/

Naša ocena – pet najlepših modnih izdanja na filmskom festivalu u Kanu 2023

Kanski filmski festival (Le Festival International du Film de Cannes od 16. do 27. maja) koji se održava svake godine u gradu Kanu na jugu Francuske još od 1946, i ove tradicionalno dočekuje poznate ličnosti iz sveta, 76. put po redu.

Na čelu ovogodišnjeg žirija je reditelj Ruben Östlund iz Švedske, čiji su filmovi Kvadrat i Trougao tuge osvojili dve Zlatne palme. Ostali članovi žirija su glumci Brie Larson i Paul Dano, francuska rediteljka Julia Ducournau i avganistanski režiser Atiq Rahimi.

Pored filma, Kanski festival je epicentar mode, što daje dodatni značaj ovom događaju. U nastavku vam donosimo nekoliko lepih izgleda na ovom festivalu po našem izboru:

Cate Blanchett u Louis Vuittonu

 Gemma Chan u Louis Vuittonu

Natalie Portman u Christian Dioru

Rosie Huntington-Whiteley u Fendi kreaciji

Elle Fanning u Alexander McQueenu

O Kanskom filmskom festivalu

Ovo je jedan od filmskih festivala „Velike petorke“, pored Venecijanskog filmskog festivala u Italiji, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u Nemačkoj, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu u Kanadi i Filmskog festivala Sandens u Sjedinjenim Državama.

Filmski festival u Kanu ima svoje korene u kasnim 1930-im kada je Žan Ze, tadašnji ministar nacionalnog obrazovanja Francuske, na predlog Filipea Erlangera i uz podršku Britanaca i Amerikanaca, osnovao međunarodni kinematografski festival.

Godine 1947, festival je bio održan pod nazivom Festival du film de Cannes, gde su predstavljeni filmovi iz šesnaest zemalja. U to vreme bio je uveden princip jednakosti, sa žirijem sastavljenim od samo jednog predstavnika po zemlji.

Na festivalu se prikazuju novi filmovi svih žanrova, uključujući i dokumentarne filmove, iz celog sveta.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije