Otkrivamo – ko je živeo u zelenoj kući na Kosančićevom vencu?

Početak
12/10/2023

„Vidiš li ovu s šahovskom tablom iznad terase“, čulo se niz ulicu. Veoma tanan, slabašan glas lokalnog starosedeoca s mukom je ispuštao zvukove. Glave su se, kao po komandi, okrenule ka broju 22. Kaldrma je usporavala hod onih manje veštih, a potpetice na cipelama su zapinjale. Iznad široke ulice nadvijala se raskošna zgrada izdvajajući se po svojoj upadljivoj boji mlade trave. Prolaznici su svedočili postojanju renoviranog Doma Mike Alasa.

Srpski matematičar, univerzitetski profesor i akademik Srpske kraljevske akademije Mihailo Petrović Alas je živeo, radio i preminuo u kući na adresi Kosančićev venac 22. Na mestu srušene kuće njegovog dede prote Novice Lazarevića, izgrađena je nova prema projektu arhitekte Petra Bajalovića. Tada se govorilo da u ovom delu grada živi „pola srpske nauke“.

Petrović je značajno uticao na arhitektu upućujući ga na likovna, konstruktivna i prostorna uređenja kuće. Na taj način je sagrađen i podrum koji je bio namenjen čuvanju vina s njegovog vinograda na Topčiderskom brdu.

Neki od istaknutih detalja pri izgradnji su figure Napoleona i Paskala u nišama na podestu stepeništa, šarani u drvorezu ulaznih vrata i šahovska tabla iznad terase. Ona je upućivala na geometrijski paradoks kojim se bavio.

Iako nije stvorio svoju porodicu, njegova sestra je živela u drugom delu ove velike porodične kuće. Proglašena je spomenikom kulture 1966. godine a danas je u privatnom vlasništvu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Godišnjica rođenja nobelovca Ive Andrića obeležena na Kuli Beograd

Sledeći članak

Prezime Ferrero i bogata istorija najprodavanijih slatkiša

Ne propustite

Za rekreaciju i uživanje: kafe u Beogradu sa pogledom na teniske terene

Tenis je jedan od opuštajućih “luksuznih” sportova, koji je nakon filma Challengers

Naša preporuka: Tri kreativne radionice koje možete posetiti u Beogradu

Predstavljamo vam tri zanimljive radionice u Beogradu, koje vam pružaju mogućnost da

Priča o “Nici”, prvoj beogradskoj plaži sa pogledom na Stari grad

Plaža “Nica” bila je prva beogradska peščana plaža. Naziv je dobila po obližnjoj