/

Otkrivamo – ko je živeo u zelenoj kući na Kosančićevom vencu?

„Vidiš li ovu s šahovskom tablom iznad terase“, čulo se niz ulicu. Veoma tanan, slabašan glas lokalnog starosedeoca s mukom je ispuštao zvukove. Glave su se, kao po komandi, okrenule ka broju 22. Kaldrma je usporavala hod onih manje veštih, a potpetice na cipelama su zapinjale. Iznad široke ulice nadvijala se raskošna zgrada izdvajajući se po svojoj upadljivoj boji mlade trave. Prolaznici su svedočili postojanju renoviranog Doma Mike Alasa.

Srpski matematičar, univerzitetski profesor i akademik Srpske kraljevske akademije Mihailo Petrović Alas je živeo, radio i preminuo u kući na adresi Kosančićev venac 22. Na mestu srušene kuće njegovog dede prote Novice Lazarevića, izgrađena je nova prema projektu arhitekte Petra Bajalovića. Tada se govorilo da u ovom delu grada živi „pola srpske nauke“.

Petrović je značajno uticao na arhitektu upućujući ga na likovna, konstruktivna i prostorna uređenja kuće. Na taj način je sagrađen i podrum koji je bio namenjen čuvanju vina s njegovog vinograda na Topčiderskom brdu.

Neki od istaknutih detalja pri izgradnji su figure Napoleona i Paskala u nišama na podestu stepeništa, šarani u drvorezu ulaznih vrata i šahovska tabla iznad terase. Ona je upućivala na geometrijski paradoks kojim se bavio.

Iako nije stvorio svoju porodicu, njegova sestra je živela u drugom delu ove velike porodične kuće. Proglašena je spomenikom kulture 1966. godine a danas je u privatnom vlasništvu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije