Neobična povezanost Cartier Crash sata i slike Salvadora Dalija

Foto: Fortuna

Urbana legenda kaže da je “rastopljena” verzija Cartier Baignoire Allongee sata zbog jedne saobraćajne nesreće odneta u radnju u Londonu, gde su prisutni bili toliko inspirisani nadrealnim oblikom sata da su kreirali Cartier Crash. (Možda je baš odakle i dodatak “crash”) Ali…

U stvarnosti, C. Crash je bio rezultat spajanja ideja nekoliko različitih umova koji su se okupili u radnji u samom srcu Londona 60-ih godina. Kada je reč o Cartier Crash satu, stvar je jednostavno u neobičnom dizajnu.

Strast prema ovom modelu proizilazi iz misteriozne priče o poreklu (mada i same cene koja prelazi  150.000$ ) Iako je istina verovatno jednostavna, legenda i dalje postoji.

Motiv sa slike Salvadora Dalija?

Foto: Wikipedia/Fair Use

Mnogi modni i likovni kritičari u ovom satu vide samo jednu stvar – čuvenu umetničku sliku Salvadora Dalija “Upornost sećanja” iz 1931. godine, na kojoj se jasno vide satovi koji se “tope”, baš nalik na Cartier Crash.

Ovaj model simbolizuje originalnost ere umorne od konformizma i nove kreativnosti. Asimetrični brojčanik podseća na čuvene satove iz slikarskog remek-dela izloženog u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Na svojoj čuvenoj slici on predstavlja mineralni pejzaž Port Lligat (malo primorsko selo u Kataloniji u blizini Kadakesa) sastavljen od stena, vode i osušene maslinove grančice.

Neka vrsta panorame vremena u zastoju, sve je zaleđeno, čak i satovi, “otopljeni” i iskrivljeni, nesposobni da prikazuju vreme. O ovoj slici slikar je rekao supruzi: „Ovu sliku niko neće moći da zaboravi nakon što je vidi“, uveren da će iskrivljeni satovi zauvek obeležiti njihovo vreme.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije