Foto: Fortuna

Neobična povezanost Cartier Crash sata i slike Salvadora Dalija

Početak
21/11/2023

Urbana legenda kaže da je “rastopljena” verzija Cartier Baignoire Allongee sata zbog jedne saobraćajne nesreće odneta u radnju u Londonu, gde su prisutni bili toliko inspirisani nadrealnim oblikom sata da su kreirali Cartier Crash. (Možda je baš odakle i dodatak “crash”) Ali…

U stvarnosti, C. Crash je bio rezultat spajanja ideja nekoliko različitih umova koji su se okupili u radnji u samom srcu Londona 60-ih godina. Kada je reč o Cartier Crash satu, stvar je jednostavno u neobičnom dizajnu.

Strast prema ovom modelu proizilazi iz misteriozne priče o poreklu (mada i same cene koja prelazi  150.000$ ) Iako je istina verovatno jednostavna, legenda i dalje postoji.

Motiv sa slike Salvadora Dalija?

Foto: Wikipedia/Fair Use

Mnogi modni i likovni kritičari u ovom satu vide samo jednu stvar – čuvenu umetničku sliku Salvadora Dalija “Upornost sećanja” iz 1931. godine, na kojoj se jasno vide satovi koji se “tope”, baš nalik na Cartier Crash.

Ovaj model simbolizuje originalnost ere umorne od konformizma i nove kreativnosti. Asimetrični brojčanik podseća na čuvene satove iz slikarskog remek-dela izloženog u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Na svojoj čuvenoj slici on predstavlja mineralni pejzaž Port Lligat (malo primorsko selo u Kataloniji u blizini Kadakesa) sastavljen od stena, vode i osušene maslinove grančice.

Neka vrsta panorame vremena u zastoju, sve je zaleđeno, čak i satovi, “otopljeni” i iskrivljeni, nesposobni da prikazuju vreme. O ovoj slici slikar je rekao supruzi: „Ovu sliku niko neće moći da zaboravi nakon što je vidi“, uveren da će iskrivljeni satovi zauvek obeležiti njihovo vreme.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Van Cleef & Arpels – od porodičnog biznisa do impozantne imperije

Sledeći članak

Na šta vas asocira nova kolekcija Chanel nakita?

Ne propustite

Napravili smo spisak povoljnih muških elegantnih satova

U nastavku pokušajte da pronađete sat po vašoj meri. Mnogo je danas

Istorija vereničkog prstena i njegova prava simbolika

Verenički prsten, dragocen simbol ljubavi, predanosti i večnosti, nosi sa sobom bogatu

Današnja modna lekcija – šta je fini, a šta modni nakit?

Od najranijeg doba istorije čovek je od različitih materijala pravio nakit kojim