraka” – Kako je držanje sveće postalo metafora suvišnosti?

Izraz držati sveću (nekome) znači posmatrati šta neko radi, bit svedok nečega,