“Ona spava” – tragedija sakrivena u stihovima pesme Zdravka Čolića

Početak
17/04/2024

Smrt osamnaestogodišnje devojke inspirisala je pesnika Velizara Čofranca da napiše tekst pesme “Ona spava” , a muziku je komponovao Kornelije Kovač. Pesma je publici predstavljena kada je Zdravko Čolić otpevao i sa njom pobedio na Hit paradi 1974. godine.  

Pesma inspirisana tragičnim događajem

Osamnaestogodičnja devojka Milica Kostić, učenica medicinske škole u Kruševcu, pre skoro pola veka naivno je pošla sa grupom mladića koji su je zamolili da im pomogne.

Rekavši joj da im je potrebna pomoć kod strogih roditelja devojke jednog od njih, Milica je odlučila da pokuša, ali ubrzo je shvatila da se radi o unapred smišljenom planu. Pri ulaska u stan devojci je bilo jasno da momci imaju drugačiju nameru.  

Njih petorica su počeli da je ubeđuju da skine odeću sa sebe i da ne pruža otpor dok je napastvuju. Računajući na to da će Milica da poklekne iz straha, oni su pokušali da je ubede da je “bolje” da sama pristane na silovanje, nego da to proživi uz dodatnu upotrebu fizičke sile. 

Foto: Wikipedia/Fair Use

Jedan od momaka, koji su se spremali da počine stravičan zločin počeo je da se koleba u ovoj nameri, nakon što je Milica, kroz suze, rekla da je nevina. On je napustio sobu u kojoj se nalazila preplašena devojka, a ubrzo su i ostali momci izašli sa njim kako bi ga ubedili da ne odustaje.

Iskoristivši momenat kada su svi izašli iz prostorije, Milica je skočila sa 11. sprata solitera, izabravši sigurnu smrt umesto poniženja.

Foto: www.milicakostic.rs

Njen pad bio je dug 40 metara. Prvo je pala na ciradu lokala sa letnjom baštom i probila je, što je sačuvalo trenutne smrti, a zatim na plastičnu stolicu restorana, zakačivši metalnu cev, usled čega je zadobila višestruke prelome. Najprisebniji su joj pritekli u pomoć i odmah je preneli na Hirurško odeljenje kruševačke bolnice. Kada su nasilnici ušli u sobu i videli da Milice nema, shvatili su da je skočila kroz prozor i odmah se razbežali.

Na lice mesta ubrzo je došla patrola Milicije i inspektor SUP-a Dobrivoje Stefanović. On se na licu mesta nije dugo zadržao i odmah je otišao u bolnicu. Hirurg Petar Mašić je inspektoru rekao da devojka ima unutrašnje povrede i da neće dugo izdržati. Povrativši se na kratko iz nesvesti, Milica je u bolnici progovorila. Inspektor Dobrivoje Stefanović posvedočio je piscu knjige o Milici Kostić, arhimandritu Tihonu Rakićeviću, o poslednjim rečima devojke pre pada u duboku komu:

Nisam više mogla da izdržim… Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast.

Nakon razgovora sa inspektorom Milica je pala u komu iz koje se više nije probudila.

Slučaj Milice Kostić, tada je pokrenuo debatu o stanju prava žena u Jugoslaviji i izazvao gnev i tugu kod građana.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Sledeći članak

Priča se o Lani Del Rey – ušla motorom na scenu, pa zapevala sa Billie Eilish

Ne propustite

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Najava emisije “Na Terazijama”, po ideji srpskog izdanja magazina LA VIE EN ROSE

U vremenu hiperprodukcije, potrudili smo se da napravimo nešto drugačije. Emisiju koju

Georges Mathé, zaboravljeni francuski lekar koji je prvi u svetu, 1958. presadio koštanu srž – i to Srbima

Pre 66 godina, u Parizu, doktor Žorž Mate (Georges Mathé) je transplantacijom koštane