Foto: Wikipedia/Fair Use

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Početak
15/06/2024

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode, već godinama, privlače veliku pažnju javnosti. Danas, se vraćamo kroz istoriju i otkrivamo vam ko je osnivač ovog prestižnog događaja.

Nedelju mode u Milanu, osnovala je Nacionalna komora italijanske mode (Camera Nazionale della Moda Italiana) 1958. godine.

Pomenuto udruženje je osnovano u Rimu, 1958. godine pod prvobitnim nazivom Komora gradonačelnika italijanske mode (Camera Sindacale della Moda Italiana). Samo udruženje osnovali su vlasnici najznačajnijih italijanskih kuća visoke mode, u to vreme: Maria Antonelli, Roberto Capucci, Caracciolo Ginnetti, Alberto Fabiani, Giovanni Guidi, Germana Marucelli, Emilio Schuberth, Francesco Borrello, Giovanni Battista Giorgini i Jole Veneziani.

Prvi predsednik udruženja bio je Giovanni Battista Giorgini, poznat kao “otac italijanske mode“. Bio je poznat po tome što je prve modne revije, organizovao u svom domu u Firenci.

Zbog velike popularnosti revija, odlučio je da ih preseli u salu Bjanka u Palaco Piti i tada su uspešno privukli međunarodne novinare i kupce iz velikih američkih gradova.

Prilikom osnivanja udruženja, potpisan je rok od 10 godina, uz mogućnost produžetka. Interesantno je da udruženje postoji i danas. Cilj osnivanja bio je da se na najbolji način prikažu najviše vrednosti italijanske mode, što su uspevali da ostvare kroz organizovanje različitih modnih događaja u Italiji i inostranstvu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kada trendovi ne znaju za granice: Adidas samba modeli inspirisani krofnama. Da, dobro ste pročitali

Sledeći članak

Cult Gaia – Jedan od retkih brendova u čije kreativne torbice ulažemo ovog leta

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Pjer Karden tokom posete Beogradu: “Vi ste jedan od najlepših naroda”

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden,