Foto: Instagram/@princesssdianaa

Narodu i medijima se ne može ugoditi: Priče o ljubavi žena u britanskoj kraljevskoj porodici

Početak
07/04/2024

Uprkos tome što su okružene bogatstvom, moći, slavom i statusom, ispod maske idealno srećnih  i uvek nasmejanih žena na njihovim leđima nalazi se ogromno breme. Breme časti, ugleda, tradicije. Poslednjih nedelja u javnosti se podigla oromna prašina u vezi sa bolesti buduće kraljice Ujedinjenog Kraljevsva, Kejt Midlton. Međutim, ona nije jedina žena iz dinastije koja je osetila surovost titule koju nosi.

Godinama unazad bili smo svedoci raznoraznih priča, tračeva i nagađanja u vezi sa jednom od najpoznatijih porodica na svetu. Njihovi članovi, nastupi i postupci u javnosti, nisu stvar ličnog izbora, već ogledalo celokupne porodice. Da li pripadnici kraljevskih porodica imaju pravo na privatnost i vreme za sebe? Da li iako nisu rođeni kao članovi kraljevske porodice, ulaskom u neku od njih, moraju da se odreknu svog pređašnjeg života i u potpunosti budu podređeni tituli i kruni? Princeza Margaret, princeza Dajana, Kamila Parker Bouls, vojvotkinja od Saseksa Megan Markl i buduća kraljica, vojvotkinja od Vlesa Kejt Midlton, samo su neke od žena u novijoj istoriji, koje su na neki način morale da se suoče sa onom drugom stranom medalje koju nosi njihova titula.

Princeza Margaret, grofica od Snoudona

Iako je bila rođena sestra kraljice Velike Britanije, princeza Margaret uvek je prkosila pravilima dvora. Kao mlađa kćer, za nijansu je imala veću slobodu za razliku od njene sestre koja je bivala pripremana za titulu kraljice. Opisivali su je kao veselu ženu, pravu plemkinju, koja je uživala u svim blagodatima na koje je imala pravo. Međutim, u jednoj stvari, možda i najvažnijoj princeza nije mogla da uživa, a reč je bila o ljubavi. Još kao mlada devojka zaljubljuje se u oficira kraljevske vojske Pitera Taunsenda, koji je bio 16 godina stariji od nje. U ovoj priči, razlika u godinama bila je samo jedan u nizu problema.

Piter je bio oženjen i imao je dvoje dece. Monarhija nikako nije mogla da prihvati da članica njihove porodice bude izložena ovakvoj sramoti i činili su sve kako bi stali na put ovoj priči. Iako se Piter razveo u međuvremenu i verio sa Margaret, pred princezom je bila velika odluka. Odreći se svih privelegija koje je dobila po rođenju ili izabratI ljubav svog života. Iako je imala njenu podršku kao sestre, od kraljiee Elizabete nikada nije dobila zvanično odobrenje veze između nje i Pitera. Na kraju, Margaret je izabrala čast svoje porodice i ugled, te se odrekla svoje najveće ljubavi, koju nikada nije prebolela.

Dajana, princeza od Velsa

Godinama kasnije, jedna žena koja nije bila plemićkog porekla podigla je buru neviđenih razmera na ostrvu. Dajana Spenser, iliti Lejdi Di i danas je ostala upamćena kao jedna od najomiljenijih, ali i najtragičnijih članica ove kraljevske porodice. Još kao mlada devojka zaljubljuje se prestolonaslednika krune, princa Čarlsa. Ljubav na prvi pogled i trenutna zaljubljenost nisu dugo poslužili ovaj kraljevski par.

Prva stvar, koj je uzdrmala javnost u to vreme je bila, kako je moguće da će jedna devojka koja nije plemićkog porekla da se uda za prestolonasledika krune. Uprkos tome nije trebalo mnogo vremena kako bi Britanci zavoleli svoju novu princezu, običnu građanku. Možda baš iz tog razloga, što nije odrasla na dvoru, Lejdi Di, nikada nije pognula glavu pred kraljevskom porodicom, niti je bila slepi poslušnik. Prkosila je pravilima dvora, i bila trn u oku monarhiji. Dinastiji je smetala činjenica da je princeza obožavani član porodice među narodom, dok je narod voleo princezu zato što je bila čistog srca, pristupačna i srdačna.

I pored ogrome zaljubljenosti s početka veze, ljubav nije dugo potrajala, te se nakon par godina mirnog i idiličnog života, afere iz braka Dajana – Čarls, polako otkrivaju. Princ Čarls dugi niz godina je varao Dajanu sa svojom dugogodišnjom ljubavncom Kamilom Parker Bouls. Pristisak javnosti u uperenost prsta u kraljevsku porodicu samo je sve više rastao, dok Dajana nije želela da se povuče iz otvorenog sukoba sa Čarlsom, međutim, znala je da sukob i razotrkrivanje Čarlsovih neverstava, znači i direktni sukob sa krunom. Nakon par godina, priznala je i svoje neverstvo prema prestolonasledniku, a njen život i nakon razvoda intrigirao je mnoge.

Interesovanje javnosti nakon razvoda, dobija svoju kulminaciju, kada bivša princeza ulazi u vezu sa sinom bogate arapske porodice Dodijem Al Fajedom. Par je bio zaljubljen i srećan, uprkos redovnom mešanju javnosti u njihov privatni život. Redovno su putovali, a na putovanjima sa Dodijem, Dajana je često vodila i svoje sinove, prinčeve, Vilijama i Harija. Ova ljubavna priča međutim imala je nesrećni završetak, 31. avgusta, 1997. godine u Parizu, u tunelu Pont de L Alma, usled posledica saobraćajne nezgode, ovaj par gubi život. Omiljena princeza, tužne i nesrećne sudbine, sada je mrtva, ali uprkos toj činjenici, Britanci nikada nisu izbacili iz srca i sećanja njihovu princezu. Iako je kartko živela iza sebe je ostavila mnoštvo dobrih dela kao humanitarac, bila je omiljena među narodom, međutim nije bila jača od medija, tračeva i skandala koji su je za života pratili.

Kraljica Kamila

Kamila Parker Bouls od uvek je u britanskim medijima zauzimala narativ ljubavnice. Simpatije javnog mnjenja nikada nisu bile naklonjene ovoj, kako je mediji sa ostrva nazivaju, rasuračicom brakova. Narod Velike Brtanije, smatra je odgovornom za krah ljubavi omiljene princeze Dajane i princa Čarlsa, a mnogi je nazivaju i ženom koja je kriva za raspad kraljevske porodice. Još pre upoznavanja sa budućom suprugom Dajanom, princ Čarls imao je aferu sa Kamilom Bouls, koja je očigledno trajala oduvek sa određenim prekidima. Najveću sramotu, sada kraljica Kamila, doživljava kada u medijima izlazi nepilagođen razgovor izmeću nje i oženjenog princa. Nikada nije imala titulu voljene članice kraljevske porodice, čak i danas kada je postala kraljica supruga.

Megan, vojvotkinja od Saseksa

Slučaj da se član dinastije zaljubi u osobu koja nije plemićkog porekla, kroz istoriju Velike Britanije, ponavljao se par puta. Međutim, te ljubavi uglavnom nisu bile ostvarive. Kako je dolazilo moderno doba, kraljevska porodica morala je da se prilagodi novim vetrovim i trendovima koji su zastupljeni u svetu. Jedan od većih skandala u poslednje vreme koji su zadesili ovu porodicu jeste ljubav princa Harija i američke glumice Megan Markl.

Od samog objavljivanja u javnosti veze između ovo svoje mladih ljudi, mediji širom sveta, a naročito ostrvski bili su nadahnuti pisanjem o njima. Američka, razvedena glumica, afroameričkog porekla, i plemić, princ sa britanskog dvora nikako nisu mogli da budu subjekti iste rečenice. Zar nije baš iz sličnih razloga Harijev predak, Edvard VIII, morao da se odrekne krune?

Danas bi se, s obzirom da je Megan Markl udata za princa Harija i da imaju dvoje dece, moglo reći da je ljubav pobedila i kako njihova priča liči na onu iz bajke. Međutim, od omiljene nove članice porodice, srdačne dame, do narative jedne od rasturačica kraljvske porodice, Megan Markl, prošla je rolektoster kroz britanske medije. Na početku su je nazivali naslednicom Lejdi Di zbog svog skromnog i pristupačnog ponašanja sa običnim nardom. Trenutak u kome se mišljenje Britanaca u pogledu nove vojvotkinje naglo menja, jeste onda kada princ Hari obavljujeda će sa svojom suprugom i sinom, nastaviti svoj život u rodnoj zemlji svoje supruge, Americi. Mnogi su tada videli da je krivac za ovakvu odluku i Harijevo udaljavanje od porodice upravo njegova supruga, koja nije mogla da se privikne na ograničenja koja im je nametao dvor.

Izgleda da u monarhijama vlada pravilo da ste vi pre svega oličenje države i porodice, a tek onda individue, koje imaju prava na sopstveni ljubavni život skriven od očiju javnosti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Volis Simpson – žena koja je uzdrmala pitanje britanske krune

Sledeći članak

Može li Kejt da nadmaši popularnost princeze Dajane?

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,

Mnogi je zovu “Kejt sa Himalaja”, upoznajte najmlađu kraljicu na svetu koja pleni lepotom

Kralja i kraljicu Butana davno su zvali Vilijam i Kejt sa Himalaja,