Foto: Printscreen ID Youtube

ŽELEO JE BRAK SA SVOJOM MAČKOM: Javne tajne Karla Lagerfelda, kontroverznog velikog oca mode

Početak
21/06/2021

Karl Oto Lagerfeltd još u detinjstvu je ispoljavao interesovanje za dizajn i modu. Kao dečak skupljao je isečke iz modnih časopisa, a često je kritikovao i oblačenje svojih vršnjaka u školi. Međutim, tek u svojim tinejdžerskim danima uplovio je u svet visoke mode.

Sa 14 godina preselio se u Pariz i nakon samo dve godine sa njim je počeo da sarađuje dizajner Iv Sen Loran. Kasnije postaje asistent dizajnera Pjera Balmena, a potom i kreativni direktor drugih modnih kuća, pre nego što se 1961. odvojio i osnovao brend sa svojim imenom.

Karlovu smrt modna industija nikada nije prebolela. Umetnički vizionar, koji je nadzirao modne kuće Chanel i Fendi u saradnji sa sopstvenom imenom i etiketom. Tokom svoje karijere, Karlovi avangardni dizajni bili su sinonim za luksuz i raskoš, često nošeni od strane najpoznatijih modnih lica.

U nastavku vam predstavljamo deset činjenica o jednom od najpoznatijih modnih kreatora svih vremena

 • Odbijao da prizna svoje godine

Lagerfeld tvrdi da je rođen 1935. godine, dok je internet uporan da je kreativni genije rođen 10. septembra 1933. Zabuna je postala još veča onda kada je Lagerfeldov saradnik rekao da je dizajner rođen 1938. godine.

 • Skice je crtao pomoću make up-a

Više od 20 godina, Karl sve svoje modne skice crtao je pomoću Shu Umera senke za oči, a crvena boja iz palete posebno je dizajnirana samo za njega.

 • Svoj kultni “konjski rep” počeo je da pušta 1976. godine.

Poznat po zaštitnom znaku crnih avijatičarskih nijansi i blistavog belog repa, 1976. godine Lagerfeld je odlučio da odgaja svoju kosu.

 • Prepoznatljiv po svojoj mački

Karl je imao i ljubimca, mačku Čupet (Choupette), koja ga je inspirisala za kolekciju torbi i novčanika, a koja ima čak i svoj poseban profil na InstagramuEkscentrični umetnik je jednom prilikom rekao da bi se čak i venčao s njom, kada bi brak sa životinjama bio proglašen legalnim.

 • Imao je opsesiju dijetalnom Pepsi kolom
  Lagerfeld je svakodnevno konzumirao do 10 limenki dijetalne Pepsi kole.

– Dijetalni Pepsi pijem od trenutka kada ustanem do trenutka kada legnem u krevet. Mogu da ga pijem i usred noći. Ne pijem kafu, ne pijem čaj, ne pijem ništa drugo – rekao je jednom za Harper’s Bazaar.

 • Nosio je lepezu svuda gde je išao
 • Na početku svoje karijere uklonio je slovo “t” iz prezimena kako bi zvučalo komercijalnije.
 • Njegova lična biblioteka sastojala se od 300.000 knjiga naslaganih bočno
  Lagerfeld je bio strastveni čitatelj sa impresivnom kolekcijom koja se u svojoj ličnoj biblioteci mogla pohvaliti sa 300.000 knjiga. Što se tiče njihovog neobičnog pozicioniranja, knjige iz njegove kolekcije rotirane su bočno, tako da nije morao da naginje glavu da bi pročitao naslove.
 • Kontroverza mu je bila strana
  Karl se nikada nije ustezao. Bio je izrazito namišljen čovek koji je tokom svog vremena davao mnoštvo kontroverznih komentara, a posebno što može da se izdvoji jeste da “niko ne želi da vidi zaobljene žene na pisti” i da je “mrzeo svu decu”
 • Lagerfeld je bio talentovani fotograf
  Karl ne samo da je imao izuzetan umetnički talenat, već je bio i oduševljeni fotograf koji je aktivno snimao sve marketinške i medijske kampanje za svaki od brendova.
 • Posedovao je 300 iPod-a
  Rečeno je da je Lagerfeld imao široku tehnološku kolekciju koja je sadržavala 300 iPod-a, svaki programiran sa različitom muzikom. Nije iznenađujuće što je svoju kolekciju, ipak, čuvao u gepeku Louis Vuitton-a.
 • Lagerfeld se smatrao “radničkom klasom“
  Dva meseca pre smrti, Lagerfeld je razgovarao za njujorški magazin i iskreno je rekao da se smatra delom “radničke klase“. Rekao je, “Mislim da sada radim bolje nego ranije. Mozak mi je bistriji. I želim da radim. Ja sam radnička klasa.”
 • Izgubio je 42 kilograma za 13 meseci

Dzajner je doživeo dramatičnu transformaciju svog tela i tvrdio je da je za samo 13 meseci skinuo 42 kilograma, otkrivajući da se jednog dana probudio i više nije bio zadovoljan svojim fizičkim izgledom. Lagerfeldovi neobični saveti i trikovi o ishrani mogu se naći u njegovoj knjizi Dijeta Karla Lagerfelda.

Na kraju ostavljamo vam nekoliko citata ovog vrsnog umetnika:

“Elegancija je psihičko stanje. Ako je žena nema kad je gola, neće je imati ni obučena.

“Ja stojim čvrsto na zemlji. Samo ne na ovoj zemlji.

“Sa svakom knjigom koju kupiš trebalo bi da kupiš i vreme da je čitaš.”

“Lepota treba da potiče iz srca i iz duše, u suprotnom kozmetika je beskorisna.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Putovanje kroz ljubav: Izložba kreacija Žan Pol Gotjea

Sledeći članak

Začetnica mode na Balkanu: Mirjana Marić – dama čijim je potpisom počela haute couture evolucija

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i